Forskel mellem versioner af "Agnete Mærsk 23. marts 1941 Østlige Nordatlant"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 30: Linje 30:
 
| {{gpss|}}
 
| {{gpss|}}
 
}}
 
}}
Dampskibet Agnete Mærsk med kaptajn Rasmus P. Parkholm var på vej fra [[Safi]] i [[Marokko]] til Danmark lastet med [[fosfat]] og befandt sig vest for [[Irland]], da den ved besættelsen af Danmark 9. april 1940 i stedet søgte neutral havn i [[Foynes]] i Vestirland, hvortil det ankom 10. april og fortsatte til [[Limerick (by)|Limerick]], hvor det oplagdes.
+
Dampskibet Agnete Mærsk med kaptajn Rasmus P. Parkholm var på vej fra [[Safi]] i [[Marokko]] til Danmark lastet med [[fosfat]], men søgte fra vest for [[Irland]] ved Danmarks besættelse neutral havn i [[Foynes]], hvortil det ankom 10. april 1940 og fortsatte til [[Limerick (by)|Limerick]], begge steder i Vestirland, hvor det oplagdes.
  
Afsejlede 30. januar 1941 til [[Dublin]] for at losse ladningen, hvorefter opbragtes af et britisk krigsskib i det [[Irske Hav]] og 11. februar kom til [[Belfast]], hvor det 27. februar overtoges af [[Ministry of War Transport]].
+
Skibet afsejlede 30. januar 1941 til [[Dublin]] for at losse ladningen, hvorefter opbragtes af et britisk krigsskib i det [[Irske Hav]] og 11. februar kom til [[Belfast]], hvor det 27. februar overtoges af [[Ministry of War Transport]].
  
Skibet afsejlede 10. marts 1941 i [[ballast]] fra [[Belfast]] mod [[Milford Haven]] i [[Wales]] for at tilknyttes konvojen OG 56 til [[Gibraltar]], men hægtedes af og fortsatte i stedet til [[Ardrossan]] i Skotland og derfra vistnok 16. marts videre alene mod [[Canada]] til enten [[St. John's]] i [[Newfoundland]] eller [[Saint John]], [[New Brunswick]].
+
Det afsejlede 10. marts 1941 i [[ballast]] fra [[Belfast]] mod [[Milford Haven]] i [[Wales]] for at tilknyttes konvojen OG 56 til [[Gibraltar]], men hægtedes af og fortsatte i stedet til [[Ardrossan]] i Skotland og derfra vistnok 16. marts videre alene mod [[Canada]] til enten [[St. John's]] i [[Newfoundland]] eller [[Saint John]], [[New Brunswick]].
  
 
I den [[østlige Nordatlant]] blev skibet 23. eller 24. marts 1941 angrebet af den italienske ubåd Veniero med kaptajn Petroni med 3 torpedoer, som alle ramte forbi, men dernæst i stedet skudt i sænk, hvorved alle 28 ombordværende omkom.
 
I den [[østlige Nordatlant]] blev skibet 23. eller 24. marts 1941 angrebet af den italienske ubåd Veniero med kaptajn Petroni med 3 torpedoer, som alle ramte forbi, men dernæst i stedet skudt i sænk, hvorved alle 28 ombordværende omkom.

Versionen fra 30. maj 2018, 22:29

23. marts 1941 Agnete Mærsk

Dampskibet Agnete Mærsk med kaptajn Rasmus P. Parkholm var på vej fra Safi i Marokko til Danmark lastet med fosfat, men søgte fra vest for Irland ved Danmarks besættelse neutral havn i Foynes, hvortil det ankom 10. april 1940 og fortsatte til Limerick, begge steder i Vestirland, hvor det oplagdes.

Skibet afsejlede 30. januar 1941 til Dublin for at losse ladningen, hvorefter opbragtes af et britisk krigsskib i det Irske Hav og 11. februar kom til Belfast, hvor det 27. februar overtoges af Ministry of War Transport.

Det afsejlede 10. marts 1941 i ballast fra Belfast mod Milford Haven i Wales for at tilknyttes konvojen OG 56 til Gibraltar, men hægtedes af og fortsatte i stedet til Ardrossan i Skotland og derfra vistnok 16. marts videre alene mod Canada til enten St. John's i Newfoundland eller Saint John, New Brunswick.

I den østlige Nordatlant blev skibet 23. eller 24. marts 1941 angrebet af den italienske ubåd Veniero med kaptajn Petroni med 3 torpedoer, som alle ramte forbi, men dernæst i stedet skudt i sænk, hvorved alle 28 ombordværende omkom.

Der udbetaltes godt 1 million kr. af forsikringen i erstatning til ejeren.

Ubåden Manlio Veniero med kaptajn Elio Zappetta afsejlede 17. maj 1942 fra CagliariSardinien til patrulje ved Balearerne i det vestlige Middelhav, men forsvandt og menes at være ramt 7. juni 1942 om morgenen syd for Mallorca af et britisk Consolidated PBY Catalina-fly og igen ved middagstid samme dag, da det skadet sejlede i overfladen. Vistnok alle 57 ombordværende omkom.