Forskel mellem versioner af "1581 på Riberhus Slot"

Skift til: navigering, søgning
(Oprettede siden med " I gamle dage havde slottets stalde ligget i nærheden af Sønderport i Ribe, og en lade i Grønnegade. <ref> Se...")
 
 
Linje 14: Linje 14:
 
navnlig engene, hvorimod det meste at agerlandet synes at have henligget uopdyrket, indtil kongen d. [[:kategori:23. april|23. april]] 1581 atter pålagde de bønder, som lå under Riberhus, for fremtiden at pløje og tilså den.
 
navnlig engene, hvorimod det meste at agerlandet synes at have henligget uopdyrket, indtil kongen d. [[:kategori:23. april|23. april]] 1581 atter pålagde de bønder, som lå under Riberhus, for fremtiden at pløje og tilså den.
  
 +
 +
I slottets regnskab for 1581-1582 anføres den som ”abild- og rumle-have” og en mand havde fri bolig i en af slottets 4 nærliggende boder, for at "vogte og vare" den. 1641 var en del at den bortlejet til 2 mænd, men desuden var der en gartner, som holdt beværtning med øl, gæsterne spillede terninger. Samme efterår var dog gartneren bortrømt, og kongens foged lod tage syn over den skammelige måde, hvorpå han havde handlet med haven. Norden for haven lå den såkaldte slotstoft, som strakte sig op til slotsgraven. Ved enden af [[:kategori:Grønnegade|Grønnegade]] havde slottet sin kålgård, rimeligvis den nuværende blegdam.
  
  

Nuværende version fra 26. mar 2024, 11:27


I gamle dage havde slottets stalde ligget i nærheden af Sønderport i Ribe, og en lade i Grønnegade. [1] Allerede 1551 omtales dog "den gamle stald, som stod for Riberhus", og 1562 blev en stald, som havde stået på Sejbjerg (se nedenfor), nedbrudt og igen opsat "ved slottets port".


Denne staldgård var, som man ser, ikke indrettet på noget egentligt avlsbrug. Som et slags ladegård til slottet i ældre tid må vistnok det nysnævnte Segeberg (Sejbjerg) i Farup sogn betragtes, men efter reformationen indrettedes det forhenværende nonnekloster nordøst for byen med dets marker til en sådan. Segeberg bortskænkedes til Jørgen Pedersen Rentemester, kom efter hans død igen i kongens besiddelse, men nedlagdes nogle få år derefter, idet bygningerne blev flyttede, dels til den nye ladegård, dels til staldgården foran slottet og jorderne for størstedelen henlagdes til den første, [2] navnlig engene, hvorimod det meste at agerlandet synes at have henligget uopdyrket, indtil kongen d. 23. april 1581 atter pålagde de bønder, som lå under Riberhus, for fremtiden at pløje og tilså den.


I slottets regnskab for 1581-1582 anføres den som ”abild- og rumle-have” og en mand havde fri bolig i en af slottets 4 nærliggende boder, for at "vogte og vare" den. 1641 var en del at den bortlejet til 2 mænd, men desuden var der en gartner, som holdt beværtning med øl, gæsterne spillede terninger. Samme efterår var dog gartneren bortrømt, og kongens foged lod tage syn over den skammelige måde, hvorpå han havde handlet med haven. Norden for haven lå den såkaldte slotstoft, som strakte sig op til slotsgraven. Ved enden af Grønnegade havde slottet sin kålgård, rimeligvis den nuværende blegdam.


Noter[redigér]

  1. Se 1. del, s. 659.
  2. Se s. 85.