Forskel mellem versioner af "L 32 og L 33 Essex 1916"
HPK (diskussion | bidrag) m |
HPK (diskussion | bidrag) m |
(Ingen forskel)
|
Versionen fra 7. apr 2018, 19:35
Indholdsfortegnelse
Stort zeppeliner-angreb over England London, 24. septemberKl. 12.49 formiddag meldes officielt:
Et antal fjendtlige luftskibe har i nat været over øst- og sydkysten af England. Der blev kastet bomber ned på forskellige steder. Togtet vedvarer.
En zeppeliner skudt i brand og styrtet ned London, 24. septemberEt zeppeliner-luftskib er bragt til at styrte brændende ned i den sydlige del af Essex.
Telegrammer fra korrespondenter på forskellige steder mellem London og kysten af Essex skildrer tilskuernes fryd over zeppelinerens ødelæggelse kl. 1 i nat.
Lyden af kanonerne kaldte folk ud af husene til steder, hvor de kunne iagttage luftskibene, der var på vej mod øst, mens de stadig blev holdt under strålerne fra søgelysene og granaterne eksploderede lige i nærheden af dem.
Kanonilden hørte op kl. 12½, og der påfulgte en dyb stilhed. Derpå viste der sig en rød gnist på himlen, og et øjeblik efter så man flammerne krybe langs toppen af luftskibet, indtil det tilsidst var et stort flammebundt.
Før det endelig styrtede ned, stod det fuldt oprejst i luften og styrtede derpå til jorden med forstævnen forrest.
Alle tilskuere udbrød i høje jubelråb, og disse blev gentaget i retning af London, hvorfra man havde set en hvidglødende, cigarformet genstand på den østlige horisont.
Der deltog 14-15 luftskibe i angrebet To luftskibe skudt ned London, 24. septemberDer er søndag udsendt følgende officielle communiqué:
14 eller 15 styrbare luftskibe deltog i angrebet på Storbritannien i nat. Grevskaberne i sydøst og øst, og det østlige centrum omkring Lincoln var de steder, som luftskibene særligt søgte. Angrebet mod London blev udført af to luftskibe, der kom fra sydøstlig retning kl. 1 og kl. 2 og af et luftskib, der kom fra øst imellem kl. 12 og kl. 1. Flyverne steg op og luftforsvarskanonerne åbnede ilden. Luftskibene blev således drevet tilbage. Imidlertid blev der dog kastet bomber i egnen mod syd, sydøst og øst, og beklageligvis blev 28 personer dræbt og 99 såret. To luftskibe blev skudt ned i Essex. Begge var store styrbare luftskibe af ny type.
Det ene faldt brændende ned og blev ødelagt med hele sin besætning. Derimod blev besætningen på det andet, 22 officerer og mand, taget til fange. Nærmere enkeltheder om de sårede og dræbte er endnu ikke indgået.
Sidste melding om luftangrebet London, 24. septemberDe sidste rapporter viser, at sandsynligvis kun 12 luftskibe har deltaget i togtet. Politirapporterne fra provinserne lyder på, at den anrettede skade kun er jævn. I en by i East Midlands blev der dog kastet en række bomber, hvorved to personer blev dræbt og 11 såret.
På hovedstadens grund er 17 mænd, 8 kvinder og 3 børn blevet dræbt, 45 mænd, 37 kvinder og 17 børn såret. Et betydeligt antal små beboelseshuse og butikker er blevet ødelagte eller beskadigede, og der fremkaldtes en del brande.
Tyskerne bekræfter tabet af de to zeppelinere Berlin, 24. septemberAdmiralstaben meddeler bl.a. om luftskibstogtet:
Natten til 24. september har flere marineluftskibs-eskadrer rigelig bombarderet London og militært vigtige punkter ved Humber og i de centrale grevskaber i England, deriblandt Nottingham og Sheffield.
To luftskibe faldt som ofre for den fjendtlige ild. Alle de øvrige er vendt uskadte tilbage.
35 bomber til nogle ruder og en - kanin!! London, 25. septemberEn korrespondent beretter sin skildring af lufttogtet:
Da kanonerne åbnede ilden mod zeppelineren, der blev ødelagt i Essex, kastede luftskibets besætning alle de bomber, der var tilbage, Over bord for at slippe bort fra faren. Henved 35 bomber faldt ned på en mark i nærheden af en landsby. De anrettede ikke anden skade end at sprænge vinduerne i et landsted og dræbe en kanin!!
Den ene af luftskibets gondoler blev hængende i træerne, mens resten af luftskibet ligger på en mark.
Brandvæsenet var i lang tid optagne af at slukke ilden.
Liget af luftskibets chef havde ingen brandsår. Han er åbenbart kommen klar af luftskibet men har brækket halsen ved at falde mod jorden.
En anden korrespondent beretter, at han så et luftskib svæve frem og tilbage, åbenbart i alvorlig forvirring, indtil det gik ned på en mark. 21 mand steg ud af skibet og blev straks arresteret af politiet.
Zeppeliner-togtet over England Natten til mandag 25. september da luftskibet gik ned London, 25. september„Daily Mail“ bringer en beretning om den havarerede zeppeliners skæbne, således som den fortælles af personer, der så besætningen springe ned fra gondolen og i nattens mulm og mørke marchere henover de markstrækninger, hvor kysten af Essex nærmer sig havet og boligerne kun ligger spredt. Luftskibet faldt ned 10 skridt fra et landsted og 100 m fra en gård. Ingen kom til skade.
Vagtposterne, der var kaldt ud ved larmen fra luftskibets maskiner, så det svæve langsomt afsted i en højde af 300 fod i retning af havet. Pludselig drejede det ind mod land og gik ned, idet det stræbede mod trætoppene, til det nåede jorden. Besætningen klatrede ned, og skibets chef buldrede tøs på døren til landstedet, uden at der blev svaret. Besætningen holdt derpå råd indbyrdes, og kort efter hørtes der 3 eksplosioner, der knuste ruderne i landstedet, men ikke anrettede anden skade end at svide hårene på en lænket terrier.
Tyskerne marcherede derefter ind i landet, idet de skød deres revolvere af i luften. Befolkningen strømmede nu ud på vejene, og landsbyens politi begav sig til vogns og til fods til stedet. En betjent mødte tyskerne og spærrede vejen for dem. En dyb stemme spurgte om vej, og betjenten, der i mørke så sig stillet overfor en hel gruppe fremmede, viste dem vejen, men fulgte efter, til landsbyens politibetjent og en anden landbetjent kom. Alle tre erklærede derpå overfor tyskerne, at de var fanger. Den tyske anfører adlød, og da der ankom en patrulje soldater, oplyste han, hvem han var, og anmodede om at måtte få lov til at begive sig til det nærmeste postkontor for at telefonere til en person i London, der skulle meddele hans hustru, at han var i god behold. Denne anmodning blev afslået, og tyskerne ført bort som fanger. Alt dette skete i mørke på en sidevej på landet. Zeppelineren ligger nu og spærrer vejen, idet den rager 70 fod op over træer og huse.
I dag har man fundet krigskort, notitser, instrukser og dele af maskineriet samt fødevarer liggende spredt på markerne, hvor de var blevet kastede ud, før zeppelineren gik ned.
„Daily Chronicle“s korrespondent meddeler, at zeppelineren åbenbart er blevet ramt mange gange af granater.
Noter
Luftskib L 32 og L 33.
Afskrift af avisartikler i Ribe Stifts-Tidende: mandag d. 25. og tirsdag d. 26. sep. 1916