Forskel mellem versioner af "Ribes Lyksaligheder"
Tdn70 (diskussion | bidrag) |
Tdn70 (diskussion | bidrag) |
||
Linje 96: | Linje 96: | ||
− | '''Skibbroen 19, Den oprindelige Stormflodssøjle - om billedet stod skrevet:''' | + | '''[[:kategori:Skibbroen 19|Skibbroen 19]], Den oprindelige Stormflodssøjle - om billedet stod skrevet:''' |
Til venstre for indgangsdøren på det langstrakte bræt, tydeligt mærket af vejr og vind, sidder 8 små metalskilte med hver sit årstal. Det øverste (1634) og det nederste (1881) skilt ved en afstand på næsten 2 1/2 meter fortæller lidt om de vældige stormfloders angreb på den lille by. Det yngste skilt (1911) sætter ende på over 300 års historie om dette. | Til venstre for indgangsdøren på det langstrakte bræt, tydeligt mærket af vejr og vind, sidder 8 små metalskilte med hver sit årstal. Det øverste (1634) og det nederste (1881) skilt ved en afstand på næsten 2 1/2 meter fortæller lidt om de vældige stormfloders angreb på den lille by. Det yngste skilt (1911) sætter ende på over 300 års historie om dette. |
Versionen fra 16. dec 2023, 11:06
I foråret 1972 kunne man se en fotoudstilling på Quedens Gaard, kaldet Ribes Lyksaligheder. Billeder af små og store detaljer fra Ribe, medfølgende en lille beskrivelse. Her en gennemgang af det der blev udstillet:
Hø-lem, Præstegade 28 - om hvilket der stod skrevet:
En sådan luge, som regel anbragt over et vindue eller en dør, er fra gammel tid blevet kaldt “æ artengaf”. Gennem denne åbning kunne folk nemt bringe deres vinterforråd af tørv og enghø ind på loftet. I sin bog “Den gamle bys drøm” skriver forfatteren Jørgen Bukdahl: “Køerne kommer hjem gennem gaderne, langsomme og betænksomme forsvinder de i skumringens halvlys.
Et sted læsser de hø af og ind gennem en mørk lem. Hø, der endnu er varmt og dufter sødt og krydret af sommersol og antendug.”
Gennemgang til haven, Mellemdammen 18 - Om billedet stod skrevet:
Løvehovedet, der førhen sad på gangdøren i en tidligere eksisterende port ud mod gaden, er forsynet med en ring i flaben. Denne bærer indskriften “1671”, hvilket formentlig hentyder til perioden, indenfor hvilken storkøbmand Niels Terpager lod huset undergå en modernisering.
Gravsgade 30 - Om billedet stod skrevet:
Huset er bygget i 1896 af Peter Nissen, som i 1895 var vendt hjem fra Amerika efter et langt ophold i Oregon. P. Nissen hjembragte tegninger til huset, udført af en amerikansk arkitekt, samt treaktræ til alle gulve.
Som ejer af den første villa i Gravsgade fik han hurtigt tilnavnet “Villa-Nissen”.
Dele af husets indre, vægge og dørfyldninger, er dekoreret af hans kone Marie Nissen med tidstypiske motiver.
Ved vandtårnet, Dagmarsgade -om billedet stod skrevet:
Denne lille lyksalighed heder “Dreng på svane” og er fra en ukendt kunstneres hånd. Springvandet er opsat på stedet ca. 1924 antagelig af vandværkstyrer Tarp, da værket var privat. I kataloget fra vand- og sanitetsfirmaet Brd. Dahl udsendt 1926, fandtes springvandet gengivet i 3 standardstørrelser. Udgaven her i Ribe kostede ved anskaffelsen 350,- kr. En større udgave af samme springvand findes på havnen i Svendborg. Da vandværket i 1934-35 blev kommunalt påtog kommunen sig den årlige nedtagning samt vedligeholdelse med maling og opsætning hvert forår.
I 2017 fortælles det, at springvandet ved Tulipanfesterne har fungeret som ønskebrønd og ripenserne smed mønter i vandet. (der blev sat net over, så svage sjæle ikke kunne fiske dem op igen)
Cunard Linie-skiltet
Cunard Linie-skiltet, der sidder på det tidligere gæstgiveri Sorgenfri, gemmer en højst interessant historie.
Gjæstgivergården Sorgenfri blev i 1888 erhvervet af J. Hansen Jørgensen, der nys var vendt tilbage fra Amerika og umiddelbart derefter fik udvandrer-agentur.
Med en fortjeneste på 5 kr. pr. udvandrerbillet beordrede han adskillige hundreder sønderjyder til Den nye Verden med Hamburg som første stoppested.
Forholdene i starten var i mange tilfælde så komplicerede, at J.H. Jørgensen ofte selv måtte tage med den første del af turen til Hamburg.
Det nuværende skilt er opsat sidst i 30’erne. På samme plads sad oprindeligt et Norddeutscher Lloyds-skilt. I begyndelsen af 30’erne udvides agenturet og det første reklameskilt for White Star Linien opsættes.
Her på facaden findes et minde om den tid, hvor udvandringen til Amerika spillede en stor rolle for den fattige befolkning i store dele af Danmark.
Udvandringen, som i perioden 1868-1914 omfattede 350.000 danskere, blev arrangeret af en erhvervskæde, der strakte sig fra amerikanske jernbaneselskaber via europæiske rederier til hovedagenturet i København og mange underagenter spredt ud over landet.
Bare to år senere, d. 17. januar • 1974 bliver skiltet stjålet.
Von Støckens søjler, Tangevej 2 - om billedet stod skrevet:
Frederik Hansen von Støcken (1796-1868) var apoteker i Ribe fra 1830-1859, medstifter af Den Antikvariske Samling og Ribe Discontobank og stifter af Ribe Jernstøberi, til hvis drift han fik privilegium i 1855.
På pladsen, hvor de to søjler står, var indgangen til F.H. von Støckens lysthave. Sidst i 1860’erne fandt man søjlerne henlagt på engen bag det nuværende Forsorgscenter og fik dem herefter på kommunens foranledning opstillet på deres oprindelige plads.
Søjlerne står der stadigvæk
Nederdammen 27 - om billedet stod skrevet:
Vinduesavisen blev til en af de forsvundne lyksaligheder, da dagbladet Aktuelts redaktion i Ribe lukkede d. 30. september 1971
“Meretha” - om billedet stod skrevet:
Det sidst byggede Ribe-skib, har en uklar fortid, men blev formentlig søsat som skonnerten “Marie” i begyndelsen af 1860’erne. I Ribe Stiftstidende fra d. 11-7-1863 er der noteret “Skipper I. Svendsen ligger under ladning med skonnerten “Marie” af Ribe og agter at afsejle sidst i næste uge til Altona”.
I dag ved vi lidt mere: 15. marts 1866 får “Meretha attest på, at skibet er færdigbygget. Skibets navn er på det tidspunkt Håb.
“Meretha” vender hjem til Ribe d. 27. september 1963, købt af turistforeningen i håb om at skibet vil pynte på Skibbroen.
Der er dog ingen penge til at vedligeholde det næsten 100 år gamle skib og det forfalder hurtigt. 18. januar 1973 graves skibet ned i en rende i Hovedengen……
Skibbroen 19, Den oprindelige Stormflodssøjle - om billedet stod skrevet:
Til venstre for indgangsdøren på det langstrakte bræt, tydeligt mærket af vejr og vind, sidder 8 små metalskilte med hver sit årstal. Det øverste (1634) og det nederste (1881) skilt ved en afstand på næsten 2 1/2 meter fortæller lidt om de vældige stormfloders angreb på den lille by. Det yngste skilt (1911) sætter ende på over 300 års historie om dette.
I Mads Petersen Rostochs bog “Den Gamle og Navnkundig Kjøbstad Ribe” fra ca. 1690 står: “Anno 1532, 2. november haver været en meget stor vandflod, hvorved endog er skeed stor skade i Ribe, og stod vandet så høyt, at efter det var udløbet har man fanget mange levende fisk i omgangen ved kirken og på gaderne”
Grydergade 14, A.C. Backhaus’s butik - om billedet stod skrevet:
Grundlages i 1854. Forretningen omfattede foruden byens fineste og mest besøgte konditori en meget kendt café med tilhørende tilhørende idyllisk have. Her kunne turister og byens borgere nyde deres kaffe blandt eksotiske planter og så fremmedeartede dyr som aber og påfugle.
Fremstillingen af konditorbagværk var kun én side af forretningens virke. Man solgte også hjemmeslyngede bolcher og hjemmelavet marcipan fra butikken. På et tidspunkt fik A.C. Backhaus endvidere kongelig bevilling til fremstilling og salg af likør.
Igennem tre generationer drev familien Backhaus konditoriet indtil lukningen i 1957.
I 1976 søgte husets ejer om lov til at rive butiksvinduet ned, da det var i meget dårlig stand. Det vides ikke, hvornår dette blev givet og effektueret. I 2017 ligner det et ganske almindeligt hushjørne.
Grydergade 16 - om billedet stod skrevet:
Oprindeligt et lille hus med vindueskarnap.
Omkring 1941 er her legetøjsbutik
Omkring 1950 bliver facaden delvis ombygget på grund af bilpåkørsel. Karnappen gik næsten helt ud til gaden. Der er på dette tidspunkt cigarforretning her.
30. september 1971 ophører tobaksforretningen og i 1972 starter en dyrehandel her.
Huset blev revet ned i december 1978. I 2017 er her et hus, der falder helt uden for husrækken og skæmmer Grydergade’s udseende.