Ringkøbing-Thisted 1880 strandinger

Version fra 15. feb 2018, 21:21 af HPK (diskussion | bidrag) HPK (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Strandinger

Ifølge telegr. til Dtl. fra Ringkøbing er skonnerten Cathrina Elisabeth tilhørende van Loon af Harlingen, kapt. Molnaad, strandet i søndags udfor Houvig. Skonnerten var ladet med savblokke og var på vejen fra Frederiksstad til Harlingen. Besætningen, der bestod af 6 mand, frelstes.

Den omtalte strandede skonnert Katrine, 118 reg. tons, kaptajn I. Pedersen af Sønderho, kom fra Hull, som den forlod forrige mandag, og var bestemt til København med kul. Om morgenen kl. 5 på strandingsdagen sås ifølge Lemv. Av. ombord et hvidt lys omtrent ØNØ, men da kaptajnen, som selv var på dækket, efter sit bestik skulle være nord for Hanstholm, antog han det for en dampers lanterne. Han fik imidlertid snart vished om, at dette var forkert, og da han ved at lodde kun fik 17 fv. vand, var det klart for ham, at lyset måtte være fra Bovbjerg Fyr. Flere sejl blev nu satte til, og alt forsøgtes for at klare kysten; men den høje og den voldsomme storm af nordvest gjorde alle anstrengelser til ingen nytte.

Fra Fjaltring så man omtrent ved middagstid skonnerten arbejde sig nord efter under et pres af sejl, og for tilskuerne så det ud, som om den hvert øjeblik skulle sejle sig under. Man var enig om, at den måtte strande, men antog, at den først ville gå på land længere nord på.

Ombord havde man imidlertid et ligeså klart blik for situationen. Da besætningen indså, at stranding var uundgåelig, foretrak den at strande ved dagens lys og noget over kl. 3 eftermiddag opgaves den frugtesløse kamp. Skibet holdt af lige efter Fjaltring Kirke og kom lykkelig igennem det frygtelige bråd på revlerne næsten op i havstokken. Ti minutter efter var den dygtige opsynsmand ved Tuskjær redningsstation, Jesper Olesen mødt med redningsmandstab og raketapparat, og ved første skud opnåedes forbindelse med skibet. Det varede selvfølgelig noget, inden mandskabet fik redningstrossen halet til sig og gjort fast; men lidt over klokken 4 var dog hele mandskabet, 6 mand ialt, bjerget i land.

Skibet stod endnu den 10. ds. om eftermiddagen tilsyneladende helt, uagtet det huggede og arbejdede svært; dog tydede flere tegn på, at styrbordssiden var knust. Til kl. 2 var al bjergning umulig, men ved dette tidspunkt lykkedes det et par af de raskeste bjergere at komme ombord, tildels ved hjælp af redningstrossen, for om muligt at bjerge noget af de skibbrudnes tøj. Hvorvidt dette er lykkedes, vides ikke. Det blæste senere op igen med storm af nordvest med orkanagtige byger, og det er vistnok rimeligt, at skibet nu er stået itu.

Fra Lemvig telegraferes til Ritzaus Bureau mandag formiddag: I går strandede i Fjaltring skibet Gyda af Arendal. Besætningen, 10 mand, reddet.

I dag to strandinger på Harboøre.

Ifølge telegram til Dgtl. fra Ringkøbing er der i søndags udfor Fjand strand strandet et formentlig dødt skib og en tysk galease. Udfor Fjaltring er strandet en ballastet bark, hvis mandskab er reddet. Nærmere efterretninger savnes.

Fra Ringkøbing har s. bl. modtaget følgende telegrammer. Den ved Fjand strandede galease var Johanne af Dorretusch (?), kaptajn Lundstedt.

Udfor Husby Klit er skonnerten Alfa af Thisted strandet; den var ladet med havre; mandskabet er reddet.

Den udfor Fjaltring strandede bark var Gyda, kapt. Gundersen, af Arendal.

Søndag nat strandede en brig og mandag morgen en tremaster på Harboøre; det nærmere er ubekendt.

Fra Hanstholm har s. bl. modtaget følgende telegram: Ved Hansted er uden levende folks medfølge inddrevet hummerkutteren Ondine af Oostende, kommende fra Kristiansand til hjemstedet med hummer.

Fra Thisted telegraferes til Ritz. Bur. mandag middag: Om barken Weser vides intet med vished. De inddrevne vragstykker tyder på, at 2 skibe, hvoraf 1 med svært egetømmer, er forliste. Der er inddrevet 18 tomme skibskister uden låg, en folkeliste fra barken Weser af København tilhørende Brown jun. m.fl., samt et navnebræt Julu Heyn, folkelisten nævner kaptajn Jansen, styrmand Jansen og 9 matroser, hvoraf nogle svenske. Af et ligeledes inddrevet målebrev ses, at Weser er 27 år gammel, har 22. nov. været i Hull og er formodentlig afgået med kul. Det ilanddrevne egetømmer antages at tilhøre et andet skib. Da skibskisterne er inddrevne uden låg, formodes besætningen at have forladt skibene i søen.

Ialt 7 strandinger i Thisted distrikts kyst i de sidste dage.

Noter

Afskrift af avisartikler i Ribe Stifts-Tidende: torsdag d. 16. dec. 1880