Falster 1753 Safi i Marokko
3. juni 1753 Falster
Falster |
Thuresen, Nyholm |
1742-1753 (11) |
JMarcussen |
✝ 132 ♥ 40(?) |
Orlogsfregatten Falster med kaptajn Simon Hooglant deltog 1751 i en eskadre sammen med fregatten Docquen og 3 handelsskibe, som under ledelse af den franskfødte havearkitekt og oberstløjtnant J.B.D. de Longueville indgik en handelstraktat med sultanen i Marokko om oprettelse af en dansk handelsplads i bl.a. Safi, men mens fregatterne var sejlet videre for at forhandle med Tripoli og Tunis, opstod uvenskab med sultanen, hvorefter Longueville og 40 af hans mænd blev arresteret, og deres skibe mm. blev beslaglagt. Fregatterne vendte tilbage, men måtte opgive at få fangerne frigivet og vendte mod Cádiz i Andalusien, hvorfra J.C. Krieger over land sendtes hjem som kurér med melding om udfaldet.
I 1753 sendtes forstærkning fra Danmark med bl.a. fregatterne Christiansborg (A.F. Lützow) og Blaahejre (C.F.S. de Fontenay). Eskadren ankrede op på Safis Red og danskerne frigaves kristi himmelfartsdag 31. maj 1753 og kom søndag den 3. juni ombord på fregatten Christiansborg til festligheder hos eskadrechef Lützow, men knapt havde de sat sig til bords, da der ved uforsigtighed ved 16-tiden opstod ild i tømmermandens kammer i hellegattet på fregatten Falster.
Det lykkedes U.C. Kaas, som tilfældigvis var ombord, at afvende faren for de andre skibe, ved at sætte skibet under sejl, men ilden bredte sig ustandselig og efter 2 timer reddedes Kaas sammen med vistnok 40 mand i chalupperne, særligt ved uforfærdethed og dygtighed af Hans Schønnebølle. Efter 3-4 timers forløb nåede ilden krudtmagasinet og skibet eksploderede hvorved i alt 132 søfolk omkom. Ligene af oberstløjtnant Diethard og søløjtnant Hirschnach fandtes senere på strandbredden 4 mil derfra og deres begravelse besørgedes af konsulen.
Blandt de overlevende var 24 uskadte søfolk, som efter at være svømmet i land blev taget til fange i Marokko, hvorefter de dog løslodes uden løsesum. Foruden kaptajn Hooglant, som ikke var ombord under branden, kan nævnes H.M. Bille og skibspræsten. Hooglant kom hjem med fregatten Docquen.
I Allerslev kirke ved Præstø findes en mindetavle for en omkommet 17-årig kadet fra skibet.
Bog
- Gefangenschaft in Marocko, af W.F. Ravn (1754)
- Kort Underretning om det Maroccanske Slaverie i Aarene 1751, 1752 og 1753, af W.F. Ravn (1754) [1]
- Det under Kong Frederik den Femte oprettede Danske Afrikanske Kompagnies historie, af Jens L. Rasmussen (1818)
- De vigtigste af danske foretagne Rejser og Forskninger i Afrika, af Emil Madsen (1914)