Mejlby 1860 Andreas Peter Kjems arveforlig

Version fra 1. dec 2012, 19:56 af Hpk (diskussion | bidrag) Hpk (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Arveforlig
[redigér]

Vitterligt gøres hermed, at imellem arvingerne efter afdøde gårdmand Iver Thomsen Kjems, hans enke Ane Kjems og hans søn Andreas Peter Kjems dags dato indgået og sluttet efterstående arveforlig.

§ 1.

Hele boet efter afdøde Iver Thomsen Kjems, navnlig samtlige faste ejendomme som består i:

  1. en lindevitsk ejendom i Mejlby med alt dens tilliggende
  2. et ejendomslandbolsted

Med samtlige husbygninger og alt hvad der udi jord- mur- og naglefast findes samt den hele besætning af heste og under kreaturer, avlsredskaber og andet udbo, fourage, korn, gødning og alt indbo uden nogen undtagelse, penge og pengeværdi, tillige med samtlige udestående fordringer, overdrages herved til Anders Peter Kjems således, at han samme strakstiltræde som sin ejendom og med dertil hørende rettigheder og forpligtelser gøre sig så nyttig og gavnlig som han bedst ved samt tilladeligt være kan.

§ 2.

Derimod lover og forpligter sig antageren Andreas Peter Kjems, ej alene fra tiltrædelsen af at svare og præstere alt hvad af boet svares og præsteres bør, men også at overtage og betale al boets gæld og at friholde moderen Ane Kjems for alt krav i så henseende, navnlig agnosioner (?), heri de på denne ejendom hæftende protokollater såsom:

  1. protokollatet af 22 april 1820 stort 1.600 rd. ifølge sidste session skyldig til Jens Hansen i Hedegård
  2. protokollatet af 6. marts 1846 angående en forpagtningskontrakt med H. Kipp
  3. protokollatet af 16. aug. 1855 stort 1.600 rd. skyldig til Thom. Ivers. Kjems
  4. protokollatet af 4. aug. 1859 stort 800 rd. skyldig til den umyndige Ane Marie Hansen

Og forpligter sig desuden til under pantsættelse af sit gods, i særdeleshed den heri omtalte lindv. gård med tilliggende, at svare til sin moder Ane Kjems som følger:

  1. i penge tilsikres hende 5 rd. hvilke som i de første 10 år henstår uden rente og uopsigelig, men fra den tid af forrentes med 4 % årlig og udbetales efter ½ års varsel.
  2. til livsvarig aftægt præsteres hende følgende:

Til beboelse indrettes 2 fag i den østre ende af våningshuset samt ét fag af det østre hus i lige linje med samme, indrettet med en stue, et køkken, et spisekammer og forstue, med skorsten, loft, vinduer og døde, alt efter aftægtstagerindens billige ønske og anvisning og som af hende må benyttes såvel over som under bjælkerne. Denne lejlighed vedligeholdes bestandig af gårdens ejer.

Til kålhave overlades hende halvdelen af den nuværende … have fra den øster side til fri afbenyttelse, hvilket af aftægtsyderen årlig forsvarlig gødes og graves og vedligeholdes med hegn og indgangsluger.

Til livets ophold leveres i sundt og rent korn en tønde hvede, 2 tønder rug, 1 td. 2 skp. bygmalt, en tønde boghvedegryn, en tønde … hele byggryn, endvidere 12 pund kaffe, 10 pund brun sukker, 4 pund hvid sukker, 4 pund kiseri (?), 2 skp. salt, 6 snese friske hønseæg, hvilke genstande leveres hende i 2 gange årlig, til 1. maj og 1. nov. hver gang det halve, altid forud.

Årlig til 1. feb. 40 pund tørt og saltet flæsk af den bageste ende af siden, 32 pund tørt og saltet oksekød, 16 pund renskøttet uheglet hør. Årlig til 1. nov. 3 tønder gode spisekartofler, 2 pund humle og 9 pund lys.

Ved aftægtens tiltrædelse udtager aftægtstagerinden en af gårdens bedste nybårne køer til malkning, som fodres og græsses med gårdens bedste køer og som ombyttes 2 gange om året til 1. maj og 1. nov. Kalven følger med koen. Skulle den imidlertid ved ombytningstiden ikke findes nyttige køer iblandt gårdens køer så køber aftægtsyderen en ordentlig god ny ko til hende, og hvis aftægtskoen skulle dø eller blive ubrugbar til malkning, sættes en anden god malkeko i stedet.

Ligeledes udtager hun, når hun tiltræder aftægten 2 af gårdens får, som fodres og græsses med gårdens bedste får, hvoraf hun nyder uld og yngel. Yngelen græsses til mortensdag. Skulle fårene uddø så har aftægtstagerinden ret til at anskaffe sig andre som fodres og græsses ligesom de først udtagne.

I håndpenge betales aftægtstagerinden årlig 40 rd. rm. Som udbetales i 4 gange, nemlig til 1. maj, 1. august, 1. november, 1. februar, hver gang med 10 rd.

Til ildebrændsel leveres hende årlig til rette tid tørtt og godt 9 tusinde strøgne klyne af god bonitet og forsvarlig størrelse, som indsættes i det anviste tørvehus, der grænser til aftægtsværelse, samt et læs lyng til at varme ovnen med. Aftægtstageren har fri adgang til og brug af gårdens brønd, ovn, bager- og bryggeredskaber.

Aftægtskornet besørges frit til møllen og med tilbage når forlanges.

Aftægtstagerinden befordres anstændigt til kirken og tilbage igen når forlanges og til købstad eller andetsteds hen 6 gange om året, men forlanges dog, må en sådan tur ikke tage flere end 2 dage.

Hvis aftægtstagerinden vil holde en pige, betaler gårdens ejer årig til hendes løn 16 rd. rm.

Når aftægten tiltrædes, udleveres aftægtstagerinden fra gården efter hendes eget valg 2 senge med tilbehør og lagner, endvidere en vindovn med kogeindretning, en lille skorstensindretning og det fornødne indbo, hvilket alt falder tilbage til gården når hun ved døden afgår.

Det står aftægtstagerinden frit for at flytte bort med hendes aftægt, og erholder hun de af yderen for hus, have og korn årlig 32 rd. rm. Ildebrændsel leveres hende ½ mil, de øvrige præstande ikke over 2 mil fra gården. Bliver afstanden længere end ½ mil så leveres intet brændsel., men betales fderfor efter billighed i penge. Ved denne lejlighed bortfalder befordringen hvorfor ingen godtgørelse ydes. Ligeledes bortfalder halvdelen af pigelønnen.

Ved bortflytningen betales de ovennævnte 32 rd. og de 8 rd. til pigeløn i samme termin som håndpengene.

Når aftægtstagerinden ved døden afgår lader gårdejeren hende kristsømmelig efter sognets skik og brug begrave.

§ 3.

Samtlige med dette arveforlig forbundne omkostninger samt halvprocentskatten til den kongelige kasse såvel for arv som for overdragelsen betales alene af antageren.

At således imellem parterne er indgået og … bekræfter de med deres egenhændige underskrifter bedende de kongelige justitsembedsmænd med dem til vitterlighed at underskrive og protokollere dette arveforlig sluttet Mejlby og ekspederet i det kongelige aktuariat for Frøs og Kalvslund Herreder. Rødding den 9. feb. 1860.

Thomas I. Kjems ifølge fuldmagt på moderens vegne
Andreas P. Kjems
In fidem subscriptionum Holgersen

Til vitterlighed Halberg coll. Holgersen vide II fol. 278 og III fol. 82.

Noter[redigér]

Side 35-40. Album