Gauntlet J-26 27. april 1937 Øresund ved Skodsborg
27. april 1937 Øresund ved Skodsborg
J-26 |
Gloster Gauntlet |
Flyverkorps. V. № 90 |
1937 |
Værløse eskadr. 1 |
Aviation Safety |
Den 27. april 1937 ved 14-tiden lettede 3 af hærens nye Gloster Gauntlet fra Værløse på en øvelsesflyvning ledet af sergent Jørgensen i spidsen af formationen med korporal Damm på højre side og korporal Lauritsen til venstre.
Ved Tårbæk fløj de ud over Øresund og foretog kl. 14.15 fra godt 1 km højde en flad neddykning i nordlig retning til 600 meter højde, hvor Lauritsen svang ud til venstre som om han havde fået for stor fart på, men da han ikke kom tilbage og de mente han var kommet bort i skyerne ovenover, vendte de om og landede kl. 14.30 i Værløse. Der var man allerede blevet ringet op af øjenvidner og alarmeret om at et fly var styrtet i Øresund ud for Skodsborg.
Vidneudsagnene var meget forskellige, men flyet styrtede med stor fart mod havoverfladen knap 1 km fra kysten lige ud for Skodsborg Sanatorium, kun 50 meter fra et par fiskerbåde, som straks satte kurs mod nedstyrtningsstedet og inden længe fik fat i vraget med dræg i 8 meter dybde. Falcks motorbåd fra Ørnegården, torpedobåden Ørnen og en af marinens vandflyvere var hurtigt på ulykkesstedet.
Der blev konstateret, at piloten sad fastklemt i flyvraget og henved 17-tiden blev det stærkt lemlæstede lig bjærget op på torpedobåden mens en del nysgerrige private sejlere så på. Bjærgningen af flyets motor og en mængde sammenfiltrede ledninger foretoges ved 21.30-tiden af minstrygeren Sixtus.
Liget af den omkomne 23-årige korporal Viggo Carlo Lauridsen/Lauritzen ankom med torpedobåden til Orlogsværftet og kørtes i rustvogn til militærhospitalets ligkapel. Han var i øvrigt født i Esbjerg og havde 29. oktober 1936 smadret et fly ved nødlanding i Værløse, men slap selv uskadt. Familien var flyttet til Tårnby på Amager og han begravedes på Garnisons Kirkegård, hvor graven vist ikke findes mere.
Det helt nye fly var kun en uge tidligere blevet indfløjet af eskadrillens chef Bjarkov. Årsagen til styrtet, som tilsyneladende skete med fuld skrue, kunne ikke fuldt opklares fordi vraget var så ødelagt, men en af teorierne var, at flyet var kommet ind i slipstrømmen af førerflyet og havde drejet skarpt af, så piloten havde mistet herredømmet og muligvis bevidstheden, hvorfor han ikke benyttede sin faldskærm.
Garnisons kirkebog & avisartikler
- Militærmaskine styrtet i Sundet - Ung Flyver dræbt - Nationaltidende 28. april 1937
- Militærflyverens Nedstyrtning i Sundet - Social-Demokraten 28. april 1937
- En af Hærens Flyvere styrtet ned ved Skodsborg - Kjøbenhavns Amtsavis 28. april 1937
- Esbjerg-Flyver forulykket med Militærmaskine i Øresund - Sydvestjylland 28. april 1937
- Esbjerg-Flyver dræbt - Vestjyllands Social-Demokrat 28. april 1937
- Dansk Militærflyvemaskine styrtet ned i Øresund - Ribe Stiftstidende 28. april 1937
- Flyvemaskine styrtet i Øresund og sunket - Arbejderbladet 28. april 1937
- Flyveulykkens Aarsag opklares næppe - Nationaltidende 29. april 1937
- Den unge Flyver ramt af et Hjerteslag? - Demokraten 29. april 1937
- Den forulykkede Militærflyvers Begravelse - Nationaltidende 2. maj 1937