Hotel Riberhus
Den bygning der i dag hedder Hotel Riberhus i Ribe, har i år stået i 100 år. Arkitekten der byggede huset, var ingen ringere end den kendte professor *belong, og han byggede solidt.
Husets oprindelige skikkelse er der gennem tiderne kun sket få ændringer i det det ydre. Kun har facaden fået et grint lag cementpuds, der dog sækkes af maling, og der er et kommet en dør midt på bygningen. Ud til haven har bygningen bevaret de oprindelige røde mursten.
Da kongen gæstede Ribe i 1844, blev majestæten præsenteret for bygningen, det da var der rigtig nok ikke hotel i huset, men derimod - Fattiggård, og der var endda gået mange og lange forhandlinger, inden Ribe havde fået en sådan anstalt.
Herom lidt i det følgende.
Årene 1789-1835 havde Ribe haft et såkaldt spindehus, der var indrettet i det nuværende Hans Tavsens Hus i Skolegade. Institutionen var baseret på princippet hjælp til selvhjælp.
Anstalten var beregnet på trængende såvel voksne som børn, der foretrækker ærefuldt arbejde frem for lediggang.
Allerede i 1831 havde man oprettet en arbejdsanstalt til afhjælpning af arbejdsløshed. I slutningen af trediverne havde man startet en bespisningsanstalt, ligesom man havde indrettet kolonihaver på Sct. Peders tidligere kirkegård.
Men i 1839 var man særlig virksom for at få oprette en ny, større Fattig- og Arbejdsanstalt i byen. Det var et forehavende, der den gang betød en gavnlig foranstaltning, selv om vi i nutiden ser med andre øjne på en sådan social foranstaltning. Heldigvis er ordet fattiggård nu udgået af sproget.
Under 6. februar 1839 indsendte en række borgere et andragende til byens fattigkommission om at få et fattiggård bygget, og henvendelsen resulterede i, at der nedsattes en komite af ansete borgere, nemlig følgende: Købmændene Rahr, Kleisdorff, Ballin og Brorson, snedker Hornum og tømrermester C. Lund, rådmand Giørtz, apoteker v. Stocken og adjunkt P.T. Hansen.
Der opnåedes hurtigt enighed om, at anstalten brude oprettes, men hermed hørte enigheden unægtelig også op.
En tid tænkte man for fuld alvor på at købe den nuværende Bispegård, Korsbrødregård, og omdanne den til fattiggård. Bygningen, der en tid havde været bolig for stiftamtmanden, ejedes nu af handelsmand Jens Knudsen, der ville afhænde den med 6 tdr. land jordtilliggende for 4000 rigsdaler.
Noter
Vestkystens kronik d. 15. december 1944 under overskriften Hotel Riberhus Bygning 100 år af journalist K. H. Rosenstand