Patent 1727 toldskel
Patent angående det almindelige toldskel imellem Jylland og fyrstendømmet Slesvig, for såvidt toldvæsenet betræffer
Vi Frederik 4. etc. etc. gør alle vitterligt, at som os allerunderdanigst er blevet foredraget, hvorledes adskillige tvistigheder, særdeles udi konfiskations-sager skal forefalde, angående land- og toldskellene imellem vores Nørrejylland og pågrænsende amter udi vores fyrstendømme Slesvig, i det enhver skal søge at eksplicere bemeldte skel således som det kan tjene til hans fordel, for at undgå de attraperede varers konfiskation, og videre på det begangne toldsvig følgende straf, så har vi til slige inventioner og påskud af uvidenhed om det rette toldskel at forekomme, og på det alle vedkommende såvel toldbetjentene som de negotierende, der handler imellem vores land Nørrejylland og fyrstendømmet Slesvig, kunne have en fast rettesnor og kendetegn, når nogen deslige tvistigheder imellem dem og skellene måtte forekomme, allernådigst for godt befunden, at bestandig toldskel, for så vidt heste og kvæg, og andre varers fortoldning angår, at determinere og fastsætte, såsom vi og hermed determinerer og til den ende anordner og befaler, at Kongeåen på den vestre kant, og Kolding Å på den østre kant, skal holdes og anses for det rette almindelige toldskel og kendetegn, så vidt toldvæsenet angår imellem Nørrejylland og fyrstendømmet Slesvig, hvorover eller forbi ingen med noget, hvoraf told svares, bør under konfiskation af hvad de har at fare med, må lade sig finde, med mindre ved og hos varerne følger vedbørlig told- eller passérseddel.
Og som imellem Kongeåen og Kolding Å findes ¾ mil vejs tørt og fast land, så er ligeledes føjet de anstalter, at til alles og enhvers efterretning på samme distance, et vist antal pæle bliver nedsatte for at betegne og tilkendegive, hvor linjen og det rette toldskel imellem bemeldte tvende åer skal tages.
Så skal der og herved være alle og enhver allernådigst forbudt, at de ikke om nattetide (som regnes fra 1 time efter solens nedgang indtil 1 time før solens opgang) må drive med nogen slags kvæg eller heste på en mil nær enten inden eller uden bemeldte toldskel og skilsmisse-linjen, under konfiskation af hvad de betræffes med.
Udi det øvrige ville vi allernådigst vores førhen om toldsvigs afskaffelse ved øksne og heste-tolden allernådigst udgangne forordninger herved have alvorlig igentaget, hvorefter alle og enhver sig har at rette etc.
Givet på vort slot Rosenborg d. 29. okt. 1727. Friderich R