Redigerer Hvor man skulle søge for vånde sag

Skift til: navigering, søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
Ved en [[mand]], hvem [[tyven]] er, og dog ikke kan få sine [[ejendele]] at se, da skal han rejse [[sag]] mod den [[mand]], som han [[formoder]] er [[skyldig]] i den [[sag]], og lade ham [[stævne]] til [[ting]]et, således som det tidligere er sagt om [[ran]]ssag, og på det andet [[ting]] skal han aflægge [[ed]] på, at [[vedkommende]] er [[skyldig]] i [[sagen]] til så stort [[beløb]], som han tør give sin [[ed]] på.
+
#REDIRECT[[Hvorledes man skal gå frem i en sag, der hviler på mistanke]]
 
+
[[kategori:Jyske Lov]]
På det tredje [[ting]] skal [[nævningene]] da træde til og enten [[sværge]] ham [[sagesløs]] med [[hensyn]] til de [[koster]] eller til [[tyv]].
 
 
 
Men bliver han [[svoret]] til [[tyv]], da skal han først [[udlevere]] så meget, som [[sagsøgeren]] [[fælde]]de ham for, og desuden det dobbelte og tre mark til [[kongen]], medmindre han tilstår [[tyveriet]] på [[tinget]], eller (det stjålne) bliver fundet i hans [[besiddelse]], da skal han behandles som andre [[tyv]]e, og [[kongen]] tager hans [[hovedlod]].
 
 
 
Men trodser han, efter at der er [[svoret]], og vil ikke opfylde, da skal [[sagsøger]]en med [[vidner]] fra sit [[herredsting]] drage til [[landstinget]] og der [[bevidne]], at den [[mand]] var sagsøgt således og ikke vil stå til rette, endskønt han tre [[lovdag]]e var blevet påmindet i sin [[gård]].
 
 
 
Da skal der [[fastsætte]]s et [[landsting]] for ham.
 
Kommer han da ikke og tager til [[genmæle]] og står til rette for [[sagsøgeren]], da [[forbryde]]s hans [[hals]], som om han var taget med det [[stjålne]].
 
 
 
Men [[kalder]] en [[mand]] en anden [[mand]] [[tyv]] på [[tinget]] i alles [[påhør]] og ikke forfølger [[sagen]] mod ham efter [[loven]], skal han [[bøde]] tre mark til ham, han kaldte [[tyv]], og tre mark til [[kongen]].
 
<noinclude>
 
== [[Fortolkning]] ==
 
{{§|Hvorledes man skal gå frem i en sag, der hviler på mistanke|107}}
 
{{§|Hvis en mand bliver svoret til tyv|108}}
 
{{§|Hvis en mand kalder en anden mand tyv på tinget i alles påhør|109}}
 
{{JLdoku||Hvor man skulle søge for vånde sag|45|282|60|198}}
 
__notoc__
 
</noinclude>
 

Bemærk venligst at alle bidrag til Ribewiki kan bearbejdes, ændres eller slettes af andre brugere. Læg ingen tekster ind, hvis du ikke kan acceptere at disse kan ændres.

Du bekræfter hermed også, at du selv har skrevet denne tekst eller kopieret den fra en fri kilde (se Ribewiki:Ophavsret for detaljer). OVERFØR IKKE OPHAVSRETSLIGT BESKYTTET INDHOLD UDEN TILLADELSE!

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)