Forskel mellem versioner af "Gerda Toft 1954 Tyske Bugt"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 17: Linje 17:
 
| http://gerdatoft.dk
 
| http://gerdatoft.dk
 
}}
 
}}
Et canadisk [[dampskib]] blev i 1948 som [[Marshall-hjælp til dansk Skibsfart|Marshall-hjælp]] overdraget til [[dampskibsselskabet Jutlandia]] og fik navnet Gerda Toft.
+
Et canadisk [[dampskib]] blev i 1948 med [[Marshall-hjælp til dansk Skibsfart|Marshall-hjælp]] købt af [[dampskibsselskabet Jutlandia]] (skibsreder Jens Toft) og fik navnet Gerda Toft.
  
Med Erik Morten Rasmussen som kaptajn var skibet på vej fra [[Casablanca]] i [[Marokko]] til [[Stettin]] i [[Polen]] lastet med [[fosfat]] og var nået til [[Nordsøen]] med kurs mod [[Kielerkanalen]], da det under en stærk storm fra nordvest 23. december 1954 om formiddagen lå underdrejet i den [[Tyske Bugt]].
+
Skibet afgik 13. december fra [[Casablanca]] i [[Marokko]] lastet med 4300 tons [[fosfat]] til [[Stettin]] i [[Polen]] og havde undervejs lagt til 20. december i [[Zeebrugge]], hvorefter næste planlagte stop var [[Brunsbüttel]] ved [[Kielerkanalen]].
 +
Men i Nordsøen blæste en stærk storm op fra nordvest og den 23. december 1954 om formiddagen lå skibet underdrejet nord for [[Borkum]] og vest for [[Helgoland]] i den [[Tyske Bugt]].
 +
Ombord var 31 personer, heriblandt [[kaptajn]] Erik M. Rasmussen og [[telegrafist]] Jens J. Mortensen.
  
 
Kl. 15.15 opfangedes [[nødsignal]] fra skibet, som oplyste at 2-lugen var beskadiget og øjeblikkelig hjælp nødvendig, da skibet tog vand ind. Kl. 16.21 rapporteredes, at radiostationen måtte forlades.
 
Kl. 15.15 opfangedes [[nødsignal]] fra skibet, som oplyste at 2-lugen var beskadiget og øjeblikkelig hjælp nødvendig, da skibet tog vand ind. Kl. 16.21 rapporteredes, at radiostationen måtte forlades.

Versionen fra 13. nov 2017, 21:02

23. dec. 1954 Gerda Toft

Et canadisk dampskib blev i 1948 med Marshall-hjælp købt af dampskibsselskabet Jutlandia (skibsreder Jens Toft) og fik navnet Gerda Toft.

Skibet afgik 13. december fra Casablanca i Marokko lastet med 4300 tons fosfat til Stettin i Polen og havde undervejs lagt til 20. december i Zeebrugge, hvorefter næste planlagte stop var Brunsbüttel ved Kielerkanalen. Men i Nordsøen blæste en stærk storm op fra nordvest og den 23. december 1954 om formiddagen lå skibet underdrejet nord for Borkum og vest for Helgoland i den Tyske Bugt. Ombord var 31 personer, heriblandt kaptajn Erik M. Rasmussen og telegrafist Jens J. Mortensen.

Kl. 15.15 opfangedes nødsignal fra skibet, som oplyste at 2-lugen var beskadiget og øjeblikkelig hjælp nødvendig, da skibet tog vand ind. Kl. 16.21 rapporteredes, at radiostationen måtte forlades. Det tililende skib Iberian Coast af Newcastle observerede kl. 16.30 fra omkring 8 km afstand røde nødraketter og et skib med stærk slagside, som kl. 16.50 tabtes af syne pga. tusmørke.

Kl. 17 passeredes en del flydende vraggods, og i skæret af et nødblus sås på få hundrede meters afstand en vandfyldt redningsbåd drive omkring med ca. 15—20 personer om bord, hvoraf de fleste tilsyneladende var bevidstløse. Der manøvreredes til luvart af redningsbåden, og det lykkedes at få forbindelse dertil ved hjælp af en kasteline, men under forsøg på at bjerge de nødstedte, kæntredes redningsbåden af en voldsom sø, og båden og de ombordværende forsvandt. En eftersøgning gav intet resultat.

Ved søforhøret kom frem, at der tidligere har været udført reparation på en revne i dækket ved 2-lugen, som formentlig påny var brudt op og havde foranlediget forliset.

I 2007 sattes der gang i en eftersøgning efter pårørende.