Forskel mellem versioner af "Kalvslund Kro 1860 Conrad N. Knudsen fæstested"

Skift til: navigering, søgning
m
m
 
(5 mellemliggende versioner af 2 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Matrikel]] № 23.
+
<div align=right>[[Matrikel]] № 23.</div>
----
 
  
[[Vitterligt]] gøres hermed, at imellem [[Knud Poulsen]] af [[Kalvslund Kro]], som [[overlade]]r på den ene og hans søn [[Conrad Nissen Knudsen]] som antager på den anden side dags [[dato]] er indgået og sluttet følgende '''''[[overladelses- og aftægtskontrakt]]'''''.
+
[[Vitterligt]] gøres hermed, at imellem [[Knud Poulsen]] af [[Kalvslund Kro]], som [[overlade]]r på den ene og hans søn [[Conrad Nissen Knudsen]] som antager på den anden side [[dags dato]] er indgået og sluttet følgende '''''[[overladelses- og aftægtskontrakt]]'''''.
  
 
<center>§ 1.</center>
 
<center>§ 1.</center>
Linje 73: Linje 72:
  
 
== Noter ==
 
== Noter ==
[[Kopiprotokol]] fol. 331.
+
{{sa|20435128#310563|63556324|M|266}}
{{Doku||508|3008}}
+
og {{sa|K|16967775#87616|14112164|Matr. № 23|331|508|3008}}
  
 
20. dec. 1882 læst [[adkomst]] for [[C. N. Knudsen]]s enke. 23-289.
 
20. dec. 1882 læst [[adkomst]] for [[C. N. Knudsen]]s enke. 23-289.
Linje 83: Linje 82:
  
 
__notoc__
 
__notoc__
 +
 
[[Kategori:Kalvslund Kro|Kalvslund Kro 1860]]
 
[[Kategori:Kalvslund Kro|Kalvslund Kro 1860]]
[[Kategori:Frøs-Kalvslund bibog M 1859-1862]]
+
[[kategori:Knud Poulsen]]
 +
[[Kategori:Frøs-Kalvslund 1859-1862 M.]]
 
[[Kategori:Ribe Herred kopiprotokol]]
 
[[Kategori:Ribe Herred kopiprotokol]]
 
[[Kategori:Overladelses- og aftægtskontrakt]]
 
[[Kategori:Overladelses- og aftægtskontrakt]]

Nuværende version fra 7. okt 2019, 18:36

Matrikel № 23.

Vitterligt gøres hermed, at imellem Knud Poulsen af Kalvslund Kro, som overlader på den ene og hans søn Conrad Nissen Knudsen som antager på den anden side dags dato er indgået og sluttet følgende overladelses- og aftægtskontrakt.

§ 1.

Bemeldte Knud Poulsen overlader og aldeles afstår herved det ham ifølge kontrakt af 26. feb. 1823 tilhørende fæstested Kalvslund Kro, med den ifølge kontrakt af 27. maj 1841 dertil indkøbte og dermed forbundne lindevitske engparcel i Farup og med samtlige på førstnævnte stående husbygninger og alt hvad deri jord- mur- og nagelfast findes, den hele besætning, ind- og udbo, det indavlede korn og , gødningen og den lagte sæd, ligesom det nu alt forefindes, således til Conrad Nissen Knudsen, at han det til 1. nov. d. år må tiltræde som sin ejendom og med dertil hørende rettigheder og forpligtelse gøre sig så nyttigt, som han bedst ved og tilladeligt være kan, og har han på fæstestedet at løse fæste.

§ 2.

Derimod lover og forpligter sig antageren Conrad Nissen Knudsen under pantsættelse af alt hvad han ejer og ejende vorder, ej alene fra 1. maj d. år at svare og præstere alt hvad af ejendommen svares og præsteres bør, derunder indbefattet den årlige afgift af 2 rd. 13 sk., som efter kontrakt af 24. april 1783 er at betale til gårdmand Jep Andersen ved Kalvslund Kirke eller efterkommergården, men også udrede i købesum 1.600 rd., skriver seksten hundrede rigsdaler rigsmønt til hans broder Poul Knudsen i Hjortvad, som forrentes med 4 procent årlig.

Disse penge protokolleresejendommen næst efter den nedenfor stipulerede aftægt og bliver stående uopsagt indtil hans forældre Knud Poulsen og Inge Marie Poulsen begge ved døden er afgåede og udbetales derpå efter et års lovlig opsigelse, men dersom Conrad N. Knudsen ville udbetale det nævnte beløb tidligere, da er han dertil berettiget efter ½ års opsigelse.

§ 3.

Endvidere forpligter han sig til at give sine forældre følgende livsvarige aftægt:

Til beboelse indrettes dem på forlangende, dog efter ½ års foregående varsel, 4 fag hus i den sønder ende af den vester lade, som indrettes efter aftægtstagernes ønske med skorsten, vinduer, døre og loftskud, 2 stabelsengesteder, fjelgulv undtagen i køkkenet, 2 forsvarlige jernkakkelovne og en slåklokke. Huset såvel ind- som udvendig holdes i forsvarlig stand af aftægtsgiveren og besørger han det indvendige malet.

Til havejord skal aftægtstagerne have den vester side af gårdens have over til øster, indtil gangen og længden hel igen, men aftægtsgiveren holder haven forsvarlig ved lige med hegn, samt lader den årlig gøde og grave. Hvad frugt der avles på træerne dele aftægtstagerne og aftægtsgiverne.

Når aftægtstagerne tiltræder aftægten medtager de 2 gode senge, 2 kister, 1 dragkiste, kommode, det lille klædeskab og fornøden husgeråd af borde og stole, en tekedel, fornøden tetøj, potter og fade, en ildtang, en kedelske, et spindehjul og et par karter, samt hvad de ellers formener at have brug for.

Til underholdning leveres dem årlig i 2 terminer til 1. maj og 1. nov. altid forud: 2 tønder rug, 1 tønde hvede, 1 td. malt, 2 tønder boghvedegryn, og 1 td. hele byggryn; alt i god og forsvarlig kvalitet, så og i håndpenge årlig 24 rd., samt deres offer til præst og degn. I efteråret erholder de årlig 4 lispund 8 pund tørt flæsk af den bagerste del og 4 lispund 8 pund godt tørt kød.

Ugentlig leveres dem 3 pund godt frisk smør og daglig 2 kander nymalket mælk, den ene kande om morgenen, den anden om aftenen.

Til efteråret en tønde gode spisekartofler, hvert fjerdingår 1½ spand friske hønseæg.

Til ildebrændsel årlig 16 tusinde gode strøgne klyne, som til rette tid hjemkøres og indsættes i huset.

Til hvert efterår 6 pund god uld og 6 pund godt hør.

Aftægtskornet besørges når forlanges bragt til møllen og malet tilbage og deres brød bagt.

Der forskaffes dem en brønd med pumpe i huset.

Der gives dem en bespændt ordentlig sædevogn eller også den lille vogn og en hest til selv at køre med når forlanges.

Aftægtsgiveren holder dem en voksen pige, som så lønnes. I sygdomstilfælde lader han lægen hente når forlanges, hvormod aftægtstagerne selv betaler lægen og medicin. Når de ved døden afgår, lader han dem kristsømmelig efter sognets skik og brug begrave.

Når den ene af aftægtstagerne er døde, afgår i aftægten … … …

Hvad de af boskab har taget med på aftægt falder efter den sidstes død tilbage til gården undtagen foran nævnte 2 kister, dragkisten. Klædeskabet, samt aftægtstagernes liv- og gangklæder, deles lige imellem aftægtsgiveren og hans broder Poul Knudsen.

§ 4.

Sælgerens ældste søn Poul Knudsen, som den egentlige fæstearving, samtykker i forestående kontrakt.

§ 5.

Samtlige med denne kontrakt forbundne omkostninger betaler antageren. At således mellem parterne er indgået og sluttet, bekræfte de med deres egenhændige underskrifter, bedende de kongelige justitsembedsmænd med dem til vitterlighed at underskrive og protokollere denne kontrakt, sluttet Kalvslund d. 9. september 1860 og ekspederet i det kongelige aktuariat for Frøs og Kalvslund Herreder, Rødding den 22. nov. 1860.

Knud Paulsen Paul Knudsen Conrad Nissen Knudsen
In fidem subscriptionum Holgersen Til vitterlighed Halberg

Protokolleret i Frøs og Kalvslund Herreders gælds- og panteprotokol bind II fol. 323, samt indført i bibogen litra M pag. 266, den 22. nov. 1860. Holgersen

[redigér]

Forestående overladelses- og aftægtskontrakt bliver herved approberet.

Haderslev Amthus, den 5. august 1861. W. W. Stockfleth

[redigér]

Ifølge mig forevist præsteattest er Knud Poulsen og hustru Inger Marie Conradsdatter afgået ved døden resp. 23. februar 1864 og 8. maj 1864, og er aftægten til dem derfor deleret.

Kgl. Ribe Herreds tingskriveri, d. 2. marts 1867. Honnens

På de i førnævnte kontrakt ommeldte mig skyldige 1.600 rd. rm. Har jeg erholdt udbetalt af min broder Conrad N. Knudsen halvdelen med 800 rd. rm., rige otte hundrede rigsdaler rigsmønt, og idet jeg herved kvitterer for dette beløb, tillader jeg, at samme må udslettes i skyld- og panteprotokollen.

Nærværende i det kgl. Ribe Herreds tingskriveri, den 2. marts 1867.

P. Knudsen
Til vitterlighed Honnens
deleret eodem 2. marts 1867. Honnens

Noter[redigér]

M-266 og Matr. № 23-331 

20. dec. 1882 læst adkomst for C. N. Knudsens enke. 23-289.

Afgiften bort... ifølge deklaration læst 5. maj 1869. 14-537.

Restbeløbet herommeldte 1-600 - 800 afsluttet ifølge kvittering af 17. aug. 1870. 15-311