Forskel mellem versioner af "Hjortvad 1923 Jeef Gotthardsen I-12 gravhøj"

Skift til: navigering, søgning
m
Linje 52: Linje 52:
 
[[Kategori:Fredning]]
 
[[Kategori:Fredning]]
 
[[kategori:Gravhøj]]
 
[[kategori:Gravhøj]]
[[kategori:Hellekiste]]
 
 
[[kategori:Bien]]
 
[[kategori:Bien]]

Versionen fra 13. apr 2014, 16:14

Jeg undertegnede gårdejer Jeef Gotthardsen ifølge overdragelsesdokument, indført i grundbog, ejer af ejendommen, grundbog for Hjortvad bind I, blad 12, kortblad 5, parcel № 13, Hygum sogn, Frøs og Kalvslund Herred, Haderslev Amt fredlyser herved under Nationalmuseetstatens vegne nedennævnte på min ejendom beliggende gravhøj.

Dette mindesmærke forpligter jeg mig og alle efterfølgende ejere og brugere af ejendommen til at frede og værne om, således at det ingensinde beskadiges ved gravning, pløjning, bortførsel eller tilførsel af sten eller på nogen anden måde. Græsning og lyngslet forbeholdes. Ny beplantning må ikke finde sted.

Et fredningsmærke vil kunne opstilles på stedet. Når mindesmærket fremtidig tilses af Nationalmuseet, sker der forud henvendelse til ejeren eller brugeren derom.

For enhver beskadigelse, der med ejerens og brugerens vidende og vilje tilføjes mindesmærket, bødes der efter Nationalmuseets bestemmelse indtil 15. td. byg, som tilfalder hjælpekassen i sognet, hvorhos i alle tilfælde beskadigelsen vil være at udbedre og mindesmærket at bringe tilbage til tidligere stand.

Jeg andrager om, og samtykker i, at denne deklarationmuseets bekostning, indføres i grundbogen for pågældende ejendom under afdeling II.

Det således fredlyste mindesmærke er følgende:

En gravhøj på højdedraget nordøst for gården, vel 300 m. fra østre skel, højst og fritliggende, den er 4,0 meter høj, 21 meter i tværmål. I top og noget nedover østre side er foroven 2 meter bred, nedefter en del bredere, ganske flad afgravning. I søndre side en mindre flad sænkning. Foden står i vest og nord stejl som følge af ældre tids afgravning, nu tilgroet. Nordre side er i overfladen uregelmæssig og har afpløjet fod med skrå brink, 2 meter høj, ligeledes i nordvest. Foden er rundt om let afpløjet, dog ikke i sydvest og syd. Noget af højens oprindelige flade i øst er overpløjet.

Gudsnapgård, d. 15. juni 1923.

Jeef Gotthardsen Til vitterlighed: N. A. Jensen Hans G. J. Pilegaard Hans Kjær

Notarialattest af 24. juli 1923. Konstitueret notarius publicus i Rødding.

I grundbogen for Hjortvad, Hygum sogn, Haderslev Amt, bind I blad 12, er dags dato sket sålydende indførelse:

Afdeling II spalte indførelser:
Indførelses løbe-nr. 3. De behæftede grundstykkers løbe-№ 5. Fredlysning af en gravhøjparcel № 13, kortblad 5, jordelag Hjortvad. Jfr. i øvrigt indførelsesbevilling af 15. juni 1923. Indført den 31. juli 1923.
Grundbogskontoret i Ribe (Afdeling af dommerkontorerne i Toftlund og Rødding), den 31. juli 1923, sign. Levinsen (L. S.)
Rigtigheden bekræftes. Grundbogskontoret i Ribe (Afdeling af dommerkontorerne i Toftlund og Rødding), den 31. juli 1923. Levinsen


En hellekiste

Sidste efterår opdagedes der på gårdejer Gothardsens mark i Hjortvad i en lille høj en grav. Den tildækkedes, og Nationalmuseet underrettedes.

Inspektør Kjær har nu været ovre at lede arbejdet ved udgravningen. Det viste sig at graven var en såkaldt hellekiste og indeholdt en dobbelt begravelse, idet der ved siden af hinanden lå to lig, som i betragtning af gravens alder var særdeles vel bevarede. Desuden fandtes 2 pilespidser og 2 flintdolke.

Hr. Kjær kunne deraf slutte, at graven var fra den yngre stenalder, altså ca. 3.500 år gammel.

Noter

Bien (The Bee) 26. juli 1923. [1]