Forskel mellem versioner af "Lenita 1881 Rømø"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 12: Linje 12:
 
| liv=15
 
| liv=15
 
}}
 
}}
Den skotsk-byggede [[skonnert]] Agnes Brown var 1877 hjemmehørende i [[Liverpool]] og ombyggedes i 1880 med [[barkentine]]r-rigning, muligvis i forbindelse med overdragelse til skibsreder [[Adolph Heinrich Wappäus|A.H. Wappäus]] i [[Hamborg]], som omdøbte den Lenita/Leneta.
+
Den skotsk-byggede [[skonnert]] Agnes Brown var 1877 hjemmehørende i [[Liverpool]] og ombyggedes i 1880 med [[barkentine]]r-rigning, muligvis i forbindelse med overdragelse til skibsreder [[Adolph Heinrich Wappäus|A.H. Wappäus]] i [[Hamborg]], som omdøbte den Lenita (ikke Leneta).
  
 
Skibet var på vej fra Hamborg til [[Ciudad Bolívar]]/Angostura ved [[Orinoco]]-floden i [[Venezuela]] lastet med [[stykgods]], da det under en storm 19. december 1881 sidst på eftermiddagen strandede vest for [[Toftum]] på Rømø, 2 km fra kysten.
 
Skibet var på vej fra Hamborg til [[Ciudad Bolívar]]/Angostura ved [[Orinoco]]-floden i [[Venezuela]] lastet med [[stykgods]], da det under en storm 19. december 1881 sidst på eftermiddagen strandede vest for [[Toftum]] på Rømø, 2 km fra kysten.

Versionen fra 10. dec 2018, 07:44

19. dec. 1881 Lenita

Den skotsk-byggede skonnert Agnes Brown var 1877 hjemmehørende i Liverpool og ombyggedes i 1880 med barkentiner-rigning, muligvis i forbindelse med overdragelse til skibsreder A.H. Wappäus i Hamborg, som omdøbte den Lenita (ikke Leneta).

Skibet var på vej fra Hamborg til Ciudad Bolívar/Angostura ved Orinoco-floden i Venezuela lastet med stykgods, da det under en storm 19. december 1881 sidst på eftermiddagen strandede vest for Toftum på Rømø, 2 km fra kysten.

Kl. 22 sendtes bud efter redningsbåden Peter Krukenberg fra Kirkeby, som kl. 1 kom til Toftum, men pga. højvande gik man først tidligt om morgenen kl. 6 igang med at få kørt den videre ud og ro ud gennem brændingen.

Der reddedes først 6 personer ind, heriblandt en syg matros med benbrud, og anden gang de sidste 8, heriblandt den svagelige skipper G. Doose, som havde været skyllet overbord, men var reddet indenbords igen. Begge gange landede redningsbåden i låen, hvor der var lidt læ.

Ved hjælp af små både fra Rømø bjærgedes i 10 dage ladningen af læder, ris, peber, tøj, porcelæn, champagne, fedt, lak og pianoer, men under en ny storm mistede skibet rigningen og dækket blev revet med ud, hvorefter vraget solgtes for 430 mark. Herefter bjærgedes igen stentøj, glasvarer, jerngryder og øl, som alt solgtes på auktion i Havneby.

Der afholdtes strandauktion 26. januar i Højer og 21. februar på Rømø.

Samtidig avis