Castor 1896 Østgrønland
Oktober 1896 Castor
Castor |
Dampskruebark |
1889-1896 (7) |
KGH |
✝ 25 |
Den 3-mastede kravelbyggede skruebark Castor byggedes 1886-1889 på O.M. Olsens værft i Bratteklev ved Arendal.
Skibets reder i Arendal gik i 1893 konkurs og det købtes 1893 af A/S Oceana i Sandefjord for hvem det med Morten Pedersen som kaptajn i 1894 var på antarktisk ekspedition ledet af hvalfanger C. A. Larsen på barken Jason/Stella Polare, foruden deltagelse af skibene Herta og Ørnen, hvor bl.a. Foyn-kysten og Robertson-øen blev opdaget og udforsket.
I februar 1896 købtes Castor af den Kongelige Grønlandske Handel og sejlede marts-maj sin første tur fra København til Julianehåb og retur, hvor den skulle afløse Hvidbjørnen, som havarerede året før, og hvorfra en del af besætningen stammede.
Næste tur afgik 21. august fra København, men isforholdene forhindrede anløb i Ammassalik og der fortsattes til Julianehåb med ankomst 27. september og afgang 7. oktober, hvorefter det sås ud for Nanortalik i Sydgrønland og derefter forsvandt med 20 besætningsmedlemmer og 5 passagerer ombord, bl.a. kaptajn Claus B. Sartor, og passagerne Claus Ringsted og Agnes Rassow og 2 børn (hendes søn Knud var ikke med og blev senere skuespiller og teaterdirektør). [1]
Eftersom radioen ikke var opfundet fik man først i sommeren 1897 vished for, at skibet ikke var overvintret i Ammassalik og man antog derfor at skibet var skruet ned af isen. Rygtet sagde, at skibet var brændt. Der havde været brand i dets kulbunkers på vej op til Grønland. Det viste sig dog, at skibet kortvarigt havde lagt til i Ammassalik.