Riberhus Birk 1735 reskript
Christian 6. etc. vor synderlig gunst tilforn, vi tilskikke dig derhos én vores allernådigste anordning under denne dags dato, angående Riberhus Ladegårds tjenere, som svarer med kontributioner til Ribe Amtstue, og hvis gårds parter, ligesom andre danske undersåtters er matrikulerede.
Men dog formedelst, at de ligesåvel som Ribe by ligger i Sønderjylland hidindtil har ligget under det slesvigske eller såkaldte haderslevske herredsting, og skal herefter under ét birk tillige med de tvende byer Tange og Tved være indkorporeret.
Og hvilket birk skal kaldes Riberhus Birk, og at birketinget at holdes om onsdagen i vor købstad Ribe, hvor ellers bytinget holdes. Samt bemeldte birketingsdomme, når de påankes, at vorde appelleret lige til vores højeste ret, med videre samme vores allernådigste anordnings indhold.
Og er tillige hermed vores allernådigste vilje og befalning, at samme original, anordning, iblandt stiftets øvrige papirer, til vedkommendes efterretning vel vorder bevaret.
Og du ellers derefter al behørig anstalt har at gøre, og refereres os ellers straks allerunderdanigst, at du dette vores allernådigste reskript bekommet har, dermed sker vor vilje befalende dig gud.
Skrevet på vort slot Rosenborg den 15. juli anno 1735. Under vor kongelige hånd og signete. Christian R
Vi Christian 6. etc. gør alle vitterligt, at eftersom vi ved vor elskelige Christian Carl von Gabel til Giesegård, Spanager og Ottestrup, ridder, vores gehejmeråd, stiftsbefalingsmand over Ribe Stift og amtmand over Riberhus Amt af 25. april næst afvigt, allernådigst har funden for godt, sådan forandring med jurisdikationen af Riberhus Ladegårds tjenere, hvilke hid indtil har ligget under Frøs, Kalvslund, Gram og Hviding herreder, eller de slesvigske jurisdiktioner, at gøre, nemlig: at bemeldte Riberhus Ladegårds tjenere og de, som svarer med kontributioner til Ribe Amtstue, og hvis gårds parter, ligesom andre danske undersåtters er matrikulerede.
Men hvilke dog formedelst, at de ligesåvel som Ribe by efter situationen ligger i Sønderjylland, hidindtil har, som oven meldt er, ligget under det slesvigske eller såkaldte haderslevske herredsting, skal herefter på det samme vores danske undersåtter kunne i jurisdiktionen, som i alle andre tilfælde bliver trakterede på den i vort rige Danmark brugelige måde at blive dømt efter vor danske lov og ret indkorporeres og indrettes til et birk, således somdet førhen, indtil den Coldingborgiske afsted dato 24. jan. 1576 været har, og til den ende allernådigst befalet bemeldte gehejmeråd Gabel, at indsende sit allerunderdanigste forslag og betænkende, hvorledes samme birk bedst og bekvemmeligst kunne indrettes.
Thi har vi efter sådan hans herpå indkomne allerunderdanigste forslag tillige med en af amtsforvalteren forfattede designation over Riberhus Ladegårds tjenere, og de af Riberhus Amts underdanere, som svarer med kontributioner til Ribe Amtstue, og hvis gårds parter, ligesom andre danske undersåtters er matrikulerede, og hvilke hid indtil som før er meldt, har ligget under det slesvigske eller haderslevske herredsting, allernådigst ydermere fundet for godt, at anordne og befale, at de tvende byer Tange og Tved, som førhen af Riberhus Ladegårds gods og amts underdanere har været henlagt under Ribe Byting, hvilket og skal være af lige beskaffenhed, med oven bemeldte Riberhus Ladegårds tjenere, der nu herved under et birk vorder indkorporeret, skal nu tillige med under dette birk være insereret, og skal samme birk herefter kaldes Riberhus Birk, og birketingsretten holdes udi vor købstad Ribe, på det sted, hvor ellers bytinget holdes, og det om onsdagen i hver uge, og ville vi til rettens betjening allernådigst beskikke såvel birkefoged som birkeskriver, så ville vi allernådigst, at dette birk på lige måde og i alle tilfælde skal vorde indrettet, som birkerne i vores rytterdistrikter, mod at samme Riberhus Birketings domme, når de påankes, skal vorde appelleret lige til vores højeste ret, undtagen syns- og tingsvidner, som til Ribe Rådstue, stedet for landsting skal indstævnes, og hvad ellers angår de sager og skifter, som allerede af de haderslevske huses rettens betjente er begyndte, da ville vi og, at samme også af dem skal vorde pådømt og fuldført, men herefter skal det med sagerne og skifterne forholdes på den måde, som overalt ved vore egne birker brugelig er, hvorefter de vedkommende sig allerunderdanigst har at rette, ej gørende herimod, eftersom skrevet står, hinder eller forfang i nogen måde under vor hyldest og nåde.
Givet på vort slot Rosenborg d. 15. juli 1735. Under vor kongelige hånd og signet. Christian R
Noter
Haderslev Amts beskrivelse, side 494 og 495.