Forskel mellem versioner af "Anton 1895 Rubjerg"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 3: Linje 3:
 
| navn=Anton
 
| navn=Anton
 
| hjem=[[Kiel]]
 
| hjem=[[Kiel]]
| død=4 ♥ 9
+
| år=1882-[http://sbib.dk/files/bibliotek/statistik/1895.pdf 1895]
 +
| værft=[[Howaldtswerke-Deutsche Werft|Howaldtswerke]], [[Kiel]]
 +
| død=4 ♥ 10
 
| ws=156114
 
| ws=156114
 
}}
 
}}
Det tyske dampskib Anton var på vej fra [[Hamborg]] rundt om Jylland til [[Stettin]] med stykgods, da det 2. januar 1895 i en snestorm fra sydvest strandede [[Rubjerg]] strand.
+
Det tyske dampskib Anton var lastet på vej fra [[Hamborg]] rundt om Jylland til [[Stettin]] med stykgods heriblandt en dækslast [[terpentin]], da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning og sydsydvestlig kuling, samt strømsætning ved højvande strandede i [[Jammerbugt]] ud for [[Rubjerg Kirke]].
  
Kl. 20.15 alarmeredes redningsvæsenet, som kl. 21 sendte en båd ud fra Løkken syd for strandingsstedet og den reddede hurtigt 7 mand i land.
+
Skibsbesætningen på 14 mand udsatte 2 både, hvori det lykkedes 2 mand i den ene at nå i land, mens 5 mand i den anden kæntrede, hvoraf kun kaptajn A. Hermann overlevede ved at svømme i land og de andre 4 druknede.
Redningsbåden sejlede ud igen for at lede efter 5 mand i en skibsbåd, men fandt ingen og drev selv i land ud for Lønstrup.
+
Redningsvæsenet blev. kl. 20.15 alarmeret og sendte fra [[Løkken]] sydfra kl. 21 en båd afsted og den reddede 7 mand i land inden den stævnede ud igen for at lede efter de øvrige, men fandt igen og drev selv i land ud for Lønstrup.
Man erfarede senere, at skibsbåden var kæntret, og at de 4 mand var druknet, hvorimod kaptajnen havde været i stand til at svømme i land. To andre af skibets besætning var gået i en anden skibsbåd, hvormed det også lykkedes dem at komme i land.
+
 
 +
Under redningsaktionen gik der ild i de på dækket værende 82 fade terpentin og først efter at disse var udbrændte lykkedes det bjærgerne at slukke branden.
 +
En del af ladningen blev senere bjærget af [[Svitzer]]-skibet Frederikshavn, men skibet Anton blev vrag og solgtes for 1430 kr.
 +
 
 +
3 af de omkomne blev begravet på Rubjerg gamle kirkegård, hvorimod den 4. blev sendt til Tyskland.
 +
Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.
 +
* http://rubjergknude.dk/fileadmin/archive/PDF-download/Strandfogedgaarden-pdf/kysttelefon.pdf
 
* http://rubjergknude.dk/dansk/netudstillingen/rubjergomraadet/havet/strandinger
 
* http://rubjergknude.dk/dansk/netudstillingen/rubjergomraadet/havet/strandinger
 
<noinclude>
 
<noinclude>

Versionen fra 21. okt 2017, 13:10

2. jan. 1895 Anton

Det tyske dampskib Anton var lastet på vej fra Hamborg rundt om Jylland til Stettin med stykgods heriblandt en dækslast terpentin, da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning og sydsydvestlig kuling, samt strømsætning ved højvande strandede i Jammerbugt ud for Rubjerg Kirke.

Skibsbesætningen på 14 mand udsatte 2 både, hvori det lykkedes 2 mand i den ene at nå i land, mens 5 mand i den anden kæntrede, hvoraf kun kaptajn A. Hermann overlevede ved at svømme i land og de andre 4 druknede. Redningsvæsenet blev. kl. 20.15 alarmeret og sendte fra Løkken sydfra kl. 21 en båd afsted og den reddede 7 mand i land inden den stævnede ud igen for at lede efter de øvrige, men fandt igen og drev selv i land ud for Lønstrup.

Under redningsaktionen gik der ild i de på dækket værende 82 fade terpentin og først efter at disse var udbrændte lykkedes det bjærgerne at slukke branden. En del af ladningen blev senere bjærget af Svitzer-skibet Frederikshavn, men skibet Anton blev vrag og solgtes for 1430 kr.

3 af de omkomne blev begravet på Rubjerg gamle kirkegård, hvorimod den 4. blev sendt til Tyskland. Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.