Redigerer Riberhus Amt i Ribe Stift

Skift til: navigering, søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 66: Linje 66:
  
 
=== [[:kategori:Lø Herred|Lø Herred]] ===
 
=== [[:kategori:Lø Herred|Lø Herred]] ===
1579 var [[Trøjborg Slot]], således som [[Peder Rantzau]] selv har haft det i [[værge]], med [[gods]] i ([[Højer]] og) [[Lø Herred]](er), samt en del før til [[Riberhus]], [[mageskifte]]t til [[lensmand]]en, som skulle besidde [[gods]]et med samme højhed og [[ rettighed]] som [[kronen]], både med [[herredsting]], herredstingsret, strøm, Jus Patronatus og i andre måder, dog at han skulle svare til [[Viborg Landsting]]. Det er et næsten enestående tilfælde i [[Danmark]], ikke just at en herremand besidder sit [[gods]] som [[ejendom]] med alle kgl. [[ rettighed]]er, således var forholdet jo faktisk i ethvert adeligt [[birk]], men her var det både reelt og formelt et helt [[herred]] med højhedsretten, som overdroges. Som det for øvrigt kun er sket på lignende måde i [[Svans]] med [[Riseby Herred]]. Stort var [[Lø Herred]] dog ikke på dette tidspunkt, og endda var dets jurisdiktion blot en god halv snes år før udvidet. 8. juli 1558 befaledes det, at Visby sognemænd, der hidtil havde søgt deres ret under dem selv (altså dette [[sogn]] havde udgjort et [[birk]]), fremtidig skulle ligge til Lø(ve) Herredsting. Og i netop [[Visby Sogn ved Bredebro|Visby Sogn]] lå det [[slot]], med hvilket det var afhændet til [[Peder Rantzau]], [[Trøjborg]], og med hvilket det, [[slot]] og [[herred]] først en hertugelig besiddelse, men bortpantet, af den driftige [[dronning]] [[Margrete 1.|Margrete]] var erhvervet fra panthaveren. Trods hertugernes protester forblev begge under den danske krone og [[Viborg Landsting]], selvom de indtil [[Reformationen]] var pantsat til Ribe-biskopperne, som atter bortforlenede dem. Og 1572 kom de altså til den daværende indehaver med de nævnte [[herlighed]]er. Den udstrakte højhedsret gav anledning til forskellige stridigheder, fordi herremændene ville fortolke den yderligere til deres egen fordel.
+
1579 var [[Trøjborg Slot]], således som [[Peder Rantzau]] selv har haft det i [[værge]], med [[gods]] i ([[Højer]] og) [[Lø Herred]](er), samt en del før til [[Riberhus]], [[mageskifte]]t til [[lensmand]]en, som skulle besidde [[gods]]et med samme højhed og [[ rettighed]] som [[kronen]], både med [[herredsting]], herredstingsret, strøm, Jus Patronatus og i andre måder, dog at han skulle svare til [[Viborg Landsting]]. Det er et næsten enestående tilfælde i [[Danmark]], ikke just at en herremand besidder sit [[gods]] som [[ejendom]] med alle kgl. [[ rettighed]]er, således var forholdet jo faktisk i ethvert adeligt [[birk]], men her var det både reelt og formelt et helt [[herred]] med højhedsretten, som overdroges. Som det for øvrigt kun er sket på lignende måde i [[Svans]] med [[Riseby Herred]]. Stort var [[Lø Herred]] dog ikke på dette tidspunkt, og endda var dets jurisdiktion blot en god halv snes år før udvidet. 8. juli 1558 befaledes det, at Visby sognemænd, der hidtil havde søgt deres ret under dem selv (altså dette [[sogn]] havde udgjort et [[birk]]), fremtidig skulle ligge til Lø(ve) Herredsting. Og i netop [[Visby Sogn (Tønder Kommune)|Visby Sogn]] lå det [[slot]], med hvilket det var afhændet til [[Peder Rantzau]], [[Trøjborg]], og med hvilket det, [[slot]] og [[herred]] først en hertugelig besiddelse, men bortpantet, af den driftige [[dronning]] [[Margrete 1.|Margrete]] var erhvervet fra panthaveren. Trods hertugernes protester forblev begge under den danske krone og [[Viborg Landsting]], selvom de indtil [[Reformationen]] var pantsat til Ribe-biskopperne, som atter bortforlenede dem. Og 1572 kom de altså til den daværende indehaver med de nævnte [[herlighed]]er. Den udstrakte højhedsret gav anledning til forskellige stridigheder, fordi herremændene ville fortolke den yderligere til deres egen fordel.
  
Der var imidlertid ikke tale om, at dette store [[gods]] dannede et [[enemærke]], næppe nok [[Visby Sogn ved Bredebro|Visby Sogn]], som dog med undtagelse af et par huse i Gjerup By lå til [[Trøjborg]], i [[Randerup Sogn]] var forholdet et lignende, 2 gårde i sognebyen udgjorde her den [[slesvigsk]]e del, i [[Brede Sogn]] var forholdet mellem [[ejendom]]me af de to kategorier, [[kongerigsk]] og [[slesvigsk]], som 2 til 1, i [[Døstrup Sogn]] som 4 til 1, i [[Mjolden Sogn]] som 6 til 1. De [[slesvigsk]]e dele af de pågældende sogne var vel tingpligtige til [[Lø Herred]]sting, men i adskillige andre anliggender undergivet hertugdømmets lovgivning, således hverken matrikulerede i 1662/64 eller opmålt og matrikuleret i 1688, som de [[kongerigsk]]e dele. Langt den overvejende del af de sidste hørte på nævnte tidspunkt under [[Trøjborg]], nogle ganske enkelte hist og her under [[Schackenborg]] og blot en større del af [[Mjolden Sogn|Mjolden]] under Ribe Hospital, forhold som i det hele og store lå fast fra den gang og til 1864.
+
Der var imidlertid ikke tale om, at dette store [[gods]] dannede et [[enemærke]], næppe nok [[Visby Sogn (Tønder Kommune)|Visby Sogn]], som dog med undtagelse af et par huse i Gjerup By lå til [[Trøjborg]], i [[Randerup Sogn]] var forholdet et lignende, 2 gårde i sognebyen udgjorde her den [[slesvigsk]]e del, i [[Brede Sogn]] var forholdet mellem [[ejendom]]me af de to kategorier, [[kongerigsk]] og [[slesvigsk]], som 2 til 1, i [[Døstrup Sogn]] som 4 til 1, i [[Mjolden Sogn]] som 6 til 1. De [[slesvigsk]]e dele af de pågældende sogne var vel tingpligtige til [[Lø Herred]]sting, men i adskillige andre anliggender undergivet hertugdømmets lovgivning, således hverken matrikulerede i 1662/64 eller opmålt og matrikuleret i 1688, som de [[kongerigsk]]e dele. Langt den overvejende del af de sidste hørte på nævnte tidspunkt under [[Trøjborg]], nogle ganske enkelte hist og her under [[Schackenborg]] og blot en større del af [[Mjolden Sogn|Mjolden]] under Ribe Hospital, forhold som i det hele og store lå fast fra den gang og til 1864.
  
 
[[Lø Herred]]s ret holdtes omkr. midten af det 18. [[århundrede]] i et hus ved [[Bredebro]], noget sydligt i [[jurisdiktion]]en i dens daværende udstrækning, men på anden måde ret centralt i det egentlige [[Lø Herred]]. For det må erindres, at den del af dette, hvortil [[Peder Rantzau]] fik højhedsretten, kun var godt halvdelen af det gamle [[Lø Herred]]. Som foruden de ovennævnte [[sogn]]e, altså undt. Visby, tillige omfattede Nørre Løgum samt [[Løgum Kloster Sogn]]es anselige arealer, der imidlertid fra meget gammel tid var unddraget den almindelige [[retspleje]] og udgjorde [[Løgum Klosters Birk]], senere [[Løgum Kloster Amt]] i det [[slesvigsk]]e, og uden nogen forbindelse med [[Nørrejylland]] og [[Viborg Landsting]].  
 
[[Lø Herred]]s ret holdtes omkr. midten af det 18. [[århundrede]] i et hus ved [[Bredebro]], noget sydligt i [[jurisdiktion]]en i dens daværende udstrækning, men på anden måde ret centralt i det egentlige [[Lø Herred]]. For det må erindres, at den del af dette, hvortil [[Peder Rantzau]] fik højhedsretten, kun var godt halvdelen af det gamle [[Lø Herred]]. Som foruden de ovennævnte [[sogn]]e, altså undt. Visby, tillige omfattede Nørre Løgum samt [[Løgum Kloster Sogn]]es anselige arealer, der imidlertid fra meget gammel tid var unddraget den almindelige [[retspleje]] og udgjorde [[Løgum Klosters Birk]], senere [[Løgum Kloster Amt]] i det [[slesvigsk]]e, og uden nogen forbindelse med [[Nørrejylland]] og [[Viborg Landsting]].  

Bemærk venligst at alle bidrag til Ribewiki kan bearbejdes, ændres eller slettes af andre brugere. Læg ingen tekster ind, hvis du ikke kan acceptere at disse kan ændres.

Du bekræfter hermed også, at du selv har skrevet denne tekst eller kopieret den fra en fri kilde (se Ribewiki:Ophavsret for detaljer). OVERFØR IKKE OPHAVSRETSLIGT BESKYTTET INDHOLD UDEN TILLADELSE!

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)

Skabelon der er brugt på denne side: