Forskel mellem versioner af "St. George og Defence 1811 Thorsminde"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 1: Linje 1:
=== Konvojen fra [[Hanøbugten]] til England ===
+
=== Konvojen fra [[Blekinge]] til England ===
Under [[Englandskrigene]] afsejlede i begyndelsen af november 1811 en [[konvoj]] af [[koffardiskib]]e (handelsskibe) fra [[Hanøbugten]] ved [[Karlshamn]] i [[Blekinge]] gennem danske farvande mod [[England]] under beskyttelse af 8 linjeskibe fra [[Royal Navy]] og mindre brigge:
+
Under [[Englandskrigene]] afsejlede i begyndelsen af november 1811 en [[konvoj]] af [[koffardiskib]]e (handelsskibe) fra [[Hanøbugten]] mellem [[Sølvesborg]] og [[Karlshamn]] i det vestlige [[Blekinge]] gennem danske farvande mod [[England]] under beskyttelse af 8 linjeskibe fra [[Royal Navy]] og mindre brigge:
  
 
1. division:
 
1. division:
Linje 19: Linje 19:
 
* [[HMS Grasshopper (1806)|HMS Grasshopper]], brig med kaptajn Henry Fanshawe og den senere fængselsreformator [[Alexander Maconochie (penal reformer)|A. Maconochie]], overgav sig til den hollandske admiral [[Jan Willem de Winter|de Winter]] ved [[Noorderhaaks]]. [http://ageofnelson.org/MichaelPhillips/info.php?ref=1040]
 
* [[HMS Grasshopper (1806)|HMS Grasshopper]], brig med kaptajn Henry Fanshawe og den senere fængselsreformator [[Alexander Maconochie (penal reformer)|A. Maconochie]], overgav sig til den hollandske admiral [[Jan Willem de Winter|de Winter]] ved [[Noorderhaaks]]. [http://ageofnelson.org/MichaelPhillips/info.php?ref=1040]
  
På grund af storm ankrede skibene op på [[Rødsand]] syd for [[Lolland]], inden de fortsatte til øen [[Vinga]] i [[Gøteborg]]s skærgård.
+
==== Forlisene på [[Gedser Odde]] og [[Rødsand]] ved Lolland ====
 +
På grund af storm ankrede skibene op på [[Rødsand]] syd for [[Lolland]], hvor 2 skibe sank og 12 skibe strandede og kom for den danske [[priseret]] og blev dansk krigsbytte, bl.a.:
 +
 
 +
* Echo af Danzig med skipper Johan Jacob Hime
 +
* Washeit-mannicht med skibsfører Johan Schultz
 +
* Bekkeskov med kaptajn David Erhorn fra [[Klaipėda]]/Memel
 +
* Anne Charlotte, brig med kaptajn Jan Jürgensen fra [[Flensborg]]
 +
* Hannibal med skipper Lundberg, på vej fra [[Gävle]]/Gefle mod [[A Coruña]] i [[Spanien]]
 +
* Orion med skipper Janus Celhardt
 +
* Carolina, krigsskib fra [[Jakobstad]] i [[Storfyrstendømmet Finland|Finland]] med kaptajn Johan Påsok
 +
* Achilles, brig fra [[Riga]] med kaptajn Johan Rotkjær
 +
* Alexander, brig med kaptajn Sivert Clausen fra [[Stettin]]
 +
 
 +
HMS St. George strandede også, men klarede sig fri efter tab af ror og rigning.
 +
Det fik påsat et nødror lavet af tømmer fra HMS Cressy og toges med på slæb gennem Storebæk og Kattegat til [[Vinga]]-øen i [[Gøteborg]]s skærgård.
  
 
==== 24. dec. 1811 [[HMS St. George (1785)|St. George]] og [[HMS Defence (1763)|Defence]] ====
 
==== 24. dec. 1811 [[HMS St. George (1785)|St. George]] og [[HMS Defence (1763)|Defence]] ====

Versionen fra 24. sep 2017, 04:30

Konvojen fra Blekinge til England

Under Englandskrigene afsejlede i begyndelsen af november 1811 en konvoj af koffardiskibe (handelsskibe) fra Hanøbugten mellem Sølvesborg og Karlshamn i det vestlige Blekinge gennem danske farvande mod England under beskyttelse af 8 linjeskibe fra Royal Navy og mindre brigge:

1. division:

Den sidste rejse

2. division:

Forlisene på Gedser Odde og Rødsand ved Lolland

På grund af storm ankrede skibene op på Rødsand syd for Lolland, hvor 2 skibe sank og 12 skibe strandede og kom for den danske priseret og blev dansk krigsbytte, bl.a.:

  • Echo af Danzig med skipper Johan Jacob Hime
  • Washeit-mannicht med skibsfører Johan Schultz
  • Bekkeskov med kaptajn David Erhorn fra Klaipėda/Memel
  • Anne Charlotte, brig med kaptajn Jan Jürgensen fra Flensborg
  • Hannibal med skipper Lundberg, på vej fra Gävle/Gefle mod A Coruña i Spanien
  • Orion med skipper Janus Celhardt
  • Carolina, krigsskib fra Jakobstad i Finland med kaptajn Johan Påsok
  • Achilles, brig fra Riga med kaptajn Johan Rotkjær
  • Alexander, brig med kaptajn Sivert Clausen fra Stettin

HMS St. George strandede også, men klarede sig fri efter tab af ror og rigning. Det fik påsat et nødror lavet af tømmer fra HMS Cressy og toges med på slæb gennem Storebæk og Kattegat til Vinga-øen i Gøteborgs skærgård.

24. dec. 1811 St. George og Defence


De britiske orlogsskibe St. George og HMS Defence deltog i beskyttelse af en konvoj af ca. 150 handelsskibe, som i begyndelsen af november 1811 afsejlede fra Hanøbugten ved Karlshamn i Blekinge mod England, men undervejs ankrede skibene op under en storm på Rødsand syd for Lolland, hvor St. George kolliderede med et andet skib og tabte roret, hvorefter det klarede sig med et nødror eller var på slæb. Efter et par ugers ophold ved ø Vinga yderst i Gøteborgs skærgård fortsatte konvojen midt i december over Kattegat, men St. George, Defence, Cressy og Bellette, samt nogle handelsskibe vendte om på grund af storm og gjorde igen 21. december et nyt forsøg.

Den 23. december 1811 blæste vinden op til orkan fra nordvest og Defence havde kortvarigt St. George på slæb, men trossen sprang og de 2 skibe drev ind mod Jyllands vestkyst, hvor de ankrede op ud for Thorsminde, men ankertovene sprang og skibene forliste på revlerne et par km syd for byen ud for det som nu kaldes Dødemandsbjerge.

Tilsammen omkom 1.391 fra de 2 skibe og 18 overlevede. Strandingsmuseum St. George i Thorsminde har forliset som hovedtema.

Bog

Nyere avis