1912 Vedtægt for politiets ordning i Ribe

Skift til: navigering, søgning
§ 1. Politipersonalet

Under politimesteren ansættes:

1 overbetjent og 3 politibetjente.

Politipersonalet ansættes af byrådet efter politimesterens indstilling. Som regel kan ingen, der er under 25 år eller over 40 år, ansættes under politiet. Som nødvendig betingelse for ansættelsen kræves færdighed i at læse og skrive samt attester for god helbredstilstand og ædruelighed.

Personalet afskediges af politimesteren med 3 måneders varsel; dog kan han uden varsel afskedige den, der forser sig i tjenesten eller findes uanvendelig i denne.

Opsigelsesfristen fra personalets side er 3 måneder.


§ 2. Lønninger

Der tillægges politipersonalet følgende årlige lønninger, som udbetales af kæmnerkassen med 1/12 forud den 1. i hver måned:

  1. Overbetjenten 1200 kr. stigende hvert andet år med 100 kr. indtil 1.800 kr.
  2. 3 politibetjente 1000 kr. stigende hvert andet år med 100 kr. indtil 1.400 kr.

Overpolitibetjenten og samtlige politibetjente erholder derhos andel i de politiet tilfaldende sportler, der deles ligelig mellem dem.

Samtlige politibetjente erholder endvidere i sygdomstilfælde fri læge for deres person, hvorhos kommunen holder dem forsikrede mod ulykkestilfælde.

Personalet er pligtig at underkaste sig eventuel indeholdelse i dets lønning som bidrag til en kommunal pensionskasse.

Under vakance anvendes den afgåedes løn til bestridelse af hans tjeneste, hvis besørgelse sker efter politimesterens nærmere bestemmelse.


§ 3. Uniformering

Uniformen er den i justitsministeriets skrivelse af 22. januar 1912 approberede, bestående af jakke, kappe, regnfrakke, benklæder og hue, endvidere politiskilt, signalpibe og som forsvarsvåben stav, der, når den ikke bruges under tjenesten, bæres skjult i en lomme. Ved tiltrædelsen bekoster kommunen den første anskaffelse af samtlige uniformsgenstande, og bortfalder hermed uniformsgodtgørelse for det første år. Personalet bekoster derefter selv jakke, kappe, regnfrakke, benklæder og hue, medens de øvrige uniformsgenstande udleveres det. Som godtgørelse for udgifter til uniform tilstås der hver af personalet 130 kr. årlig, der udbetales med halvdelen hver 1. januar og 1. juli. Hver betjent betegnes med et nummer, og overbetjenten betegnes stadig som nr. 1.

Overbetjenten og i betjent forsynes med cykle, hvis anskaffelse sker på kommunens regning. I cyklegodtgørelse erholder hver årlig 15 kr. Mod forpligtelse til vedligeholdelse.

Politiet bør altid bære uniform i tjenesten, for så vidt ikke politimesteren måtte tage anden bestemmelse, og bør holde uniformsgenstandene i god stand.


§ 4. Overbetjenten

Overbetjenten er under politimesterens tilsyn det øvrige personales nærmeste foresatte og fører tilsyn med, at enhver betjent opfylder sin pligt, hvorhos han i overtrædelsestilfælde gør anmeldelse heroin til politimesteren. Han udfører under politimesterens tilsyn samtlige de ham overdragne politiforretninger, derunder forretningernes fordeling mellem det øvrige personale, tilsynet med tjenestens udførelse samt inspektionen af det tjenstgørende personale. Han afgiver snarest til politimesteren melding om aile uordener, forbrydelsers begåelse samt personers anholdelse og aflevering til arresthuset. Om alt forefaldende fører han en rapportbog, ligesom han også indkasserer og fører regnskab over samtlige politiet tilfaldende sportler m. v., alt efter politimesterens nærmere anvisning og tilsyn. Lian skal møde på byfogedkontoret og i retten, når det pålægges ham. Han bør daglig eller så hyppigt, som det måtte anses for fornødent, deltage i og lade foretage patrujleture gennem byen og landdistriktet.


§ 5. Politibetjentene

Af politibetjentene har i dagtjeneste og 2 nattjeneste efter nærmere instruktion. Nattjenesten besørges skiftevis af alle 3 politibetjente, således at nattjenesten skiftevis udføres af 2 betjente, og til opholdssted for disse anvises et dertil egnet lokale.

Dagtjenesten tager altid sin begyndelse kl. 8 morgen og vedvarer, til nattjenesten begynder.

Nattjenesten udføres i øvrigt således: I november, december, januar og februar måned fra kl. 10 aften til kl. 6 morgen, marts, april, september og oktober måned fra kl. 10 aften til kl. 6 morgen, i maj, juni, juli og august måned fra kl. 10 aften til kl. 4 morgen,

Patruletjenesten udføres efter en af politimesteren godkendt plan og er undergivet overbetjentens inspektion.


§ 6. Almindelige bestemmelser om politibetjentenes pligter

Politibetjentene må ikke drive noget offentligt eller privat erhverv uden byrådets samtykke, der kun kan meddeles efter indstilling af politimesteren, der i tilfælde af misbrug kan tilbagekalde tilladelsen.

Politibetjentene skulle udføre polititjenesten ved dag eller ved nat efter den dem af deres foresatte givne instruks og skulle navnlig påse overholdelse af byens politi-, sundheds og andre vedtægter, afgive anmeldelse til deres foresatte om enhver uorden, forseelse eller forbrydelse, der kommer til deres kundskab; i ildebrandstilfælde skal straks gøres anmeldelse til brandvæsenet, politimesteren og politifuldmægtigene, ligesom der straks skal træffes de fornødne foranstaltninger til alarmering; i ildebrandstilfælde om natten bør uopholdelig de nærmeste beboere vækkes.

Overfor befolkningen skal politipersonalet optræde besindigt og høfligt samt yde enhver den bistand og vejledning, som lader sig forene med deres tjenestepligter. Det skal med flid, omhu og nøjagtighed efterkomme de givne forskrifter, være nøje bekendt med byens lokaliteter og vedtægter samt våge over, at den offentlige ro og orden opretholdes. Det skal iagttage tavshed med hensyn til tjenesteforretninger må ikke undtagen i sådanne i uniform opholde sig på offentligt beværtningssted og i intet tilfælde d& lade sig traktere af værten eller andre, ligesom det heller ej uden politimesterens i hvert enkelt tilfælde meddelte samtykke må modtage nogen gave eller belønning i anledning af udført tjeneste.

§ 7.

Bliver nogen syg på gaden eller i øvrigt findes i hjælpeløs tilstand, skal betjenten straks yde hjælp og om fornødent sørge for, at en læge snarest muligt kommer tilstede, eller at den pågældende bliver bragt til sit hjem eller til sygehuset. Fremmede og tilrejsende bør politiet meddele alle oplysninger og al bistand.

Betjentene må, når de er i tjeneste, ikke ryge tobak, bære paraply eller stok, ej heller må de uden politimesterens tilladelse under udførelsen af deres forretninger lade sig bistå af hunde. Betjentene bør altid hos sig have polititegn og på forlangende legitimere sig.

De skulle uden særligt vederlag gøre tjeneste på markeds-, torve-, valg- og sessionsdage samt ved andre lignende lejligheder og udføre alle tjenesteforretninger, som pålægges dem af politimesteren eller politifuldmægtigen.

§ 8.

Der tilstås politipersonalet hver en årlig ferie, beregnet efter mindst et fridøgn pr. måned, spredt eller samlet.

Når det på grund af en betjents ferie, bortrejse eller sygdom måtte være nødvendigt at skaffe politiet yderligere assistance, kan politimesteren lade sådan antage.

§ 9.

Politipersonalet er, så længe det er tjenstgørende, pligtig at ofre sin tid alene i politiets tjeneste og skal til enhver fraværelse fra tjenesten indhente politimesterens tilladelse.

Er nogen i private anliggender fraværende fra sin bopæl, skal han der efterlade underretning om, hvor han kan træffes. Den, der på grund af sygdom ikke kan udføre sin tjeneste, bør uopholdelig meddele politimesteren underretning herom.

Tjenesteforseelser, der ikke medføre afskedigelse, kunne af politimesteren, der i så henseende fører en straffeprotokol, anses med lønningsafkortning, boder eller suspension, jfr. lov af 4. februar 1871 § 12.

Ribe Byråd, den 25. november 1912.

Bruun A. J. Andersen Bodil Høyer N. J Dahl L. Rasmussen
C. Rosenstand C. N. Termansen Niels Hansen Jepsen
J. P. Gram Henrik Jensen J. Daugaard Peters

Stadfæstet af Justitsministeriet den 14. januar 1913 og af Indenrigsministeriet den 7. februar 1913.