Alexander III 1894 Østlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

23. dec. 1894 Alexander III[redigér]

Dampskibet Alexander III, var kort efter zar Aleksandrs død 20. oktober 1894, som skibet var opkaldt efter, på vej fra Riga og Liepāja/Libau i Kurland via København til Antwerpen og Sortehavet med trælast, stykgods og sæd, da det natten til den 23. december 1894 red en orkanagtig storm af fra nordvest i Nordsøen. Kl. 7. morgen ramtes skibets forende af en brodsø, som fyldte bagbords både, slog dækslasten los ved 3. luge og ødelagde ventilerne der, så vandet styrtede ned i de øvre lastrum og skibet trods aftagende vind krængede mere og mere mod bagbord, formentlig forværret af forskubbet kornlast i 3. lastrum.

Jollen i styrbord side kastedes overbord af en sø og fyldtes af vand, men blev redningen for 5 overlevende, bl.a. 1. og 2. styrmændene, mens kaptajnen J. J. Rabe som også trukkedes op, døde af udmattelse. De 5 skibbrudne i jollen roede så vidt skønnes mod sydøst indtil de efter 22 timer optoges af fyrskibetHorns Rev, hvorfra de med damperen Hilma Bismarck sejledes til Hamborg og fortsatte videre til København, hvor de ankom 28. december.

Der var derudover en overlevende matros, som i 3 døgn drev rundt i en redningsbåd inden han bjergedes af den tyske damper Carlos, som landsatte ham i Antwerpen.

Forlisstedet menes at være ca. 50 sømil nordvest for Horns Rev-fyrskibet.

Under samme storm strandede det norske skib Stanley ved Bovbjerg.