Anton 1895 Rubjerg

Skift til: navigering, søgning

2. jan. 1895 Anton[redigér]

Det tyske dampskib Anton var på vej fra Hamborg rundt om Jylland til Stettin lastet med bl.a. kaffe, terpentin og petroleum, da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning højvands-strømsætning fra sydvest strandede i Jammerbugt ud for Rubjerg Kirke.

Den 14 mand besætning afventede ikke redningsvæsenet, men udsatte 2 både, hvoraf den ene nåede i land med 2 mand og den anden med 5 mand kæntrede, så kun kaptajn Adolf Hermann overlevede ved at svømme i land og de 4 øvrige druknede. Via den ret nyetablerede kysttelefon alarmeredes kl. 20.15 Løkkens redningsbåd, som kl. 21 stævnede ud sydfra og på ½ time nåede ud til dampskibet, hvor den reddede 7 mand i land og igen stævnede ud for at lede efter de øvrige, men fandt ingen og drev selv i land ud for Lønstrup.

Næste morgen kl. 7 da en fladbåd fra Lønstrup indfandt var der gået ild i skibet, så maskinrummet og kahytten midtskibs stod i brand. Det lykkedes kun at redde enkelte af de på dækket stående 82 fade terpentin og først da resten var udbrændte kunne branden slukkes og bjærgning af stykgods fortsætte, men Anton forblev vrag.

Den ene omkomne begravedes i Tyskland og de 3 andre på Rubjerg gamle kirkegård. Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.