Arvid 1897 Bjerregård

Skift til: navigering, søgning

22. sep. 1897 Arvid[redigér]

Den vistnok over 30 år gamle svenske brig Arvid ankom i 1897 til Goole med ½ meter vand i lasten. Efter reparation lastedes den med stenkul og afsejlede 17. september 1897 kl. 8 mod Gävle i ustadig vind fra nordvest, men næste aften mærkedes igen lækage og alle mand måtte til pumperne.

Onsdag den 22. september 1897 kl. 5 var skibet ca. 4 sømil fra Jylllands vestkyst og der vendtes straks sydpå med 1½ meter vand i lasten. Kl. 11 pejledes sømærket i Haurvig og kl. 18 var der udsigt til Blåvand Fyr og 3 meter vand i lasten. Fra land fulgtes skibet med forrevne sejl fra Bjerregård til det vendte ved Grærup og forsvandt i det overskyede og regnfulde vejr.

Ombord på skibet var skipper C.M. Lidman modvillig til at styre mod land og først da besætningen kl. 23 mod hans vilje forsøgte at sætte en båd i vandet satte han kursen stik øst med 3½ meter vand i lasten, for at landsætte. Kl. 23.30 stødte skibet på grund et par km fra land i den nordlige del af Bjerregård strandlen.

Det mislykkedes at sende nødraketter op og efter 10 minutter faldt masterne, så kun halvdelen af agterdækket var tilbage. På land var redningsmandskabet ved midnatstide taget hjem.

Det lykkedes styrmand F.G. Malmborg at redde sig i land ved svømning og få et hvil i klitterne, inden han kl. 5 om morgenen sammen med konstabel Berg i hjælpeløs tilstand fandtes af rednings-vagtmandskabet.

Ved Bjerregård inddrev 2 omkomne unge sømænd fra skibet og 1. oktober fandtes også formentlig skipperens lig, der alle begravedes på Holmsland Klit kirkegård.

Beskyldninger mod kaptajn Lidman førte til, at den engelske handelspartner tog ham i forsvar og kaldte ham en sand gentleman, som han aldrig havde set fuld.

Arvids navnebræt er bevaret.

Holmsland Klit kirkebog & avisartikler