Bertha 1892 Falklandsøerne

Skift til: navigering, søgning

11. okt. 1892 Bertha[redigér]

Jernbarken Bertha med Sønderho-skipperen Søren Hansen og flere af hans familiemedlemmer afsejlede i starten af juni 1891 fra Hamborg lastet med stykgods til den mellemamerikanske Stillehavskyst. Undervejs tilbragtes en uge i oktober 1891 på reden ved Paita i det nordlige Peru pga. sygdom. Der lossedes i bl.a. La Unión i El Salvador og Tonalá i det sydlige Mexico, men i Salina Cruz blæste en voldsom storm op med efterfølgende vindstille, som drev skibet til havs og forsinkede losningen en måned.

I Puntarenas i Costa Rica lastedes 290 ton farvet træ og 17.000 stammer cedertræ og mahogni bestemt for Hamborg og i juni 1892 begyndtes hjemrejsen.

Sidst i september kom skibet ud for en voldsom orkan ved Kap Horn, så alle sejl gjordes fast, men en brodsø fik skibet til at krænge så meget, at det ikke ville rette sig op og det var nødvendigt at kappe mesanmasten. Situationen bedredes, men skibet fik en del skader og kunne dårligt manøvreres. Ugen efter passage af Isla de los Estados nåedes Falklandsøerne, hvor man på den østlige af øerne ville søge nødhavn i Stanley, men forinden friskede vinden op og i forsøget på at komme i læ nord for Lively Island strandede skibet den 11. oktober 1892 om eftermiddagen på kysten i Choiseul Sound.

Det lykkedes at få storbåden i vandet og alle kom i land medbringende tørt tøj. Efter en kold nat i selskab med pingviner kom et par fårehyrder forbi og der sendtes bud efter hjælp fra Stanley.

Vraget og dens last solgtes siden på auktion for 110 pund og i ventetiden inden der kom skibslejlighed, tog 4 hyre på det lokale regeringsskib Hadassah, som de også havarerede med. Vistnok 8 af besætningsmedlemmerne kom med Kosmos Linie-dampskibet Pentaur via Montevideo og Le Havre hjem til Hamborg midt i januar 1893.

Til afløsning for skibet indkøbtes en nybygget skonnertbark med samme navn Bertha.

Sønderho Kro er værelse 10 opkaldt efter barken Bertha.