Brand på Klubbens Hotel
I aftes ved 19-tiden opdagedes det, at der var ildebrand på ”Klubbens hotel”. Ilden var opstået, og i første omgang troede personalet, at det selv kunne bekæmpe branden.
Overtjener Therkelsen, der kom til, så imidlertid straks at man ikke kunne slukke ilden ved egen hjælp, og han fik alarmeret både brandvæsnet og Falck.
Ilden bredte sig med voldsom hast
Branden bredte sig med voldsom hast, og desværre tog det nogen tid, før man fik vand på slagerne, så et effektivt slukningsarbejde kunne sættes ind.
Fra rejsegangen, hvor ilden var opstået, bredte flammerne sig med lynets fart gennem tag etagerne ind over den del af hotellet, som ligger i Skolegade. Det var knastørt materiale, ilden fængedei, og høje flammer slog op fra taget, der snart var gennembrudt af ilden.
Heldigvis var branden opstået på så tidligt et tidspunkt, at ingen af hotellets gæster var på værelserne, der blev ikke panik af nogen art.
Branden under kontrol
Først ved 21-tiden havde brandvæsenet ilden under kontrol, men da var også brændt så at sige det meste af hotellet med undtagelse af salen. Brandskaden er meget stor, på 1. og 2. sal er brændt alt udstyret i værelserne, og i stueetagen er møblerne ødelagt af vand.
Stort tab ved branden
Direktør Egon Thomsen var ikke hjemme, da branden opstod, men fik i Århus den kedelige meddelelse. Han tog omgående til Ribe hvortil han nåede ved midnatstid og fandt hotellet i ruiner. Direktør Thomsen var ikke i nat klar over, hvorledes forsikringssummerne var, men det kan betragtes som givet, at aktieselskabet, der ejer hotellet, vil lede et stort tab ved branden.
Der er en drifttabforsikring, men denne dækker kun for et vist tidsrum, og de første 3-4 måneder vil hotellet ikke kunne tages i brug.
Gamle foreningsprotokoller reddet
Branden samlede en meget stor tilskuerskare, idet vel nok det meste af byen var mødt op for at over være sceneriet, samt hjælpe til ved redningsarbejdet.
Det lykkedes bl.a. at redde håndværker- og industriforeningens gral med foreningens protokoller gennem 75 år, ligesom det lykkedes at redde Ribe Rotary Club og Sct. Georgsgildets skab med foreningernes ejendele. Ligeledes lykkedes det brandvæsenet at redde møblerne fra direktør Thomsens privatbolig.
Personalets ejendele brændte
Hotellets personale havde værelser på 2. sal, hvor det var umuligt at komme op, og her er alt brændt, således at personalet i nat måtte låne gangtøj hos venner og bekendte i byen. På værelserne på 1. sal er møblerne ikke brændt, men ødelagt af vand. I restaurationslokalerne lykkedes det at redde de nye gulvtæpper, som var anskaffet efter direktør Thomsen havde overtaget hotellet.
Stort tab for turismen
For turismen i Ribe betyder branden et stort tab. I dag skulle et selskab fra rejseselskabet Continental i København have boet på hotellet; men heldigvis kunne ”Hotel Riberhus” tage sig af selskabet. Endvidere har direktør Thomsen i formiddags truffet aftale med byens øvrige hoteller om at tage de selskaber, som havde bestilt værelser og pension; men det er givet, at man vil komme til at mangle de 27 værelser, Klubbens hotel havde.
Branden stammer fra skorstenen
Kriminalpolitiet samt overbetjent Østerberg fra rigspolitiets rejsehold har i formiddag foretaget undersøgelser på brandstedet, og kommet til det resultat, at branden er opstået fra skorstenen fra fyrkælderen.
Bygninger forsikret for 360.000,- kr.
Hotellets bygninger er forsikret i Købstædernes brandforsikring for 360.000,- kr., heri er medregnet salen, der som nævnt ikke er brændt. Løsøret er forsikret i selskabet ”Nye danske” for 215.000,- kr.
Krostue og salen intakt
Samtlige værelser og restaurationslokaler er fuldstændig ødelagt af branden, hvorimod krostuen og salen er ubeskadiget og straks kan tages i brug. Ligeledes kan køkkenet straks bruges, således at hotellet kan tage de selskaber, der i den kommende tid har bestilt salen.
Noter[redigér]
Vestkysten 8. maj 1950