Britisk bombetogt mod Kiel 29. april 1942

Skift til: navigering, søgning

RAF Bomber Command iværksatte natten mellem den 28. og 29. april 1942 et bombeangreb mod flådebasen i Kiel med deltagelse af 88 fly, heraf 62 Wellington, 15 Stirling, 10 Hampden og 1 Halifax. [1]

Ved angrebet skete skader på alle 3 skibsværfter, et hospital, officersskolen og universitetsbiblioteket, såvel som private boliger, hvorved 15 personer dræbtes og 74 såredes..

Angriberne mistede 5 Wellington og 1 Hampden fly.

Nedstyrtede britiske fly[redigér]

29. april 1942 Holbøl[redigér]

Et Wellington bombefly lettet den 28. april 1942 kl. 23.07 fra Honington i Suffolk var i ret stor højde på vej retur fra Kiel, da det blev observeret af en tysk radarkæde og angrebet af en tysk Messerschmitt Bf 110 natjager fra II./NJG 3, som over Padborg skød bombeflyets haleparti af, så den landede sydvest for Øster Gejl, mens andre flyrester faldt ned over en 2½ km strækning nordøstpå: en propel på Holbøl Mark tæt ved hovedvejen, en motor i Holdbi Plantage og det meste af flykroppen 100 m nord for Kelstrup Plantage.

Et besætningsmedlem blev fundet dræbt i en af vragdelene, 3 andre lå døde på jorden og først en uge senere fandtes ligene af de 2 piloter ved hhv. Smedeby grusgrav og i Holdbi Plantage. De 6 dræbte blev begravet i Åbenrå. Der blev i 2004 rejst en mindesten ved vejen mellem Øster Gejl og Holdbi Kro.

Der er tvivl om nedstyrtnings-tidspunktet og hvem som skød flyet ned. Tidspunkterne kl. 1.56 og kl. 2.18 er nævnt, ligesom de 2 flyver-esser Paul Szameitat og hauptmann Günther Radusch, begge fra II./NJG 3, har været nævnt. [2]

29. april 1942 Emmerlev ved Højer[redigér]

Et Wellington bombefly lettet den 28. april 1942 kl. 22.02 fra Driffield i Yorkshire ramtes på hjemturen af flak ved Esbjerg og nødlandede kl. 3.30 nær Emmelev Kirke nord for Højer.

Efter nødlandingen stak englænderne ild i flyet og flygtede, men de 2 anholdtes en time senere af politiet i Højer og 2 andre kl. 15, mens den sidst først fandtes dagen efter kl. 13.40 i Harris. De 4 første overbragtes til værnemagten i Ribe og den sidste til værnemagten i Hjerpsted.

De tilfangetagne sendtes med tog til Kolding og videre til afhøring i Dulag Luft i Tyskland, hvorefter de tilbragte resten af krigen i forskellige Stalag-krigsfangelejre. Det tyske gendarmeri på Kolding Station klagede til det danske politi over, at danskerne var for venlige overfor fangerne.

En af fangerne Alfred W. Abbott var dog såret i et ben og rekreerede på hospitaler i Esbjerg, Hohe Mark ved Frankfurt og Stadtroda i Thüringen, inden han i september 1942 kom i krigsfangelejr.

29. april 1942 Andre fly[redigér]

Et andet Wellington bombefly fra No. 419 Squadron RCAF fløjet af den canadiske pilot John Fulton, blev på hjemturen fra Kiel angrebet af en Messerschmitt Bf 110 natjager ved Vadehavskysten i 500 meters højde, så bombeflyets skytte hårdt såredes og en hydraulik-fejl fik landingsstellet til at gå ned og åbne bombelugerne, men jagerflyet forsvandt og det lykkedes at nå hele vejen over Nordsøen tilbage til Mildenhall i Suffolk, hvor det var nødvendigt at lave en mavelanding. [3]

Samme dags aften sendtes i øvrigt en Avro Manchester fra 50 Squadron RAF på en minelægnings-aktion i Kielerkanalen, men flyet blev nedskudt af oberleutnant Günter Köberich fra II./NJG 3 på en sandbanke ud for RantumSild.

Eksterne links[redigér]

  1. RAF bombing Kiel 1942 - gearthhacks.com
  2. Günther "Fips" Radusch - luftwaffe.cz
  3. Wing Commander John "Moose" Fulton - bombercommandmuseum.ca