Carl 1948 Russarö

Skift til: navigering, søgning

25. okt. 1948 Carl[redigér]

Den tidligere bornholmerfærge Carl med kaptajn Chresten C. Møller afsejlede 25. oktober 1948 kl. 11 fra Helsingfors lastet med 245 ton krydsfiner bestemt for Gøteborg, men samme eftermiddag fik den i tiltagende vind i den Finske Bugt styrbord slagside, så det besluttedes at anløbe Hangö, men 5 km syd for havnen og umiddelbart efter der kl. 19.40 var givet ordre til at slå bak, tog den grunden og motoren stoppedes.

De 15 ombordværende, deriblandt 2 konsulatspassagerer, samledes på broen og der affyredes 2 nødraketter. Da det i den høje sø var umuligt at sætte redningsbådene på vandet sprang 3 mand af besætningen ombord på en flåde, der havde revet sig løs fra agterdækket og de forsvandt i mørket.

Et kvarters tid efter grundstødningen sprang 2. maskinmester Gunnar Ivan Petersen overbord og blev kort efter skyllet i land på Stora Tärnskär, hvor han efter i kort tid at have været bevidstløs vågnede op og hørte skibets klokke og fløjten, der igen hurtigt ophørte.

Alarmeret af skærgårdsfiskere sendtes om morgenen fra marinestationen i Hangö en motorbåd med løjtnant Isaksson ud at eftersøge farvandet, men den fandt kun liget af donkeymand Carl Vilhelm Hansen og den ene den overlevende, som bragtes til den nærved liggende Russarö.

Størstedelen af vraget et blevet ophugget, mens mindre rester endnu ligger i en fordybning mellem Stora og Lilla Tärnskär/Tärnö.