Dünaborg 1897 Henne

Skift til: navigering, søgning

9. sep. 1897 Dünaburg[redigér]

Den norske skonnert Dünaborg (det tyske navn for Letlands næststørste by Daugavpils) var på vej fra hjembyen Tvedestrand til Terneuzen-kanalen lastet med planker og befandt sig 7. september 1897 i Nordsøen, da det sprang læk og efter 36 timers pumpning havde fået 2 meter vand i lastrummet. Der styredes derfor i høj sø mod land og skibet landsattes 9. september kl. 9 på Henne strand på ydersiden af mellemste revle 300 meter fra land ¾ mil nordvest for redningsstationen, hvor man allerede var igang med at samle mandskabet.

Da skibsbåden sattes i vandet faldt skipper W. Juul Jobson i og 3 andre sprang straks i båden og fik ham reddet. Uden årer drev de i stormen af nordvest mod land og reddede sig selv. De 3 øvrige forsøgte lidt senere at komme i land på en pram, men den kæntrede og den 21-årige kok Otto Thorin Branne druknede. De 2 tilbageværende klamrede sig til den sunkne pram og drev sydpå langs kysten, hvor de ved forenet hjælp af skibsmandskabet og redningsmandskaberne fra Nymindegab og Henneby, som hånd i hånd dannede en kæde ud i brændingen, meget forkomne blev trukket ind.

Redningsmandskabet fra Nymindegab var både før og efter de var i Henne, ude at kigge efter det døde skib Vilhelmine Sophie ved Bjerregård, ligesom der også var strandet et skib ved Haurvig. Begge skibe var forladte og sønderslogedes.

Skipperen forblev indkvarteret hos strandfoged Thomas Jensen i Henneby indtil den 11. oktober afholdte strandauktion over 650 tylter planker hovedsagelig af fyr, inventar og det i søen henstående skibsvrag.