Danmark 1889 Nordatlanten

Skift til: navigering, søgning

4. - 8. april 1889 Danmark[redigér]

Alle blev reddet

Dampskibet Jan Breydel, som havde været chartret ud til White Cross Line af Engels Line i Antwerpen købtes i 1888 af D/S Thingvalla, som navngav det 'Danmark' og benyttede det som emigrantskib på Thingvalla Line. Der havde tidligere på en Amerikatur i november 1882 været problemer med skrueakslen, så skibet måtte måtte bugseres til Antwerpen.

Emigrantskibet Danmark var midt på Nordatlanten i hårdt vejr på vej mod New York med 59 besætningsmedlemmer og 665 passagerer ombord, heraf 75 optaget i Malmø, da skrueakslen den 4. april 1889 kl. 15.50 igen brækkede og maskinmesteren omkom, hvorefter skibet drev hjælpeløst rundt i dønningerne og tog vand ind, men man kunne bruge lænsepumperne ved at holde dampmaskinen i gang.

Næste dag kl. 13.20 kom fragtdamperen Missouri heldigvis til undsætning og tilbød at tage havaristen på slæb mod Newfoundland, men efter bugsering natten over indså man, at skibene ikke rigtigt var kommet nogen vegne og vendte den 6. april kl. 6.30 i stedet mod Azorerne, med hvilken kurs der kunne skydes en god fart. Om formiddagen kunne man ikke længere holde liv i kedlerne, så kl. 11 var der ikke anden mulighed end at begynde evakuering med redningsbådene og i løbet af de næste 5½ timer lykkedes det at få bragt samtlige i sikkerhed på fragtskibet Missouri, hvor der ellers hverken var mad eller plads til alle.

Det forladte skib opdagedes 8. april midt på Nordatlanten af Inman Line-damperen City of Chester på vej fra New York til Liverpool, som 12. april lagde til i Cobh/Queenstown ved Cork i Sydirland, hvorfra nyheden om det gådefulde og synkefærdige skib spredtes med telegrafi.

Efter 3½ døgn nåede fragtdamperen Missouri sikkert til São MiguelAzorerne med alle overlevende hvor de mandlige passagerer sattes af, hvorefter kvinder og børn bragtes med til Philadelphia på samme skib.

Nyere avis