Enigheden 1817 Knudedyb

Skift til: navigering, søgning

21. dec. 1817 Enigheden[redigér]

Den af Muusman & Schwedtler i Århus tilhørende ældre galease Enigheden lastede i slutningen af november 1817 en dyrebar ladning forsikret for 30.000 rigsdaler og afsejlede med skipper Søren N. Hansen og styrmand J.S. Brinch rundt om Jylland i retning mod Hamborg lastet med skind, huder, smør, uld og flæsk, men undervejs skulle de 2 sønderhoninger åbne et hemmeligt brev fra ejerne, hvori de beordredes at sænke skibet ude i Nordsøen på et sted, hvorfra besætningen kunne reddes.

Søren N. Hansen var selv på fallittens rand efter et forlis i 1809 og et nybyggeri, han var nødt til at sælge, men helt opgive håbet ville han ikke. På turen kæmpede mandskabet med storm, isdrift, overisning og en læk, så der måtte arbejdes hårdt ved pumperne, og man endte med at kaste anker i Knudedyb, hvor skibet frøs fast i isen og mandskabet reddedes ind til Sønderho.

Under søforhøret fattede birkedommeren mistanke om bedrageri og forsikringssvindel som resten af besætningen ellers var uvidende om. Hansen og Brinch førtes til arresten i Århus, hvorfra det dog lykkedes dem i juni 1818 at stikke af. Ejeren af det Muusmanske svindelfirma var for længst stukket af til udlandet og det samme gjorde Brinch, som bosatte sig i Holland.

Søren N. Hansen derimod gemte sig hjemme hos konen i Sønderho, men opdagedes og idømtes 20. marts 1822 af Højesteret 5 års arbejde i jern i Københavns Fæstning, ligesom mange andre implicerede dømtes i sagen.