Farup sogn 1871 konvertering af småredsel og kvægtiende

Skift til: navigering, søgning

Udskrift af protokollen, angående konverteringen af småredsel og kvægtiende m. m. i Farup sogn.


År 1871 den 8. november, sammentrådte i Farup Krogård, hos Hans Pedersen Vind, den i henhold til lov af 26. marts 1870 om Kalvslund sogn af kvægtiende og småredsel i de i kongeriget indlemmede førhen slesvigske sogne, anordnede afløsningskommission, nemlig formanden, kammerråd Vandborg, det af Kultusministeriet udnævnte medlem, pastor Gad af Darum, og det af sognerådet valgte medlem, Mikkel Tobiesen, aftægtsmand i Kærbøl, for ifølge bestemmelsen i før citerede lov at bevirke konverteringen af de nævnte ydelser i Farup sogn.

Kundgørelse om nærværende møde var udgået i Ribe Stiftstidende, ligesom speciel fremlagt og citeret under № 1.

Som afgiftsberettigede var mødte pastor Høgsbro og kirkeværgen Hans Pedersen Vind.

Førend der skredes til videre forhandling fremstod følgende beboere og bad protokollen tilført: at de protesterede mod pligten til ydelsen, dels fordi de ingensinde er blevne affordrede og heller ikke nogensinde have svaret kvægtiende og småredsel og dels for undertegnede 3 mænds vedkommende fra Kalvslund sogn, tillige fordi deres jorder høre til hovedgårdsjorder, nemlig udgør en del af Ribe Ladegårdsjorder, hvilke er tiendefri.

Den således tilførte protest bekræftes.

For sig selv og efter fuldmagt for Terkild Teilmann, Hans Pedersen og Peder Lauritzen, alle af Hjortvad, Kalvslund sogn, underskriver Poul Knudsen
ligeledes fra Kalvslund sogn underskriver Hans Nielsen;

disse 5 mænd have Ladegårdsjorder;

fremdeles fra Kalvslund E. Hansen, J. Simonsen
for sig selv og kromand C. N. Knudsen efter fuldmagt underskriver Chr. P. Axelsen;
endvidere fra Hjortlund C. N. Hollænder, Simon Nissen, J. Pedersen

Før nævnte protest tiltrædes efter fuldmagt på samtlige de lodsejeres vegne i SønderhoFanø, som have englodderMandø Hølade, og på Ribe Havnekasses vegne i henhold til den småredsel af de nuværende ejere eller i den i loven bestemte tid for begrundelsen af berettigelsen ligeledes tiltræde.

J. Lauritzen medlem af havneudvalget i Ribe.
Mads Chr. Bertelsen, L. P. Ebbesen, begge fra Hjortlund, samt for sig selv og efter fuldmagt for Truels Jørgensen enke underskriver Jens Lauritzen fra Hedegård.
Ligeledes tiltrædes fra Vilslev sogn, Hillerup by Martin Christensen m. f. p.

Med hensyn til de fremkomne protester ytrede pastor Høgsbro, at han ikke formåede at modbevise rigtigheden af samme og ydelsespligten for de protesterende ville altså være at anse, som ikke at påhvile dem.

Fuldmagten fra Terkild Teilmann, fra Hans Pedersen og Peder Lauritzen til Poul Knudsen, fra kromand C. N. Knudsen til Chr. P. Axelsen, fra beboerne på Sønderho og Ribe Havnekasse til J. Lauritzen; og fra Truels Jørgensens enke til Jens Lauritzen blev fremlagte og akterede under № 2, 3, 4, 5, 6 og 7.

Efter at så vidt var passeret mødte den afgiftsberettigede kirkesanger og skolelærer Kock.

Under forhandlingerne oplystes det, at præstens småredsel bestod i smør, ost og gåsepenge, og at lærerens småredsel bestod blot i smør, halvt imod præsten. kvægtiende eller som den her også kaldes, lammetiende, udredes til præsten og kirken.

Efter at disse oplysninger var erhvervede, begyndte man den befalede mægling; men overenskomst var ikke at opnå, og kommissionen måtte derfor afgøre sagen ved sin eragtning, og bliver derfor herved afsagt følgende


Kendelse
[redigér]

Hvad småredselen angår, havdes der vel ingen fuldstændig fortegnelse fra de lovbestemte år på størrelsen af ydelserne, men ved at gøre de ydelsespligtige bekendte med hvad der fordredes, måtte det skønnes, at præstens opgivelser omtrent måtte være rigtige, og man fulgte derfor i det væsentligste disse.

Parterne erkendte at en pris af 27 sk. for pundet af smørret og af 12 sk. for pundet af osten omtrent kunne være passende og disse er derfor lagte til grund for beregningen ved fastsættelsen af bygafgifterne for småredselen. Hvad kvægtienden angår da blev prisen for et lam erkendt at burde være 15 m., hvilket giver 8 f. pr. lam årlig, og denne pris benyttes altså ved beregningen ved fastsættelsen af bygafgifterne for kvægtienden.

Da loven bestemmer at konverteringen kun skal finde sted for de jordbrug, hvoraf ydelsen er hvervet, så er alle de ejendomme af hvilke intet er ydet, forbigåede, og disse kunne altså ikke senere inddrages under ydelsespligten.

Ved nu efter den lovbestemte middelkapiteltakst, at omsætte det fremkomne pengebeløb for hver ydelse efter sine priser til byg, fastsættes afgifterne for hver enkelt ydelsespligtig til årlig udredelse på lovbefalet måde, således som de findes opførte i konklusionen.


Thi eragtes
[redigér]

Efternævnte ydelsespligtige skulle for deres småredsel og kvægtiende, på lovbefalet måde udrede de for dem i det følgende opførte bygafgifter.

Løbe № Yderens navn Matr. № Hartkorn Bygafgiften for
småredsel kvægtiende
Præstens Lærerens Præstens Lærerens
103

Som det vil ses, er der ved ansættelserne, kun benyttet brøkstørrelser af 1/16 dele, og det fordi man ved de årlige udregninger af betalingen for bygafgifterne efter kapiteltaksten ikke kan bruge andre brøkstørrelser, men for så vidt dette har foranlediget, at den for nogen af de ydelsespligtige opførte bygafgift ikke passer aldeles nøjagtig beregnet efter en fordeling efter hartkornet, hvad kvægtienden angård, da kan herfra ikke hentes nogen berettigelse til forandring i ansættelsen.

Til at møde og afgøre sagen blev fremlagt fuldmagt

til Tranberg fra … Vindfeldt i Tanderup,
til Ole Hansen Bæk fra Christen Nielsen,
til Jens Tranberg Jensen fra Niels Jensen,

Disse fuldmagter blev akterede under № 8, 9 og 10.

De ved denne forretning forbundne omkostninger, der beløb 55 kr. 20 sk. bliver at betale af parterne, navnlig af de ydelsespligtige med halvdelen, og af de ydelsesberettigede ved halvdelen, som lovbestemt.

Kommissionen måtte bemærke, at forretningen foruden den 8., tillige havde medtaget den 9., 10., og 11. november.

Da intet videre var at forhandle, blev det passerede stadfæstet med underskrift.

J. A. Vandborg Gad M. Tobiesen Høgsbro sognepræst Hans P. Vind kirkeværge
Udskriftens rigtighed bekræftes J. A. Vandborg

At denne udskrift af protokollen angående småredsel og kvægtiendens afløsning i Farup sogn har ligget til almindeligt eftersyn i Farup sogns fattiggård fra den 28. januar til den 11. februar d. år bevidnes.

Farup Sogneråd, den 15. februar 1872, på sognerådets vegne.

Høgsbro formand


[redigér]

Vi Christian 9., af guds nåde konge til Danmark, de Venders og Goters, hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg gør vitterligt, at eftersom til vort Ministerium for Kirke- og Undervisningsvæsenet er indkommet vedhæftede for tiendekommissionen efter lov 11. februar 1871 indgåede mindelige forening om præstekorntienden af nogle jorder i Farup sogn i Ribe Stift udi vort land Nørre Jylland, så ville vi have bemeldte forening meddelt vor til dens gyldighed fornødne allerhøjeste stadfæstelse. Dog skal denne forening læses og protokolleres for vedkommende ret. Forbydende alle og enhver mod det som foreskrevet står, hinder at gøre.

Givet i vor kongelige residensstad København, den 14. juni 1873, under vort kongelige segl (L. S.)

Efter hans kongelige majestæts allernådigste befaling. Hall


[redigér]

Konfirmationforening om præstekorntienden af nogle jorder i Farup sogn, Ribe Stift.

Forening om præstekorntienden af en del jorder i Farup sogn.

År 1871 den 18. oktober var tiendekommissionen for nogle førhen blandede sogne i Ribe Stift, navnlig formanden, kammerråd Jespersen til Endrupholm, skolelærer, forligskommissær Nielsen af Årre og landinspektør, prokurator Styrup af Ribe samlet i Kærbøl Kro, Farup sogn, for i henhold til den af kommissionen overensstemmende med § 4 i lov af 11. februar dette år, lagte plan, at bevirke præstetienden i Farup sogn, i overensstemmelse med forordning af 8. januar 1810 og oven citerede lov, bestemt til faste årlige afgifter.

Indkaldelsen til beneficiarius pastor Høgsbro var udstedt under 24. i f. måned og blev med påtegning om at være kommunikeret, fremlagt under № 1. Indkaldelsen til yderne af samme dato blev, med påtegning om lovlig forkyndelse, fremlagt under № 2.

Pastor Høgsbro var mødt, og de tilstedeværende tiendeydere blev dernæst fremkaldte for at forevise … … …

(affotografering mangler)

Noter[redigér]

№ 16-95. Album Album

Deklaration læst 22. april 1874. 17-88.

Deklaration læst 18. november 1874. 17-200.

Deklaration læst 19. marts 1878. 19-14.