Fokker O-55 12. jan. 1928 Christianshavn

Skift til: navigering, søgning

12. jan. 1928 Stadsgraven ved Christianshavn[redigér]

Et af hærens Fokker C.I biplan var den frostkolde morgen 12. januar 1928 blevet nøje afprøvet med fulde omdrejninger på Kløvermarken inden det kl. 9.15 lettede på en kort flyvetur for at foretage en vindmåling i 300 meter højde. [1]

Ombord var den 25-årige pilot sergent Ole Christian Lundholm Petersen fra Skagen og den 28-årige observatør sergent Henrik Christian Jensen fra Udbynedre ved Randers, også kaldet russer-Jensen for sin deltagelse i den estiske selvstændighedskrig.

Men da flyet umiddelbart efter starten befandt sig over Amagerbrogade var det som om motoren satte ud mens flyet drejede rundt og faldt om på siden, hvorefter det styrtede ned i den isbelagte Christianshavns voldgrav (Stadsgraven) mellem hærens laboratorieværksteder og Bådsmandsstrædes Kaserne ca. 200 meter øst for Amagerbrogade.

Isen knustes, så flyets forende sank til bunds og kun den bagerste del med observatørens plads var synlig. Sergent Jensen blev i bevidstløs tilstand hurtigt trukket op, men ved ankomst til Garnisonshospitalet konstateredes han var død med både kraniebrud og bækkenbrud.

Først ved 11.30-tiden lykkedes det at få trukket flyvraget op af isen og befriet liget af piloten, som havde tilsvarende kvæstelser og ligeledes blev kørt til Garnisonshospitalet.

Årsagen til ulykken blev ikke fastslået, men det er ikke utænkeligt, at der pga. frosten kan have været karburatorproblemer.

Garnisons kirkebog & avisartikler