Fole Skole 1787 Reglement

Skift til: navigering, søgning

Da de nærværende skoleindretninger på mine godser Gramm og Nübbel er så aldeles upassende til nutiden og skolelærerne, som dog ved deres ligeså besværlige som rigtige embedes trolige førelse opofrer deres sjæls og degnens kræfter, for at denne de dem anbetroede unge og vejlede dem til dyd og visdomhed at gode gavnlige og duelige mennesker er så ringe aflagte, at de næppe har det fornødne til livets ophold, og er nødsaget til ved andet arbejde at afhjælpe deres og families trang, hvorved skoleundervisningen nødvendig må tabe, så på det at de med mere lyst og iver kan herefter forrette deres rigtige embedspligter har jeg funden mig foranlediget til at oprette følgende

Reglement

som fra den 1. april dette år tager sin begyndelse

for skolen i Fole
1

Til dette skoledistrikt henhører byen Fole, Ganderup og Mellerup med alle deres udflyttere.

2

Udi det i byen beliggende skolehus skal skolelæreren sommer og vinter alle søgnedage, lørdag eftermiddag undtagen, holde skole og alle i 1. § til skoledistrikter henlagte børn, drenge og piger, udi deres kristendom og børnelærdom, samt læse, skrive og regning flittig og upåklagelig oplære og undervise.

3

Over alle de piger og drengebørn som bør søge skolen skal han et fuldstændigt mandtal forfatte, og der udi anføre forældrenes og børnenes navne, samt de sidstes alder, og deraf et ligelydende genpart til sognepræsten for Fole menighed overlevere, og når nogen deraf udgår eller nye der udi indkommer skal han sognepræsten det tilkendegive og på det at sognepræsten altid kan være underrettet om ungdommens tal skal han hvert nyt år sådant mandtal under sin hånd indlevere.

4

Skulle forældrene eller formyndere til skolebørnene, efter at han sådant mandtal til sognepræsten har indleveret, holde børnene fra skolen eller om noget barn findes genstridig og forsømmelig af sig selv i at søge skolen, må han straffe de genstridige med riis, dog ikkun til måde, og ingenlunde med fæste (?) eller stok. Dersom hans tugtelse og formaninger og advarsler ej heller tilvejebringer den for ønskede frugt, så har skolelæreren for herskabet selv, eller i deres fraværelse, for den som på deres vegne har at befale, sådan forældres uforsvarlig efterladenhed, at ingen på det at de skyldige kan vorde tilbørlig straffede.

5

Skolelæreren må ikke gøre nogen forskel på børnene formedelst deres forældres tilstand, men med lige omhyggelighed, såvel den fattige som de formuendes børn, forsvarlig undervise, og når den tid om året indfalder at forældre kunne have deres børn som er over 8 år, fornøden enten til plov eller vognkøring, små kvægs vogtning eller anden sådan gerning, må det dem ikke formenes, dog at de så meget des flittigere den øvrige tid af året især om vinteren dem i skolen til undervisning sender.

6

Skoletjenesten skal være om sommeren fra kl. 8 til kl. 11 om formiddagen, og fra kl. 2 til 5 om eftermiddagen. Om vinteren fra kl. 8½ til kl. 11½ om formiddagen og fra kl. 1 til kl. 4 om eftermiddagen.

Skolelæreren holder også morgen og aften bøn med syngen og læsning af guds ord efter at børnene er kommet i skolen og når de igen skal gå derfra.

7

Om søndagen og andre hellige dage, samt måneds og bede dagene skal børnene sammen over 8 år møde skolelæreren i kirken og forblive der indtil gudstjenesten med katekisationen er til ende, hvortil forældrene skal være pligtig at holde deres børn.

8

Skolelæreren må udi alt hvad til ungdommens undervisning henhører og deraf dependerer, stå under provstens og sognepræstens opsyn og ordre, være dem hørig og lydig, og bør især rette sig efter sognepræstens anvisning såvel med skolebøgernes brug som den rigtige undervisning at befordre kan eragtes tjenlig, har han det for herskabet at andrage, at behørig ordre derom kan vorde udstedet.

9

Til fri beboelse får skolelæreren det før ommeldte i byen beliggende skolehus og de dertil hørende landerier til fri nytte og brug.

Skolehuset vedligeholdes af skoleinteressenterne således at gårds besidderne leverer tag og reb til tækkelse og forretter kørslen, men landbolerne forretter håndtjenester, skolelandets pløjning og såen (dog skoleholderne leverer sædekornet) besørges efter dag ligesom førhen af gårdsbesidderne, som og hjemkører afgrøden deraf, udbringer gødningen og forretter andet køren med brændsel, hør etc.

10

Udi fastsat løn får skolelæreren af interessenterne som følger

a af hver otting årlig 24 m.
b af hver landbol årlig 12
c af hver parcellist årlig 12
d af hver inderste, som ejer hus årlig 8
e af hver hyreinderste årlig 8
f af introduktions pengene af hvert barn en for alle gange 2

Foruden denne faste løn nyder skolelæreren:

11

Endnu af skoleinteressenterne for et hvert skolepligtigt barn:

a af en gårdmand årlig 8 m.
b af en landbolsmand årlig 16
c af en parcellist årlig 16
d af en inderste og en hyreindest årlig 12

Dog bestemmes herved at når de under litra b, c og d anførte besiddere har mere end 3 børn, som på én og samme tid er skolepligtig, så betaler de ikke af flere end 3 børn og de andre nyder fri undervisning, såvel som også alle børn hvis forældre får understøttelse af fattigkassen.

Et barn anses som skolepligtig fra det 5. år af indtil konfirmationsdagen.

12

Fremdeles nyder skolelæreren i 'naturalia præstanda' af hvert otting årlig 1 skipper godt ren rug, 1 skippe byg, 1 skippe boghvede, 5 lispund hør, 2 lispund halm (halv rug, halv byg halm) dansk vægt og 1 læs tørv eller flav. Flaven leveres ham om sommeren og kornet, samt høet om mikkelsdag og halm om mortensdag hvert år.

13

Foruden den fastsatte løn af skoleinteressenterne nyder skolelæreren endnu af herskabet årlig indtil videre 10 rd., skriver ti rigsdaler, hvorfor 20 fattige børn nyder fri undervisning.

14

Såvel den fastsatte løn, som lønnen for hvert skolepligtig barn betales kvartalsvis og skulle interessenterne være efterladen i at betale samme, så har skolelæreren sådant at angive for herskabet, som kommitterer 2 mænd til sammes indkassering.

På det at samtlige vedkommende kan vide indholdet af denne mit skolereglement, hvorefter de har at betale og udrede til skolelæreren skal samme på byens grandestævne, hvortil alle vedkommende indkaldes, til efterlevelse vorde oplæst og forkyndt.

Til stadfæstelse under min hånd og hostrykte grevelige signet.

Gram, den 12. marts 1804.

Schach