1777 Gørding Herred
← Dele af Sønderjylland | Danmarksbeskrivelse (1777) af Nicolay Jonge Gørding Herred i Riberhus Amt [1] |
Malt Herred → |
Gørdingherred grænser mod østen til Maltherred; mod vesten og norden til Skadsherred; og mod norden til Skodborgå eller Kongeåen, som gør grænseskellet imellem Nørre- og Sønderjylland.
Udi dette herred og snart overalt ved strandsiden ligger landet nedrigt, men på de fleste steder har naturen selv anlagt en vold og formur for havets jævnlige og alt for hastige oversvømmelse, kaldet ovren, hvilken vandet ej kan overstige, uden ved usædvanlig og meget høj flod. Uden for ovren ved havet, som er en temmelig strækning gror det kraftigste græs, kaldet sødder, som har sin fedme af havvandets idelige oversvømmelse og påfølgende hastige afløb, ved daglig ebbe og flod med vestenvind. Når stormen og flod tillige kommer på én gang, kan havet med sådan hast og heftighed overstige ovren, at heste og kreaturer kan bortskylles. Oversvømmelser sker ved vestenvinde mest i ny- og fuldmåne, på de tider om året, når jævndøgn indfalder, da havet jævnlig tager et stykke land bort efter det andet uden for ovren, og kommer den temmelig nær.
Dette herred indbefatter 8 landsbykirkesogne, hvilke er:
Indholdsfortegnelse
Vi mærke nu hvert sogn især:
Gørding Sogn[redigér]
hvortil hører følgende byer:
- Nørregørdingby
- Søndergørdingby
- Gørdingmølle
- Bjerndrupby
- Lovrupby
- Fonagergård
- Starupgård
- Tangeby
- Nørbølby
- Sønderbølby
- Ilstedby
- Nørrehøeby
- Åikby
- Heslundby
- Varhoegård, er nu en bondegård, men har i fordum tid været et adeligt herresæde
Vejrup Sogn[redigér]
er annekset til Gørdingkirke. Dertil hører:
- Nørrevejrupby
- Vibekgård
- Søndergrisbekgård
- Suderkroggård
- Rebelsiggård
- Løkkisgård
- Annexgården
Vilslev Sogn[redigér]
er det yderste sogn på Nørrejyllands vestlige side imod Sønderjylland eller det slesvigske.
Vilslevkirke, St. Nikolaikirke kaldet, har dette mærkværdigt, at kirketårnet står på den østlige ende og ved den nordlige side, til et tegn, at Vilslevkirke er den sidste og yderste kirke af Nørrejylland. Ligesom tværtimod Farupkirke (som ligger på hin side af Skodborgå i Kalvslundherred) har sit kirketårn stående på den søndre side, til et tegn, at Farupkirke er den første kirke i Sønderjylland.
Udi den store vandflod år 1634 stod vandet tre alen højt i Vilslevkirke; til en påmindelse om samme vandflod er sat et kendetegn og mindesmærke; samme tid bleve også nogle gårde i Vilslevby af vandet rent bortskyllede.
Sognebyerne er:
- Vilslevby, og tæt sønden for byen løber Kongeåen eller Skodborgå, der også kaldes Vilslevå, som en fjerdingvej vesten herfra falder ud i havet
- Jedstedby
- halve Hillerupby
Halvparten af Vilslevsogn ligger sønden for Skodborgå i det slesvigske, nemlig Jedsted og halve Hillerup, og er imellem Vilslevby og disse to sidstmeldte byer en spang eller gangtræ over åen for gående folk.
Byernes meste eng er marskenge af stor strækning.
Ved Vilslevby ligger Herridsbjerg eller Horaldsbjerg, som er en bavnehøj, hvor fordum har stået en herregård, Kjergård kaldet, som nu er forflyttet til Hunderupsogn.
Hunderup Sogn[redigér]
er annekset til Vilslevkirke. Dertil hører:
- Hunderupby
- Kragelundby
- Sejstrupby
- Kjergård, en herregård, som har tre skove, hvilket er meget rart i den egn. Til gården er birkeret, kaldet Hunderupbirk, givet af kong Frederik 2. år 1559. Dens frie hovedgårdstakst er 43 tdr. 3 skp. 2 fjk. 1 alb., skovskyld 1 Td. 2 fjk., bøndergods 457 tdr. 7 skp. ¾ alb., tiender 73 tdr. 6 skp.
- Mulvadgård
- Alsbrogård
- Frøsigvejrmølle
Darum Sogn[redigér]
hvis kirke har et stort tårn og højt spir, som kan ses langt ude i havet, og skal vedligeholdes for de søfarendes skyld. Sognebyerne er:
- Storedarumby, hvor sognepræsten i Sneum har sin anneksgård; og darumpræst derimod har sin anneksgård i Tømmerby, som nu hører til Sneumsogn.
- Lilledarumby
Bramming Sogn[redigér]
er annekset til Darumkirke efter kongeligt reskript af år 1663. Til sognet hører:
- Bramming, en skøn herregård, beliggende imellem tvende åer, har gode enge, og fiskeri af laks, ørreder og flere slags fiske. Sognekirken ligger tæt ved gården i den ene side af haven. Under gården bruges de jorde, som har hørt til Tvesig, Hundsig og Blovig der i sognet. Til gården hører Brammingekirke, Darumkirke og Gørdingkirke med jus vocandi. Dens frie hovedgårdstakst er 37 tdr. 4 skp. 3 fjk., mølleskyld 3 tdr. 1 skp. 2 fjk., bøndergods 232 tdr. 5 skp. 1 fjk. 1 ¾ alb., mølleskyld 6 tdr. 3 skp., tiender 105 tdr. 6 skp.
- Nøråby
- Terpagerby
- Smedgårdby
- Sønderhøeby
- Kikkenborg
Dette sogn har siden landmålingen haft stor forandring; thi da lå dertil Terpager, Tømmerby, og flere byer, gårde og huse, som nu enten er henlagte til andre sogne, eller og er underlagte hovedgården Bramming.
Jernved Sogn[redigér]
består af:
- Jernvedby
- Jernvedlundsby, på hvis bymark ligger fem høje, som kaldes: Kongenshøj, Skårhøj, Mannehøj, Riishøj og Ulvrøggel.
- Puggård
- Gredstedby
- Gredstedbrohus, hvor kongens navn i cifre står over døren, og kaldes således af Gredstedbro, som er over Kongeåen eller Skodborgå, hvor toldhuset ligger ved. I dette hus boer en kongelig visitør, som er tillige privilegeret kromand, og hos ham angives alle udgående stude, kvæg, heste, og de varer, som føres fra Nørre- til Sønderjylland, og skal fortoldes i Ribe.
- Skølvadgård
- Plovstrupby
Åstrup Sogn[redigér]
består af
- Åstrupby
- Terplingby
- Tvileby
- Tvilhoved
- Skovbøllinggård
- Grene
- Gjetterup
- Katbøl
- Boldinggård
- Gleisborg
- Vejsiggård
Starup Sogn[redigér]
er annekset til Åstrupkirke, men ligger i Skadsherred, hvor det findes anført under № 16.