G.S. Penry 1902 Gammel Skagen

Skift til: navigering, søgning

26. dec. 1902 G.S. Penry[redigér]

Den norske bark G.S. Penry med skipper T.E. Tobiasen var på vej fra Brunswick, Georgia, til Granton ved Edinburgh lastet med harpiks og terpentin, men efter længere tids stormende vejr og som følge af mangel på proviant, besluttedes det at holde af efter Norge.

Da skibet natten til den 25. december 1902 befandt sig ud for Kristianssand rejste sig en storm af nordvest med regn og haglbyger, som tiltog til orkan der kl. 23 knækkede storråen, og mens man forsøgte at bjærge sejlene bortblæste disse, så skibet ikke mere kunne manøvreres.

Skibet drev derfor midt om natten over Skagerrak ind mod den jyske kyst. Natten til den 26. mellem kl. 4-5 huggede skibet første gang ved Højen/Gammel Skagen og en god ½ time senere påny og faldt på tværs af søen, som brød hårdt over skibet, der kort efter brækkede over.

Masterne gik over bord og den 12 mand besætning faldt i søen. Kun 2 mand kom i land og blev bjærget af tilstedeværende fiskere; men den ene døde straks efter. Den overlevende var amerikaner ved navn Friedrich Potter/Frederik Porter.

Skibets mast skal være bevaret som flagstang ved overklitfogedboligen.

Der afholdtes 24. februar strandauktion over 194 fade terpentinolie og 2110 tønder harpiks, hvoraf en mindre del også var på en senere tvangsauktion.