Goya 16. april 1945 Sydlige Østersø

Skift til: navigering, søgning

16. april 1945 Goya[redigér]

Motorfragtskibet Goya var ved besættelsen af Norge under byggeri til den tidligere norske statsminister Mowinckels rederi i Bergen og indgik ved færdiggørelsen i 1942 i den norske hjemmeflåde. Sidst i krigen deltog skibet i Operation Hannibal, hvor det fuldførte 4 evakueringer af tyske østområder med tilsammen næsten 20.000 østprøjsiske krigsflygtninge, mest kvinder og børn.

Skibet befandt sig 16. april 1945 om morgenen i Hel/Hela i Gdańskbugten, da det ramtes i forskibet af en flybombe, som ødelagde skibets magnetiske beskyttelsessystem. Om aftenen ved 19-tiden var det med over 7.000 ombord, da det i konvoj sammen med de 3 mindre Kronenfels, Mercator og Ægir, samt minestrygerne M 256 og M 328, afsejlede i den sydlige Østersø og ud på aftenen fik ordre om at det var til København.

Det langsomste skib Kronenfels som højst kunne sejle 9 knob, fik maskinproblemer og konvojen måtte standses i 20 minutter. Den sovjetiske ubåd Л-3 (Konovalov) havde opdaget den ellers fuldstændig mørkelagte konvoj og affyrede kort før midnat 4 torpedoer mod Goya, hvoraf 2 ramte for- og midtskibs, så skibet brækkede midt over og sank på 7 minutter. I det kolde vand overlevede kun 176 katastrofen, hvoraf Kronenfels opsamlede og medbragte 156 til København.

Nyere avis