Helene 1891 Nordøstdjurs

Skift til: navigering, søgning

22. aug. 1891 Helene[redigér]

Det ny engelske dampskib Helene med kaptajn Isach Gull var på vej fra Burntisland i Skotland til Kiel lastet med 800 tons stenkul, da den 22. august 1891 kl. 4.30 grundstødte muligvis på en stor sten, som rager 1,5 meter op på ca. 8 meter vand ved østerenden af Tangen ud for Norddjurs, hvorved skibet fik lækage i styrbord side agter.

Der forsøgtes at nå i land for at landsætte, men forinden man nåede så langt, var det nødvendigt at forlade skibet i synkefærdig stand ca. ⅜ mil nordnordøst for Gjerrild Klint på Nordøstdjurs, hvor det sank og kom til at stå med kun kommandobroen og noget af forstævnen oven vande.

Den 19 mand besætning gik i skibets egne både og blev senere optaget af fiskekutteren Thora af Lemvig. Imidlertid dukkede en dansk skonnert op ved vraget og bjærgede tøj og andre sager fra vraget, hvorfor en af damskibets både roede tilbage og fik sagerne udleveret, førend de af fiskekutteren landsattes ved Grenå Havn.

Skibet kunne muligvis hæves af Svitzers bjærgningsdampere Helsingør og Øresund, som var på stedet. Det var dampskibets kun 3. tur.