Helene Charlotte 1824 Mandø

Skift til: navigering, søgning

15. nov. 1824 Helene Charlotte[redigér]

Galeasen Helene Charlotte fra Randers blev i 1808 taget af svensk kaper, men tilbageerobret af dansk besætning og bragt til Risør i Norge og prisedømt i Kristiansand.

Det må være tale om samme galease, der med skipper Morten Revsbech var på vej fra Randers eller Ålborg til London lastet med 1200 tønder havre og som under en storm fra nordvest blev læk med 4 fod vand i lasten og strandede natten mellem den 14. og 15. november 1824 på Mandø Forstrand. En mand døde af kulde og udmattelse, men 5 ombordværende søgte natten over tilflugt i storvantet.

Det forliste skib opdagedes med kikkert fra Sønderho og ved middagstid sejlede toldkrydsbåden ud med krydsbetjent Krogsgaard og sønderhoningerne Niels J. Sonnichsen, Niels H. Anthonisen og Jes H. Jessen.

De nåede i storm og haglbyger frem kl. 14.30, men redningen af de skibbrudne fra storvantet var livsfarlig og da stormen tog til, måtte båden opgive at returnere til Sønderho og nåede i stedet kl. 18 frem til Ribe Å.

Knap halvdelen af ladningen udskylledes og det var næppe umagen værd at bjærge resten, der var vådt.

Under samme storm indstrandede bl.a. også den engelske fregat Cajus af Hull med 9 mand på Harboøre Strand, på vej til Riga i ballast for at hente hør og hamp. Der var håb om at skibet kunne komme flot.