Hendrika Catharina 1845 Blokhus

Skift til: navigering, søgning

Hendrika Catharina 16. dec. 1845 Blokhus[redigér]

Groninger-kuffen Hendrika Catharina med skipper G.R. Glim strandede 16. december 1845 kl. 8-9.30 lige ud for Blokhus, hvor den stod fast 500-600 meter fra land.

En båd med 13 mand sejlede ud gennem de udsædvanligt høje brodsøer, men den line som blev kastet ombord på skibet brast og en anden fra skibet blev kastet agterud, så båden drev ud i de heftige søer og øjeblikkelig kæntrede, så alle 13 faldt i vandet.

Mens de tilbageværende på stranden forsøgte at sætte en anden båd ud, opdagede de nogen af de forulykkede komme drivende i vandet. Det lykkedes med herredsfoged Ammitzbøl i spidsen at redde 9 mand i land, hvoraf de 3, som havde ligget tværs over en åre, endnu var ved fuld bevidsthed og af de øvrige genoplivedes de 3.

Af det strandede mandskab sprang en matros i vandet med en redningsbøje om halsen og et stykke af rælingen og drev ligeledes så tæt på land, at han kunne reddes ind af herredsfogeden, som i længere tid havde stået i vand til halsen.

Om eftermiddagen måtte en båd 2 gange opgive at frelse de 3 tilbageblevne og først i 3. forsøg kl. 22 lykkedes det at bjærge dem ind.

Der var ellers ikke siden 1792 sket en lignende ulykke på kysten.

Hendrika Margaretha 12. juli 1847 Bottenhavet[redigér]

Ejeren G.R. Glim lod skibet og omdøbte det Hendrika Margaretha.

Skibet var på vej fra Sankt Petersborg til Stettin lastet med rug, men stødte natten til den 12. juli 1847 på et rev i Bottenhavet ved Ljusne (det er en stor omvej), men efter at have kastet en del af ladningen overbord kom skibet flot, tilsyneladende uden skade og kunne fortsætte rejsen,