Hjælp:Søgning

Skift til: navigering, søgning
NB Denne side opsummerer den indbyggede søgefunktion. En wiki kan have mere detaljerede oplysninger om tilgængelige indstillinger og funktioner aktiveret, for eksempel Søgning-hjælpesiden på dansk Wikipedia

Den hurtigste måde at finde information på Ribewiki er at slå det op direkte. I Vector-skin (standard fra MW 1.16), nær det øverste højre hjørne på hver side, er der en søg-boks med forstørrelsesglas-ikon.

Indtast dine søgeord, og tryk Enter eller klik på forstørrelsesglas-ikonet. Hvis en side har samme titel som du har indtastet, hopper du direkte til den pågældende side. Ellers gennemsøges alle sider i wikien (med visse begrænsninger, se nedenfor), og en liste vises med artikler som matcher søgningen, eller en meddelelse viser, at søgningen gav ingen resultater.

I andre skins, (og i Vector, hvis $wgVectorUseSimpleSearch konfigurations-variablen sættes til false) har søgefeltet to knapper markeret med:

Gå til 
ved at klikke her (eller trykkes Enter), hoppes til artikelopslaget, hvis det findes.
Søg 
ved at klikke her udføres en fuldtekstsøgning efter artikler på wikien

Hvordan det virker[redigér]

  • Der søger efter alle sider på wikien, med visse restriktioner.
  • Artikelindholdet gennemsøges i sin rå (wikitext) format - dvs. der søges i teksten, som vises i redigeringsfeltet når du klikker på "redigér", men ikke på den viste side. Det betyder, at indhold fra en indsat skabelon, ikke gennemsøges, men målet for omdøbte links bliver.
  • Søgning skelner ikke mellem små og store bogstaver, så 'MediaWiki', 'mediawiki' and 'MEDIAWIKI' giver alle samme resultat.
  • Søgefunktionen kan anses for at operere på hele ord, adskilt af mellemrum eller anden tegnsætning. Så hvis din søgning indeholder ordet 'hus', vil resultatet ikke inkluderer sider, der kun indeholder ordet "huse" eller "husene", og hvis din søgning indeholder udtrykket 'inter', vil søgeresultatet ikke inkluderer sider, der kun har ordet 'international', men de kan omfatte sider, der har udtrykket 'inter-national'.
  • Resultaterne indeholder kun sider, der indeholder alle ordene i din søgning.
  • Du kan søge efter en sætning ved hjælp af anførselstegn ("). En sætning kan anses for at bestå af hele ord (uden skelen til små eller store bogstaver), så udtrykket 'Danmarks Radio' vil ikke blive fundet ved at søge "marks Rad", men vil vil blive fundet ved at søge "dANMARKS rADIO".

Begrænsning af søgningen[redigér]

Hvis du klikker på "Søg"-knappen uden at skrive noget, hopper du til "Special:Search", som giver dig ekstra søge muligheder (også tilgængelig fra enhver søgeresultat-liste)

Du finder det måske nyttigt at begrænse en søgning til sider inden for et bestemt navnerum fx kun søgning inden for Bruger sider. Udvælg de navnerum du ønsker for denne søgning.

Som standard kun de namespaces angivet i din præferencer vil blive søgt. Indloggede brugere kan ændre deres indstillinger til at angive namespaces de ønsker at søge som standard. Dette kan gøres ved at vælge og fravælge felter i "søg" i brugerindstillinger.

Som standard gennemsøges kun de navnerum, som du har angivet i dine indstillinger. Indloggede brugere kan ændre i deres indstillinger, hvilke navnerum, de ønsker angivet som standard. Dette kan gøres ved til- eller fravalg under 'søg'-fanen i brugerindstillinger.