Ingeborg 1871 Henne

Skift til: navigering, søgning

5. okt. 1871 Ingeborg[redigér]

Det svenske jerndampskib Ingeborg med skipper L.C. Petterson var på vej fra Bordeaux til Sankt Petersborg lastet med vin mm., men grundstødte 5. oktober 1871 kl. 3 i sydsydvestlig stormende kuling på Horns Rev, angiveligt pga. af strømsætning og misvisning af kompasset.

Der kastedes en del vintønder overbord for at komme fri, men det kunne ikke pumpes læns, så det var meningen at landsætte skibet. Det nåede ind ½ sømil fra land på ca. 10 meter vand og med 4 meter vand i lasten.

Ved udsætning af storbåden kæntrede den og gik tabt, så de ombordværende 15 mænd og 3 kvinder måtte kl. 16 forlade skibet i 2 mindre både. De indkom ved 23-tiden til Kærgård strand syd for Henne uden at medbringe noget som helst tøj og de tilbragte hele natten på stranden.

Det beskadigede skib obseredes om morgenen ud for Henne strand, hvor redningsbåden fra Nymindegab kl. 8.30 alarmeredes og fandt det sunket og forladt ½ mil fra land. Båden nåede først tilbage til stationen kl. 17.30 efter en besværlig rotur og godt gennemblødt.

Der afholdtes 24. maj 1872 strandauktion over bjærget ladning bestående af 40 oksehoveder rødvin, 100 kister rødvin på flasker, 70 kister med cognac, likører, syltede frugter, nogle oksehoveder og kister hvidvin, 3-400 kister sardiner i olie og nogle kister med hummer, laks osv., alt ubeskadiget.. Bjærgningen afsluttedes først 13. juli 1872 og da skal der være bjærget ialt ca. 200 tønder vin.