Kalvslund 1754 Christen Clausen fra Ohtrup

Skift til: navigering, søgning
Ad № 54 Tørning Len.

Jørgen Jørgensen som lægdsmand i Kalvslund sogn til sidste session 1753 og Tøger Nielsen som lægdsmand fra den tid hidindtil, ombedes herved tjenstlig af mig underskrevne, herpå skriftlig at melde deres endelige sandhed om ingensinde Christen Clausen fra Nørrejylland har været eller er i Haderslevhuses reservemandskabs register enroulleret under deres lægd.

Hjortlund, d. 11. marts 1754. P. Thun

Efter vor kære sognepræstes begæring, bevidner vi underskrevne med sandhed at Christen Clausen ikke har været eller af os endnu er anført i den Haderslevhuses reservemandskabs register under vores lægd, fordi han er af en fremmed stavn, og vi ikke af øvrigheden nogensinde er bleven befalet mig fremmede mandskaber at anføre, hvilke er påset, hjælp os gud og sandhellige ord.

Jørgen Jørgensen


[redigér]

Ad № 54 Tørning Len.

Herpå ville Tøger Madsen i Kalvslund tillige med Jørgen Jørgensen ibidem give dens skriftlige og sandfærdige sandheds vidnesbyrd på hvad stavn, hos hvem og hvor længe på stedet Christen Clausen haver tjent, siden han kom til Kalvslund sogn, item hvor han da kom fra, da han kom dertil sognet og endelig om hans moder Anna Pallesdatter er af den formue og helbreds kræfter at hun kan nære sig af sit eget, uden at man tør frygte at hun skal komme Kalvslund sogn til byrde, såvel som på fra stavn hun er og har været bosiddende.

Hjortlund Præstegård d. 11. marts anno 1754. P. Thun


[redigér]

Efter vores sognepræsts velgerning hr. Peder Thuns begæring bevidner vi underskrevne så sandfærdigen at vi det alle tider med vor hellige og højeste ed sand bekræfte at Christen Clausen kom fra Ohtrup sogn i Nørrejylland, og tjente mig Tøger Madsen, på slige Terman Madsens stavn af Nielsbygård i 2 år, siden hos mig Jørgen JørgensenHaderslevhus stavn 1 år, og siden 2 år i Obbekær hos selvejere under Riberhus, hvad hans moder Anna Pallesdatter anbelanger, da er hun aldrende og skrøbelig og der hos fattig, og er vær ved at trænge til almisse, fordi hun uden hendes søns hjælp næppe kan rede den årlig husleje, så hun og nødvendig må bede om stansel for familieskat på Riberhus stavn, hvor hun er og altid har været, siden hun kom her til sognet, som er 4 år siden.

Kalvslund, d. 12. marts anno 1754.

Tøger Madsen Jørgen Jørgensen


[redigér]

Høj- og velbårne hr. kammerherre, nådige og højbydende hr. amtmand.

Da en Nørrejyllands karl, navnlig Christen Clausen af mit sogn Kalvslund har afvigte måned givet ansøgning hos nådige herre, som mig den 7. huius er bleven kommunikeret, om at dimitteres fra Kalvslund menighed, og samme sin ansøgning ganske dumdristigt grundet på en del usandfærdigheder, da udkræver min underdanigste pligt at jeg herved giver bemeldte Christen Clausens falske og urigtige andragende underdanigst til kende.

Først melder Christen Clausen at han i det holstenske har tjent siden han var 6 år gammel. Jeg vil ikke gå i rette med hans vankundighed, at han ikke ved hvad det holstenske er, hvor han endnu aldrig har sat en fod. Men af medfølgende attest sub litra A ville nådige herre nådigst behage at erfare, at han aldrig har tjent uden et år til fulde på Haderslevhus stavn og hvad det nu kan være han har tjent siden sidste mikkelsdag hos afgangne ridefoged Lund, men har den øvrige tid tjent og opholdt sig på Riberhus stavn siden han kom her til sognet fra Nørrejylland, som var 5 år sidste mikkelsdag, da han sikkerlig var ved sin ankomst her til sognet 18 år gammel, thi det er endnu ikke 20 år siden han blev konfirmeret som Kalvslund kirkebog udviser.

Fremdeles grunder Christen Clausen sin ansøgning derpå at han er enroulleret i Haderslevhuses reservemandskabs register, men at dette må være ligeså stor en usandhed som den forrige udviser indsluttede lægdsmændenes endelige attest sub litra B.

Det øvrige om min kones slægt eller svogerskaber, samt at jeg har villet drage ham ind under Sønderskov stavn er idel opdigtede usandheder.

Men dette foruden har hans kongelige majestæt allernådigst pålagt præsteskabet her udi Tornings Lehn ikke at give nogen Nørrejyllands dreng eller karl skrifte seddel med mindre han fremviser husbondens, på hvis stavn han hjemme hører, rigtige rejsepas og følgeseddel, i hvilken henseende bemeldte Christen Clausen, hos min foresatte biskop hans højædle højærværdighed hr. biskop Brorson i Ribe, blev med alle afvist.

Endelig da Christen Clausen har bragt til Kalvslund med sig sin aldrende og fattige moder, som ikke uden at blive andre til byrde kan undvære hendes søns hjælp, som (?) førhen meldte attest sub litra A udviser, så kan jeg som en af de fattiges forstander i bemeldte sogn ikke andet end se derhen, at han enten bliver i sognet hos hende, eller også tager hende med sig.

Af dette ville nådige herre nådigst tage i betragtning at Christen Clausen aldeles bør høre til Kalvslund menighed, på det jeg, når hans husbond i Nørrejylland regner i dag eller i morgen, ikke skal løbe fare og fortræd, så og at hans fattige moder ikke skal blive fyldesløs og og komme sognet til byrde.

Sluttelig befaler jeg mig underdanigst i høj- og velbårne hr. kammerherrens soumission bestandig er og henleve.

Høj- og velbårne hr. kammerherres, min nådige og højbydende hr. amtmands underdanigste tjener og forbeder.

Hjortlund den 19. marts 1754 Peder Thun

Noter[redigér]

Kirkesag № 54. Album