Kalvslund 1953 Christian Laugesen

Skift til: navigering, søgning
Afskrift af udskrift af Højesterets Dombog i sagen № 201/1952.

Kalvslund Kommune, Kalvslund Grandelav og gårdejer Hans Brunsgaard mod Christian Laugesen.

I denne sag blev af Højesteret tirsdag den 14. april 1953 afsagt sådan

Dom
[redigér]

Den i denne sag af Vestre Landsret afsagte dom er med Justitsministeriets tilladelse indanket for Højesteret.

I pådømmelsen har otte dommere deltaget.

Appellanterne har påstået frifindelse og har for Højesteret alene støttet deres påstand på det med indstævntes samtykke fremsatte nye anbringende, at den omhandlede vej må anses som en offentlig vej.

Indstævnte har påstået stadfæstelse.

For Højesteret er fremlagt en den 1. februar 1862 bekræftet afskrift af en i årene 1778-1780 i anledning af udskiftningen udfærdiget "Jordebog" for Kalvslund by. Heri er også optaget fortegnelse over de ved udskiftningen udlagte veje, og den i sagen omhandlede vej er beskrevet således:

"De udflytteres fædrift er udlagt imellem Poul Hansen og Hans Nielsens hede lodder norden fædriften med 20 alens bredde"

hvorved bemærkes, at Poul Hansens lod svarer til matr. № 27 (indstævntes ejendom) og Hans Nielsens lod til matr. № 16c og 16d (appellanten Brunsgaards ejendom).

Endvidere er fremlagt afskrift af en matrikuleringsforretning fra 1865, hvor vejen beskrives således:

"En fædrift fra ny landevej mod syd langs det østre skel af matr. № 12 til ovennævnte fædrift, ikke indgrøftet, 18 alen bred"

matr. № 12 er det nuværende matr. № 16.

Til brug for Højesteret er der afgivet fornyede parts- og vidneforklaringer. Det er herunder oplyst, at Grandelauget, der er en sammenslutning af lodsejere, som har arealer i Kalvslund Kær eller Mose, har vedligeholdt vejen.

Det er oplyst, at vejen ikke er optaget i bivejsfortegnelsen for Kalvslund Kommune.

Efter de i sagen foreliggende oplysninger må det antages, at vejen ved udskiftningen er udlagt som privat vej til brug for nogle udflyttere, og at den til stadighed har været bestyret og vedligeholdt som privat vej. Idet appellanternes påstand herefter ikke vil kunne tages til følge, vil dommen være at stadfæste.

Med hensyn til sagsomkostninger for Højesteret findes der at burde forholdes som nedenfor anført.

Thi kendes for ret
[redigér]

Landsrettens som bør ved magt at stande.

Appellanterne, Kalvslund Kommune, Kalvslund Grandelaug og gårdejer Hans Brunsgaard, betaler én for alle og alle for én i salær for Højesteret til højesteretssagfører Vang 500 kr., samt de landsretssagfører Hjerrild under bevisførelse tillagte beløb i salær og godtgørelse for udlæg, henholdsvis 70 kr. og 5 kr.

Det idømte at udrede inden 15 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse.

[redigér]

Ved den af Vestre Landsret den 23. maj 1951 i sagen afsagte dom var kendt for ret:

"De indstævnte, Kalvslund Kommune, Kalvslund Grandelaug og gårdejer Hans Brunsgaard, bør anerkende, at den over indstævnte Brunsgaards ejendom, matr. nr. 16c, 16d Kalvslund by og sogn, langs skellet mod appellanten Christian Laugesens ejendom, matr. nr. 27a, sammesteds, førende vej skal henligge i den bredde, hvori den har henligget i marken indtil den i oktober måned 1949 skete anbringelse af master til elektricitetsledninger, således som denne vejbredde fremgår af det af landinspektør Høy, Ribe i juli måned 1950 udfærdigede, under sagen fremlagte rids. I øvrigt bør de indstævnte for appellantens tiltale i denne sag fri at være".
Til appellanten betaler de indstævnte én for alle og alle for én sagens omkostninger for begge retter med 800 kr."

[redigér]

Ved den af retten for Ribe købstad m. v. den 29. marts …