Kalvslund Centralskole 1939 oversigt
1922,14. januar
- afsluttes den oprindelige overenskomst mellem Kalvslund ogHygum kommuner om Hjortvad Skole (møde i Hygum).
1928, 1. april
- overgår Hjortvad, Bavngård og Ravning fra Hygum til Kalvslund Kommune i henhold til lov nr. 115 af 30. maj 1927.
1929, 17. april
- holdes fællesmøde i Kalvslund Kro mellem de to sogneråd og repræsentanter for de to amtsråd til nærmere klaring af visse bestemmelser i den oprindelige overenskomst.
1938, 28. januar
- holdes i Kalvslund Kro i anledning af den nye skolelov fællesmøde mellem skolekommission og sogneråd, hvor det bl.a. vedtages at afholde kommunemøde om skolesagen med amtsskolekonsulenten som taler.
1938, 7. marts
- afholdes kommunemødet i Kalvslund Forsamlingshus om skolesagen, hvor amtsskolekonsulenten redegør for den nye skolelov, og de dermed i forbindelse stående spørgsmål drøftes. Mødet giver enstemmigt sogneråd og skolekommission tilslutning til at søge skolevæsenet centraliseret og det bestående fællesskab med Hygum Kommune om Hjortvad Skole ophævet.
1938, 23. april
- vedtager Kalvslund Sogneråd at afholde forhandlingsmøde med Hygum Sogneråd om sagen.
1938, 14. november
- afholdes i Kalvslund Kro orienterende møde mellem de to sogneråd, hvor det fastsættes, at endeligt møde skal finde sted, når Hygum Sogneråd har drøftet sagen med skoledistriktets beboere.
1938, december
- andrager nogle beboere i Hjortvad by om Hjortvad Skoles bevarelse som forskole.
l938, 12. december
- afviser Kalvslund Sogneråd med 5 stemmer mod 2 andragendet om bevarelse af Hjortvad Skole som forskole.
1939, januar
- andrager adskillige beboere i begge sogne i Hjortvad Skoledistrikt om opretholdelse af Hjortvad Skole i dens nuværende form.
1939, 18. februar
- afviser Kalvslund Sogneråd andragendet om opretholdelse af Hjortvad Skole i dens nuværende form.
1939, 18. februar
- afholdes i Kalvslund Kro fællesmøde mellem de 2 sogneråd og skolekommissionens formand om skolefællesskabets ophævelse. Hygum afviser at lade børnene fra sin del af skoledistriktet undervise i Kalvslund Centralskole mod betaling pr. barn efter skolelovens regler, og Kalvslund afviser opretholdelse af Hjortvad Skole mod betaling fra Hygum Kommune pr. barn, dog ikke ud over 50% af skolens driftsudgifter, heri ikke indbefattet afdrag på eventuelle lån til nybygninger, hvori Hygum ikke vil deltage. Enighed opnås ikke, men Hygum erklærer sig indforstået med, at Kalvslund nu desuagtet retter anmodning til myndighederne om skolefællesskabets hævelse.
1939, 15. marts
- tiltræder skolekommissionen i et møde hos Niels Hansen enstemmigt et forelagt andragende til stiftsamtet (skoledirektionen) om medvirkning til fællesskabets ophævelse. Andragendet, der ligeledes tiltrædes af begge kommunens lærere, indsendes derefter af sognerådet i slutningen af marts måned til stiftsamtet.
1939, 31. juli
- indkaldes skolekommissionens formand og et udvalg af sognerådet til møde i Ribe og Haderslev sammen med skoledirektionerne om skolesagen.
1939, 11. august
- holdes på rådhuset i Ribe møde mellem: (for skoledirektionen) stiftamtmanden, fuldmægtig Brandt Pedersen, amtsskolekonsulenten, provst Lindegård, Jeppe Schmidt, (for sognerådet) formanden Niels Hansen, Lauritz Lauritzen og (for skolekommissionen) formanden. Den kommende forhandling i Haderslev drøftes og det oplyses af stiftsamtmanden, at skoledirektionen er enig om at anbefale overfor ministeriet en centralisering af skolevæsenet som ansøgt.
1939, 11. august
- holdes i tilslutning hertil på Haderslev Amtshus møde mellem fornævnte og: (for skoledirektionen) stiftamtmand Lundbye og amtsskolekonsulenten, samt Hygum Sogneråd. Hygum kræver nu enten Hjortvad Skoles opretholdelse som hidtil eller en erstatning én gang for alle på 25.000 kr., men vil dog såfremt enighed nu kan nås, nøjes med en affindelsessum på 20.000 kr. Repræsentanterne for Kalvslund kan ikke erkende ved den i sin tid indgåede overenskomst at være forpligtet til opretholdelse af Hjortvad Skole også under de nu ved skoleloven ændrede forhold, men alene til i Kalvslund skolevæsen at give plads for de skolepligtige børn fra den i Hygum Kommune værende del af det hidtidige Hjortvad Skoledistrikt, hvilken forpligtigelse de erklærer sig villige til også fremtidig at opfylde ved at modtage de pågældende børn i Kalvslund Centralskole mod betaling pr. barn efter skolelovens regler og eventuel afhentning af de fjernest boende børn efter de derom nu gældende regler. Kalvslunds repræsentanter går dog, efter at et tilskud dels fra staten og dels fra Ribe Amts skolefond er stillet i udsigt af skoledirektionen og stiftamtmanden til hjælp til udredelse af erstatningssummen, med til at ville anbefale til det samlede sogneråds vedtagelse ydelse til Hygum af en erstatning på 15.000 kr. Enighed opnås dog ikke, hverken herom eller om et af stiftamtmand Friis i Ribe stillet forslag om senere fortsatte forhandlinger, eventuelt en henvendelse til ministeriet om en udtalelse, enten til vejledning eller som opmandskendelse.
1939, 20. september
- fremsender skoledirektionen i Ribe til skolekommission og til sogneråd en 19. samme måned fra Haderslev skoledirektion modtaget opstilling og beregning som grundlag for kravet om en erstatning for ophævelsen af Hjortvad Skole på 25.000 kr., samt et foreløbigt udkast til henvendelse til Haderslev skoledirektion om fælles anmodning til ministeriet om en udtalelse i sagen som foran nævnt.
1939, 10. oktober
- meddeler skoledirektionen, Ribe, skolekommissionen (og sognerådet) at de to stiftamtmænd efter stiftamtmand Lundbyes anmodning 29. september i Haderslev sammen med amtsskolekonsulenten der har drøftet skolesagen og er enedes om at søge indhentet i fællesskab en udtalelse fra undervisningsministeriet, eventuelt også Indenrigsministeriet i sagen som før omtalt. Direktionen fremsender derhos udkast til skrivelse desangående til Undervisningsministeriet og udbeder sig skolekommissionens (og sognerådets) erklæring om, hvorvidt skrivelsens form kan tiltrædes, eller om det ønskes, at sagen drøftes i et møde. Det betones, at ministeriets svar ikke er forpligtende, men alene vejledende.
1939, 19. oktober
- tiltræder skolekommissionen i et møde hos Niels Hansen enstemmigt det nævnte udkast til henvendelse til ministeriet om dettes syn på:
- centraliseringsplanen,
- forholdet til og forpligtelsen overfor Hygum,
- meddelt direktionen 20. okt. 1939.