Kalvslund Kro 1822 Knud Paulsen kgl. fæstested
Gøres hermed vitterligt, at imellem Anna Maria, salig Paul Nielsens enke i Kalvslund, cum curatore sognefogeden sr. Christen Conradsen i Hjortlund, som overladerinde på den ene og hendes yngste og myndige søn Knud Paulsen, ligeledes i Kalvslund Kro som antager på den anden side, under dags dato, følgende uryggelige og uigenkaldelige overladelses- og aftægtskontrakt er oprettet, indgået, stadfæstet og sluttet, nemlig:
Benævnte Anna Maria, afgangne Paul Nielsens enke, med hendes lavværges og øvrige børns vilje og samtykke, overlader, overdrager og aldeles afstår fra sig og hendes øvrige arvinger til ligeledes ommeldte hendes yngste søn Knud Paulsen og hans arvinger, det af hende og hendes salige mand i besid havende kongelige fæstested, Kalvslund Kro kaldet, med huse og bygninger i den stand samme nu findes og hvad deri er jord- mur- søm- og naglefast, item tilliggende landerier, ret, rettigheder og friheder ligesom overladerinden og hendes salige mand har ejet og besiddet samme. Desligeste alt hvad som findes i huset og tillige det som måtte være for hånden uden døre, såsom heste, kreaturer, levende og døde vare, aldeles intet undtagen, det indavlede korn og hø, samt gøden ved stedet og sæden i jorden, im summa den hele massa bonorum, ligesom samme forefindes, uden nogen undtagelse, således: at foromrørte Knud Paulsen det alt sammen, fra dato af må antage, eje, nytte, bruge og beholde og for sig og sine arvinger så nyttig og gavnlig gøre som han bedst ved og kan, når han derpå har søgt og bekommet fæste.
Hvorimod antageren Knud Paulsen sig hermed for sig og sine arvinger på lovkraftigste måder forpligter, ej alene fra dato af, at svare af det til ham overladte fæstested alle kongelige skatter og udgifter, som deraf præsteres bør og herefter påbudet råder, tilligemed de efter kontrakt af 24. april 1783 og protokolleret den 13. maj 1790 til gårdmand Anders Jepsen ved Kalvslund Kirke, eller efterkommere på gården, årlig erlæggende 1 rd. 16 sk. hamb. cour., er 2 rbd. ⅘ m. i rede sølv, men endog at vedtage al på den hæftende kongelige restance og anden privat gæld, inkl. hæftelsen til Rigsbanken efter forordningen af 5. jan. 1813 og de deraf svarende renter.
Dernæst forbinder han sig, for sig og sine arvinger og efterkommere, at forskaffe hans moder, overladerinden Anna Maria Jørgensdatter, salig Paul Nielsens enke, følgende årlige ophold og aftægt, så længe hun lever, nemlig:
Opbygge hende, når forlanges, dog på et halv års lovlig advarsel, 5 fag hus østen ved hans, aftægtsgiverens iboende sted, med grundmur, hvoraf de 4 fag indrettes til beboelse, alt i forsvarlig stand, med ovn og skorsten, vinduer, døre og loftskud, 2 sengesteder med skodder for, gulve, en forsvarlig jernkakkelovn og en klokke med hus, men det 5. fag indrettes til indgang og brændsel, hvilket hele husværelse såvel inden som uden døre, aftægtsgiveren holder hende stedse i beboelig stand, dog reserverer han eller stedets besidder sig fri adgang til den deri indrettede ovn og skorsten, for at betjene sig deraf til fornøden brødbagning.
Til kålgårdjord at lade hende beholde grunden langs sønden huset, 8 alen lang, fra huset og til diget, som aftægtsgiveren både første gang indhegner og efterdags holder i forsvarlig hegn, samt gøder samme årlig, forsvarlig af stedets gødskning.
Desligeste at lade hende udtage af huset, når hun drager på aftægt, 2 gode senge som hun selv udvælger, hendes egen kiste og fornøden husgeråd, af borde, stole, en øltønde, en tekedel, fornøden tetøj, potter og fade, en ildtang, en kedelske (?), hendes spindehjul, et par gode gaver og mere til fornøden brug pp.
Til underholdning at levere hende årlig i 2 terminer, nemlig halvdelen om martini og den anden halve del om majdag: 2 tønder godt forsvarlig og tør rug, 1 tønde malt, halv med top, 6 skp. boghvedegryn og 6 skp. godt forsvarlig byg til mel og gryn, så og at betale hende årlig, foruden fri offer og ekstraskats klarering i penge = 6, siger seks rigsdaler cour., er 9 rbd. 3⅗ m. i sølv, give hende årlig 2 lispund 4 pund tør flæsk, det ene år af for- og det andet år af bagdelen og 2 lispund 4 pund tør kød, alt efter holstensk vægt beregnet, ugentlig 1½ pund smør og daglig en kande nylig malket mælk, halvdel om morgenen og halvdelen om aftenen.
Til ildebrændsel at levere hende årlig 4 læs hedetørv, hvert læs beregnet til 200 tørv og 6 læs klyne, beregnet til 200 tørv og 6 læs klyne beregnet á læs efter 60 ringninger og 18 klyne i hver ringning, som aftægtsgiveren for hende bjerger, røgter og til rette tid hjemkører og indbringer i huset.
Videre at give hende årlig 2 pund godt uld til strømper og handsker, besørge hendes korn ført til og fra møllen uden betaling, bage hendes brød, også uden vederlag, forskaffe hende en brønd med alt tilbehør ved huset, tilstede hende fri adgang til bryggerredskaber når behøves og forskaffe hende en fri bespændt vogn til kirken og købstad, ligeledes når behøves og i fornøden tilfælde.
Fremdeles, så længe hun forbliver på aftægt ved stedet og hun, aftægtstagerinden, ikke længere kan være uden hjælp, at holde hende en pige til opvartning uden betaling, som aftægtsgiveren følgelig koster og lønner. Men drager hun andetsteds hen, da er stedets besidder ikke længere pligtig at holde hende en pige.
Ydermere tillader antageren at de bistader, som han med hans moder, aftægtstagerinden har til fælles, bliver fremdeles stående til begge siders fordel, følgelig at enhver deri er lige delagtige, så længe aftægtstagerinden lever. Men så snart hun ved døden afgår, tilfalder det hele af bistaderne til hendes søn, nærværende aftægtsgiver Knud Paulsen.
Skulle aftægtstagerinden få i sinde at drage andetsteds hen, da skal det stå hende frit for at henflytte hvor hun lyster og medtager hun i slig fald hendes aftægt, undtagen huset, brændsel og mælk (en piges holdelse til opvartning kasseres da også som ovenanført), som efter upartiske mænds skønnende, anslås og betales årlig i penge. Det øvrige i aftægt, stipulerede har han, aftægtsgiveren at lade hende transportere én mil borte fra stedet, på det sted hvor hun agter at opholde sig. Men når hun engang er flyttet fra stedet med aftægtet er aftægtsgiveren upligtig at modtage hende igen nogensinde mere.
Sluttelig har aftægtsgiveren indgået at lade hende, hans mor, ved hendes død, hæderlig og kristsømmelig begrave efter sognets skik og brug, da hele aftægts svarelse ophører og tilligemed de medtagende boskaber, samt husgeråd til stedet og dens besidder hjemfalder.
Hvad ellers overladerindens øvrige resp. sted- og egne børn, navnlig stedsønnen Niels Paulsen og steddatteren Maren, gift med Hans Matzen i Kalvslund, samt hendes egen søn Jørgen Paulsen i Stens angår, da har de 2 første resp. cum cur. marito allerede givet lovlig afkald for deres fædrene og mødrene arv og sidste, Jørgen Paulsen, er ligeledes affunden efter fader og moder, hvilket han også ved hans navns underskrift bekender, således at han eller arvinger aldeles ej videre har at prætendere i nogle optænkelige måder.
På det nu overladerinden om aftægtets fuldkomne nydelse, således som oven er stipuleret, des mere kan være forsikret, da pantsætter antageren, hendes søn til hende hermed alt hans havende og fangende, rørende og urørende gods og formue, hvor som helst det endog måtte findes og antræffes, intet deraf undtagen eller forbeholden i nogle optænkelige måder, in specie det ham overladte fæstested, cum omnibus pertinentis. Bevilgende at samme må forsikres derpå og hans navn i skyld og panteprotokollen uden hans hosværelse.
Til bekræftelse har parterne denne kontrakt egenhændig underskrevet og hørsømmelig ombedet de kongelige officiales i Frøs og Kalvslund Herreder med dem til bestyrkelse at subskribere.
Actum Kalvslund Kro d. 16. sep. 1822 og eksp. d. 26. feb. 1823.
Protokolleret den 5. marts 1823 i hovedbogen fol. 196, 1. bind og i nebenbogen litra E p. 311. Kollationeret S. Nielsen
[redigér]
1823. Kalvslund sogn, Kalvslund Kro.
Knud Paulsen skal fæste et sted, Kalvslund Kro kaldet, som moderen Anna Maria, salig Paul Nielsens enke til ham har overladt, i følge en under 26. feb. 1823 ekspederet kontrakt. - 2 rd.