Kalvslund Sogneråd 1929

Skift til: navigering, søgning

Sognerådet har i dag holdt møde hvor samtlige medlemmer var til stede og følgende sager forhandledes:

Formanden for Kalvslund sogns skolekommission sender en skrivelse og meddeler at Undervisningsministeriet den 23. februar d. år med gymnastikinspektørens betænkning angående gymnastikindretningen for året fra 1. maj 1927 til 30. april 1928 for Hjortlund og Kalvslund kommuner, hvori mht. Kalvslund Kommune hensættes følgende bemærkninger:

  • Hjortvad Skole mangler 3 bomopstander, 2 bomstykker, 6 fag ribber, 2 bænke med liggevægtsbræt, 1 buk, 1 lav plint, 1 snor med sandpuder, 1 springtov og 10 hoppetov.
  • Kalvslund Skole inspiceret 27. april 1928, mangler 1 bænk med liggevægtsbræt, 1 buk, 1 lav plint, én snor med sandpose, 1 springtov og 10 hoppetov.

Tilbagesendes må følgende udtalelse:

Sognerådet anmoder om udsættelse med anskaffelsen af gymnastikredskaberne, mod at man anskaffer … hoppetov, springtove og snor med sandposer til begge skolerne, da der sandsynligvis bliver opført et forsamlingshus med gymnastiksal i sommeren 1929 centralt for begge skolerne, hvor man der har tænkt at henlægge børnenes gymnastik.

Den personlige skat til kommunen blev pålignet.

Kalvslund Sogneråd, den 8. marts 1929.

Aage Kalff Anton Teilmann
Johannes Garder Martin Madsen Jens Schmidt
Anders Sørensen Niels Hansen

[redigér]

Den 17. april 1929 afholdtes møde i Kalvslund Kro mellem repræsentanter for Hygum og Kalvslund sogneråd angående opgørelsen mellem kommunerne af aktiver og passiver i anledning af den i Kalvslund sogn indlemmede del af Hygum sogn. Til stede var desuden for Haderslev Amtsråd kammerherre Haarløv og fra Ribe Amtsråd stiftamtmand Herschend og amtsrådsmedlem K. S. Nielsen. Endvidere var mødt repræsentanter for beboerne i den indlemmede del.

Uoverensstemmelsen mellem sognerådene angik alene spørgsmålet om hvilken anpart af Hjortvad Skoles værdi Kalvslund Kommune efter overenskomsten af 19. januar 1922 skal tilsvare Hygum Kommune. Efter nogen forhandling enedes man om, at Kalvslund Kommunes tilsvar sættes til ⅓ af 10.000 kr. (den i sin tid til grund lagte ejendomsskyldværdi eller 3.333 kr. 33 øre, der udbetaltes kontant til Hygum Kommune).

Man enedes derhos om, at den tredjedel af Hjortvad Skoles udgifter, som Hygum Kommune skal betale Kalvslund Kommune i henhold til overenskomsten af 14. januar 1922 punkt 2 stk. 1 skal omfatte udgifter til lærerløn, undervisningsmidler, brændsel m.v., kort sagt alle udgifter til skolens drift og vedligeholdelse, mens der derimod ikke medregnes nogen udgift til forrentning af de førnævnte 3.333 kr. 33 øre.

Med hensyn til den den tidligere Hjortvad Kommune påhvilende gæld, er sognerådene enige om, at den i forhold til långiverne berigtiges derved, at Hygum Kommune overtager en tredjedel og Kalvslund Kommune 2 tredjedel.

Det beløb som Kalvslund i det hele skal betale til afvikling af mellemværendet hidrørende fra vejforeningernes (?) gæld, Hjortvad Skole, fattiggården og jordemoderhuset i Hygum udgør efter den i dag indgåede overenskomst 3.396 kroner 96 øre.

Mødet hævet.

Afskriftens rigtighed bekræftes. Ribe Stiftsamt den 18. april 1929. P. Herschend

[redigér]

Ribe Stiftamt, Ribe den 19. april 1929. A. R. H. 69/28.

I skrivelse af 7. august f. år har sognerådet og beboerne af den i Kalvslund indlemmede del af den tidligere Hjortvad Kommune anmodet amtet om at afgøre, hvorledes der bør forholdes med afviklingen af en den tidligere Hjortvad Kommune til A/S Sydjydsk Landmandsbank i Ribe påhvilende gæld.

Ifølge overenskomst af 14. januar 1922 mellem Kalvslund og Hygum Sogneråd er det med hensyn til den Hjortvad Kommune den 1. oktober 1921 påhvilende gæld bestemt, at ⅔ af gælden ved indlemmelsen beregnes som faldende på den del af Hjortvad Kommune, der indlemmes i Kalvslund Kommune.

Hjortvad Kommunes gæld den 1. oktober 1921 omfattede et til A/S Sydjydsk Landmandsbank i henhold til gældsbrev af 28. april 1921 skyldigt beløb, stort oprindelig 9.000 kr., der ifølge gældsbrevet skulle afdrages med 450 kr. halvårligt i 10 år.

Hvis indlemmelsen havde fundet sted pr. 1. april 1922 ville Kalvslund Kommune til hvilken beboerne i det pågældende distrikt af Hjortvad Kommune samtidig ville være blevet skatteyderne følgelig have måttet overtage ⅔ af gælden pr. 1. april 1922 eller ⅔ af 9.000 kr. = 6.000 kr.

Indlemmelsen fandt imidlertid først sted fra den 1. april 1928 at regne, og da afdragsvilkårene efter gældsbrevet til A/S Sydjydsk Landmandsbank ikke var blevet overholdt fra debitors side, skyldtes der ved indlemmelsen til rest 7.450 kr. i stedet for 3.150 kr., som tilfældet ville have været, om afdragsvilkårene havde været overholdt.

Uoverensstemmelsen imellem Kalvslund Sogneråd og beboerne i det indlemmede distrikt angår herefter spørgsmålet om af hvilket beløb de ⅔ skal regnes, som Kalvslund Kommune efter overenskomsten af 14. januar 1922 skal overtage.

I denne anledning skal man meddele, at amtet måtte holde for, at Kalvslund Kommune, der først fra 1. april 1928 kan oppebære skatter mv. fra det indlemmede område, kun ville have haft pligt til fra nævnte dag at overtage forrentning og amortisation af ⅔ af beløbet 3.150 kr. eller af 2.100 kr., men da samtlige det tidligere Kalvslund sogns medlemmer af sognerådet ved mødet den 25. august f. år har tilbudt at lade kommunen overtage forrentningen og amortisationen af 2.500 kr. vil der ikke herfra blive indvendt noget imod, at det beløb der overtages, fastsættes til det sidstnævnte beløb.

P. Herschend

[redigér]

Sognerådet har i dag holdt møde, samtlige medlemmer var til stede og følgende sager forhandledes:

Det vedtoges enstemmigt at optage et lån i A/S Sydjydsk Landmandsbank i Ribe på i alt 6.000 kr. (seks tusinde kroner) til en rente af 6 % p.a.

Lånet skal anvendes til dækning af udgiften ved kommunens overtagelse af Hjortvad Skole som skal betales for ⅓ af bygningerne 3.333 kr. 33 øre, samt til dækning af den del af tidligere Hjortvad Kommunes gæld som kommunen her skal overtage fra 1. april 1928, i alt 2.500 kroner.

Kalvslund Sogneråd den 24. april 1929.

Aage Kalff Johannes Garder
Hans N. Brunsgaard Anders Sørensen
Martin Madsen Niels Hansen Jens Schmidt