Kategori:Gravsgade

Skift til: navigering, søgning


Gravsgade, vestlige del


Gravsgade er på denne strækning (fra Sønderportsgade til svinget ved nr. 15) anlagt langs Ribes sydligebefæstning, anlagt som er (vold)-grav.


Gravsgade har formodentlig sit navn fra graven/kanalen/(vold)-graven, der ligger lige nedenfor husrækken med lige husnumre. Men muligvis stammer navnet fra en tvangsforflytning af en bebyggelse, der lå nordfor Ribe.(Vold)-graven blev anlagt i 12-1300-årene og vandet brugt til at trække stampemøllen længere mod vest,siden kaldet Stampemølleåen.


Gravsgade bliver på denne strækning anlagt parallelt med graven i 1500-årene.Der første kort, hvor bebyggelse i Gravsgade kan konstateres er fra midten af 1700-årene, men det udelukker ikke, at der kan have været tidligere bebyggelse i 1500-årene i forbindelse med tvangsforflytningen.


På det første nøjagtige kort over Ribe fra 1797 angives et langhus på 19 fag, der strækker sig fra en del af nutidens nr. 1 og hele nr. 3 og 5, og overfor ”hospitalet”, der rummer nutidens nr. 2, 4, 6 og 8. Resten af strækningen har på nordsiden (ulige numre) ligget ubebygget til de bliver bygget i årene fra 1851-1857.På sydsiden påbegyndes bebyggelserne ned mod Stampemølleåen først langt senere.


Noter[redigér]


Kilde: Ribe Bykernes Beboerforenings jubilæumsprojekt VORES GADE

Link til arkæologiske fund i Gravsgade

Billeder af Gravsgade og husene i Gravsgade

Underkategorier

Denne kategori har nedenstående 6 underkategorier, af i alt 6.

G

Sider i kategorien "Gravsgade"

De nedenstående 2 sider er i denne kategori, ud af i alt 2.