Ludwig 1906 Lilleøre

Skift til: navigering, søgning

1. feb. 1906 Ludwig[redigér]

Dampskibet Ludwig var på vej fra South Shields ved Newcastle til Stettin lastet med kul og koks og befandt sig i Nordsøen, da kaptajn T. Hinrichs ved midnat natten til den 1. februar 1906 overdrog vagten til styrmand Fischer og gav ham nøje instrukser om, hvad der skulle holdes øje med, inden han gik til køjs.

Med kurs østnordøst så styrmanden kl. 3.30 lys, som han antog at være fra et fiskerfartøj og målte 25 meter vand, men fortsatte trods tåge med fuld kraft frem mod nordøst uden yderligere lodskud.

Ved 4-tiden kom kaptajnen op og blev hurtigt klar over, at det observerede lys ikke var fra et fiskerfartøj, men fra Bovbjerg Fyr, og gav straks ordre til at styre nord, men umiddelbart efter at kursen var ændret, stødte skibet gentagne gange hårdt og stod kl. 4.30 fast på revlen parallelt med kysten.

Der afgaves nødsignal, som besvaredes fra land og da tågen kort efter lettede sås Bovbjerg Fyr om styrbord agter. Strandingen var sket ud for redningsstationen ved Lilleøre mellem Ferring Sø og Vejlby, hvorfra redningsbåden ved 7-tiden bjærgede de ombordværende 14 mænd og en kahytsjomfru.

Seeamtet i Lybæk afgav 21. februar 1906 kendelse, hvoraf fremgik at kaptajn og styrmand ikke på fyldestgørende måde havde gjort deres pligt.

Vragrester af bl.a. de 2 store dampkedler ses endnu på revlen.