MediaWiki:Redigeringshjælp

Skift til: navigering, søgning

Brug Windows 7 og Google Chrome browser

Det anbefales kraftigt at benytte Windows 7 og Google Chrome-browser (i stedet for Internet Explorer), da den ny WikiEditor ellers ikke virker.

Ved redigering og brug af 'Tilbage'-knappen husker Google Chrome den genviste side som den var forladt, mens Internet Explorer henter siden ind påny som den vistes inden redigeringen påbegyndtes, hvorved det redigerede glemmes.

Wikilinks og links til en ekstern ordbog

Brug rulned menuen 'Avanceret' og skriv noget lignende:

Ordet er i dansk Wikipedia:
#REDIRECT[[wp:…]]
[[kategori:Wikipedia]]
Ordet er i tysk Wikipedia:
#REDIRECT[[wp:de:…]]
[[kategori:tysk]]
Ordet er i engelsk 'Wiktionary':
#REDIRECT[[wikt:…]]
[[kategori:Wiktionary]]
Ordet er i 'sproget.dk' (begge ordbøger):
#REDIRECT[[sprog:…]]
[[kategori:sproget]]
[[kategori:Den Danske Ordbog]]
Ordet er kun i 'Den Danske Ordbog':
#REDIRECT[[ddo:…]]
[[kategori:sproget]]
[[kategori:Den Danske Ordbog]]
Ordet er kun i 'Ordbog over det danske Sprog':
#REDIRECT[[ods:…]]
[[kategori:sproget]]
[[kategori:Ordbog over det danske Sprog]]

Bøjningsform af opslagsord:

#REDIRECT[[da:…]]
[[kategori:Bøjning]]

Interne links til en kategori i Ribewiki

Links til underkategorier bør tilknyttes overkategorien, hvis det ikke giver anledning til forvirring, ellers bruges kategorien 'Kategoriord'. Bøjningsformer af linkl til en kategoriord medtages også her:

#REDIRECT[[:kategori:…]]
[[kategori:Kategoriord]]

Navngivning af dokument

Generelt navngives dokumenter udfra oplysninger i følgende rækkefølge:

  1. Sted (som nævnt i dokumentet, for eksempel ejerlavets navn)
  2. årstal (for indgåelsen eller skilledato, men ikke tinglysningen)
  3. Købers navn (med forkortet mellemnavn)
  4. hartkorn (for eks. 1-2-3-2 for 1 td. 2 skp. 3 fjk. og 2 alb., men nævnes kun, hvis der ikke er matr. nr.)
  5. ' matr. № …'
  6. beskrivende navn (for eks. gård, ejendom eller jordlod)
  7. dokumentets art (for eks. afkald eller skifte)

Stednavne i Ribewiki

For at undgå forvirring benyttes kun autoriserede stednavne og ved flertydige stednavne tilføjes tilknytning i parentes så vidt mulig ifølge nærhedsprincippet, men til forskel fra Wikipedia benyttes konsekvent 'å' og ikke gammeldags 'aa'.

Gårdnavne mm. som ikke kan forventes at findes i dansk Wikipedia, tilføjes komma og tilknytning ifølge nærhedsprincippet i stedet for parentes.

Når en redigeret kildetekst gemmes og feltet på højre side af '|' i et link står tomt, sker der det smarte, at stednavnet automatisk indsættes i feltet, men ikke tilknytningen, og i den færdige tekst vises kun stednavnet:

[[stednavn, tilknytning|]] → [[stednavn, tilknytning|stednavn]]
[[:kategori:stednavn, tilknytning|]] → [[:kategori:stednavn, tilknytning|stednavn]]

Personnavne

Entydige personnavne linker direkte til den relevante side med en liste over ejere eller hvad det måtte være, hvor navnet er listet som en underoverskrift, så vidt muligt med syntaksen:

årstal der linker til et adkomst-dokument, navn der evt. linker til wikipedia, og fødselsår og dødsår omgivet med parentes og med bindestreg '-' imellem.
overskrift niveau 2, der efterfølges af en streg indsættes for eksempel med matrikuleringen, for at markere at herfra er der en sikker identifikation, niveau 3 benyttes til ejere og lignende, niveau 4 benyttes til enker, der ofte sad i uskiftet bo og niveau 5 til lejere og lignende; eventuelt rykkes de alle et niveau ned, så overskriften bliver mindre.

Til særlige personligheder oprettes egen kategori, som øverst tilføjes skabelonen {{Personlighed|…}}, hvorved kategorien automatisk tillægges 'kategori:Personlighed'. Dokumenter med relation til personen skal tilknyttes kategorien og på kategori-siden kan de forskellige ejendomme eller lignende, der har relation til personen, listes.

Til flertydige navne oprettes også egen kategori, som øverst tilføjes skabelonen {{Flere}}, hvorved kategorien automatisk tillægges 'kategori:Flertydig'.

Mange navne staves på forskellig måde og for at mindske forvirringen bør disse navne henvise til den mest gængse stavemåde ved en dobbelt omdirigering (husk at tilføje kategori på sædvanlig måde):

#REDIRECT[[da:…]]
[[kategori:stednavn osv.]]